Φόβοι για πιθανές ελλείψεις σε 7 βασικές κατηγορίες προϊόντων-Η “απειλή της ντομάτας”
Η ακρίβεια ροκανίζει ήδη το εισόδημα των πολιτών, όμως τα χειρότερα ενδεχομένως δεν έχουν έρθει ακόμη.
Στην αγορά και φοβούνται ότι όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και παραμένουν παγωμένες οι εισαγωγές σιτηρών, ζωοτροφών και λιπασμάτων από Ουκρανία και Ρωσία, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Με κίνδυνο μέχρι το καλοκαίρι να φτάσουν σε επίπεδα σοκ και με αποτέλεσμα μνημονίων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Και όχι μόνο επειδή υπάρχει κίνδυνος η ντομάτα να είναι σπάνια και απλησίαστη, αλλά λόγω του φόβου και για την γενικότερη επισιτιστική επάρκεια της χώρας.
Μπορεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη να δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα στην επάρκεια αγαθών», όμως μια ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών έρχεται να εντείνει την ανησυχία για πιθανές ελλείψεις σε βασικά αγαθά.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης, επιβάλει την στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κύριες κατηγορίες προϊόντων.
Οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών απ’ τη δημοσίευση στο ΦΕΚ τα αποθέματα που έχουν σε:
• πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
• λιπάσματα,
• ζωοτροφές,
• ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
• άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
• ηλίανθο και
• φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Οπότε από εδώ και στο εξής οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τα εξής στοιχεία:
• την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται
• τη χώρα προέλευσης των προϊόντων
• την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και ιδίως τη διεύθυνση και τον ΤΚ
• τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας
Οι υποχρεώσεις ισχύουν για διάστημα 3 μηνών, ενώ με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το χρονικό διάστημα παρατείνεται μέχρι και τριών επιπλέον, κάθε φορά, μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και στο ξέσπασμα της πανδημίας όταν υπήρχε έλλειψη σε προστατευτικά μέσα και υγειονομικό υλικό.
Ήδη ορισμένα σούπερ μάρκετ ήδη έχουν αρχίσει να θέτουν περιορισμούς σε σειρά προϊόντων που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της προσφοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως το ηλιέλαιο και το αλεύρι…
Χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την ενέργεια
Ο πρωθυπουργός μίλησε χθες στη Βουλή για τα τελευταία μέτρα στήριξης και γενικότερα για την οικονομία και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όμως για άλλη μία φορά δεν αναμένεται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα τουλάχιστον με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου, στα πρότυπα της αγοράς εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Μία πρόταση την οποία έσπευσε να στηρίξει ο κ.Μητσοτάκης κατά την προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αφού άλλωστε η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είχε θέσει το ζήτημα από το φθινόπωρο.
Οι άλλες προτάσεις όμως της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών του νότου, όπως για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και πολύ περισσότερο για ένα κοινό ταμείο από το οποίο να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση, φαίνεται πως “κολλάνε” επί του παρόντος λόγω της αντίδρασης χωρών του βορρά, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το γκρουπ των λεγόμενων “φειδωλών” χωρών.
Η “συμμαχία του νότου” δε θα καταθέσει φυσικά τα όπλα, όμως δεν θα είναι μία εύκολη μάχη όπως και με το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάληξη είναι αβέβαιη.
Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ότι εάν δεν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό ταμείο, από το οποίο να μπορεί να αντλήσει πόρους, δεν είναι εύκολο να συνεχίσει και να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης. Η αύξηση του δημόσιου χρέους τρομάζει εξάλλου το οικονομικό επιτελείο, που έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου.