FOLLOW US: facebook twitter

Φόβοι για νέο κύμα «λουκέτων» σε εστίαση και λιανεμπόριο

Ημερομηνία: 04-11-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117158″ img_size=”full”][vc_column_text]Βαριά πλέον ρίχνει τη σκιά της στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, απειλώντας με εξαφάνιση ολόκληρους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας μοιάζει πολύ πιο απειλητικό, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για το εισόδημα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Κι αυτό, διότι σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, αυτό της άνοιξης, δεν υπάρχει πλέον το λεγόμενο «λίπος» των προηγούμενων θετικών μηνών στην οικονομία, αλλά μόνο συσσωρευμένες ζημίες οκτώ μηνών, απώλεια εισοδήματος και μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020, κατ’ ουσίαν στη διάρκεια του lockdown της άνοιξης, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,9 δισ. ευρώ, ενώ χαμηλότερη κατά 3,1 δισ. ευρώ ήταν και η καταναλωτική δαπάνη σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Θέμα βιωσιμότητας

Εκτός από τον τουρισμό που έχει ήδη δεχθεί βαρύτατο πλήγμα, λόγω της μεγάλης μείωσης των αφίξεων από το εξωτερικό το καλοκαίρι και του περιορισμένου εσωτερικού τουρισμού, ο κλάδος της εστίασης, στον οποίο απασχολούνται περί το μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι, αντιμετωπίζει πλέον θέμα βιωσιμότητας, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα και για το λιανεμπόριο, εκεί όπου επίσης απασχολείται πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα. Η αναστολή λειτουργίας του κλάδου της εστίασης οδηγεί πλέον με μαθηματική ακρίβεια σε «επιδημία λουκέτων». Κι αυτό, διότι μετά το lockdown της άνοιξης, ο κλάδος λειτούργησε αναγκαστικά με πολλούς περιορισμούς (μειωμένη πληρότητα, αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών κ.ά.) και στην πραγματικότητα δεν ορθοπόδησε ποτέ.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου της εστίασης, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσουν από τώρα οριστικά τις επιχειρήσεις τους, μη κάνοντας χρήση των μέτρων διευκόλυνσης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και κυρίως αυτών που αφορούν την αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους και τη μείωση των ενοικίων κατά 40%.

Η δυνατότητα παράδοσης φαγητού στο σπίτι (delivery) ή προετοιμασίας για να πάρει έτοιμο φαγητό ή ροφήματα κάποιος από το κατάστημα (take-away) μέρος μόνο των απωλειών μπορεί να αντισταθμίσει. Για όσες δε επιχειρήσεις δεν είχαν από πριν τέτοια δραστηριότητα και ξεκινούν τώρα, εκτιμάται ότι μπορεί να συγκρατηθεί κάτω από το 10% του κανονικού τους τζίρου.

Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia