FOLLOW US: facebook twitter

Φωτιά στα μπατζάκια των ιδιοκτητών ακινήτων

Ημερομηνία: 15-04-2024 | Συντάκτης:

Βαρύ χαράτσι προβλέπει ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας για τους κατόχους οικημάτων εντός ή πλησίον δασών και αστικών πάρκων-αλσών

Πιστή στο δόγμα της μετάθεσης  ευθυνών, η κυβέρνηση  προχωρά στην εφαρμογή του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας για ακίνητα εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες τους απειλούνται με πρόστιμα εάν δεν συντάξουν άμεσα μελέτες και οι δήμοι φορτώνονται με ποινικές ευθύνες στην περίπτωση που κάποια πυρκαγιά χτυπήσει αστικό ιστό.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας θεσπίστηκε στις 19 Μαΐου 2023, την τελευταία ημέρα πριν από τις πρώτες εθνικές εκλογές, και έκτοτε ουδείς φαίνεται πως ασχολήθηκε μέχρι που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θυμήθηκε φέτος στις 15/3 ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με προθεσμία την 31η Μαρτίου 2024. Οι προβλέψεις του Κανονισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

● ΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΦΟΡΑ: Την υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας, Τεχνική Έκθεση και Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας. Πρόκειται για κτίρια που υπάρχουν μέσα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, μέσα σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες  αναδασωτέες εκτάσεις και μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και αστικών περιοχών. Περιλαμβάνονται όμως και τα ακίνητα που βρίσκονται σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια όλων των παραπάνω εκτάσεων. Υπολογίζεται χονδρικά ότι αφορά έως και δύο εκατομμύρια ακίνητα πανελλαδικά.

● ΜΕΛΕΤΕΣ: Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να εντοπίσει τον αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα που θα αναλάβει να εξετάσει τα κριτήρια επικινδυνότητας του ακινήτου (ανάλογα με την περιοχή και τη διαμόρφωση του χώρου). Στη συνέχεια συντάσσεται, επίσης από ειδικό επιστήμονα, η Τεχνική Έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται η περιγραφή του ακινήτου, τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, οι απαραίτητες προσβάσεις στο κτίριο, οι ζώνες προστασίας, ακόμη και οι δέουσες αποστάσεις των δέντρων. Η Τεχνική Έκθεση δεν συντάσσεται εφάπαξ, αλλά πρέπει να επαναλαμβάνεται τα επόμενα χρόνια, ενώ το κόστος των μέτρων που μπορεί να προτείνεται ποικίλλει.

● ΥΠΟΒΟΛΗ: Στη συνέχεια ο κάθε ιδιοκτήτης υποβάλλει μια Υπεύθυνη Δήλωση ότι τηρεί τα μέτρα που περιλαμβάνει η Τεχνική Έκθεση. Θεωρητικά, όλα τα έντυπα θα πρέπει να υποβληθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία όμως δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Έτσι, καλούνται οι δήμοι να περάσουν εκείνοι τα στοιχεία, να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και δειγματοληπτικούς ελέγχους στα ακίνητα της περιοχής τους και να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

● ΠΡΟΣΤΙΜΑ: Εάν δεν υποβληθεί Έντυπο Αξιολόγησης και Τεχνική Έκθεση, επιβάλλεται πρόστιμο στον ιδιοκτήτη ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου και την κατηγορία επικινδυνότητας, που ξεκινά από τα 0,10 ευρώ και φτάνει έως τα 0,50 ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 250 ευρώ. Εάν διαπιστωθούν λάθη και ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί, το πρόστιμο είναι επίσης 250 ευρώ, εάν διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με τα μέτρα πυροπροστασίας, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500 ευρώ. Εάν τα επόμενα χρόνια ο ιδιοκτήτης δεν υποβάλει την απαραίτητη δήλωση αλλά έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα πυροπροστασίας, προβλέπεται επίσης πρόστιμο 100 ευρώ.

● ΜΕΤΡΑ: Ο λογαριασμός για τις παρεμβάσεις που θα ζητά η Τεχνική Εκθεση μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα αλμυρός καθώς περιλαμβάνονται αντιπυρικά υλικά σε στέγες, πέργκολες και κουφώματα, αντικατάσταση υδρορροών και τεντών, μεταλλικές σήτες στα κουφώματα κ.ά. Επίσης οδοί πρόσβασης σε κάθε ακίνητο, σημεία υδροδότησης και φυσικά αυστηρό κλάδεμα ή και ολική κοπή δέντρων που βρίσκονται στον περίβολο του σπιτιού. Προβλέπεται ακόμη και η δημιουργία συμπαγούς περίφραξης γύρω από την ιδιοκτησία, που μπορεί να οδηγεί σε ένα τεράστιο κόστος και αλλοίωση του τοπίου χωρίς να προσφέρει ουσιαστική προστασία.

● ΔΗΜΟΙ: Εκτός από την καταχώριση των στοιχείων, αναλαμβάνουν την ευθύνη να ενημερώσουν τους δημότες, αλλά, επίσης, εάν περιλαμβάνουν οικισμούς που περικλείονται από δασικές ή δασώδεις εκτάσεις, να εκπονήσουν τις δικές τους Τεχνικές Εκθέσεις για διαβαθμισμένες περιμετρικές ζώνες προστασίας και σχέδια για την ασφαλή εκκένωση σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος.

Αντιδράσεις

Οι δήμαρχοι αρνούνται να φορτωθούν ευθύνες χωρίς πόρους και προσωπικό

Τη διαφωνία των δημάρχων να αναλάβουν την ευθύνη εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας χωρίς πόρους και προσωπικό εξέφρασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση που διατύπωσε ο α’ αντιπρόεδρος: «Πρόκειται για “φύλλο συκής” που θα χρησιμοποιήσουν οι κρατικές υπηρεσίες εάν κάτι συμβεί μέσα σε αστικό ιστό», ανέφερε, υπαινισσόμενος ότι αφορά τη μεταβίβαση ευθύνης της κεντρικής κυβέρνησης για θέματα πολιτικής προστασίας.

Η πλειονότητα των δημάρχων στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τόνισε τις ελλείψεις του προσωπικού στο οποίο φορτώνονται οι ευθύνες που θέλει να διώξει η κεντρική κυβέρνηση ενόψει ενός καλοκαιριού που προμηνύεται πύρινο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia