Φορολογήστε τους υπερπλούσιους για να σωθεί ο πλανήτης
Κόλαφο για το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας αποτελεί η έκθεση «Climate Equality: A Planet for the 99%» που δημοσιοποίησε η γνωστή ΜΚΟ που μάχεται κατά της φτώχειας στον πλανήτη, Oxfam. Η έκθεση περιγράφει την έκτακτη κλιματική ανάγκη που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα και την ανεξέλεγκτη ανισότητα ως «δίδυμες κρίσεις» οι οποίες χτυπούν εκείνους που ευθύνονται λιγότερο για την πλανητική κατάρρευση.
«Οι πλουσιότεροι άνθρωποι, εταιρείες και χώρες καταστρέφουν τον κόσμο με τις τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, στο περιθώριο και οι χώρες του παγκόσμιου Νότου είναι εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο. Οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και άλλες ομάδες που υφίστανται διακρίσεις, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
»Οι συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης γίνονται αισθητές σε όλα τα μέρη του κόσμου από τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο μόνο οι πλουσιότεροι άνθρωποι και χώρες έχουν τον πλούτο, τη δύναμη και την επιρροή να προστατευτούν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η έκθεση, προσθέτοντας ότι η κατανόηση του ρόλου των υπερπλούσιων και πλούσιων ανθρώπων (το κορυφαίο 1% και 10% της εισοδηματικής κλίμακας) στην κλιματική κατάρρευση είναι αναγκαία για την επίτευξη σταθερότητας στον πλανήτη και μιας καλής ζωής για το σύνολο της ανθρωπότητας.
Οι υπερπλούσιοι είναι το κλειδί για το κλίμα με τρεις τρόπους: α. μέσω του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν στην καθημερινή τους ζωή, από την κατανάλωσή τους, μεταξύ άλλων από τα γιοτ, τα ιδιωτικά τζετ και τον πλούσιο τρόπο ζωής τους, β. μέσω των επενδύσεών τους, των μετοχών τους σε βαριά ρυπογόνες βιομηχανίες καθώς και των κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων τους στο οικονομικό status quo και γ. μέσω της επιρροής που ασκούν στα μέσα ενημέρωσης, την οικονομία, την πολιτική και τη χάραξή της.
Η ανάλυση της Oxfam αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι το 2019 το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού παρήγαγε το 16% του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, δημιουργώντας τόση ρύπανση όση το φτωχότερο 66% της ανθρωπότητας, δηλαδή 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Θα χρειαζόταν περίπου 1.500 χρόνια για ένα άτομο από το φτωχότερο 99% της ανθρωπότητας να παράξει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο δημιουργούν οι κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου σε έναν χρόνο.
Η Oxfam συνιστά τη φορολόγηση ή την απαγόρευση των ταξιδιών με ιδιωτικά τζετ, του διαστημικού τουρισμού και άλλων ρυπογόνων πολυτελών δραστηριοτήτων και την επιβολή «μόνιμων, αυτόματων» εισφορών στα ουρανοκατέβατα κέρδη των μεγάλων εταιρειών που εκμεταλλεύονται κρίσεις όπως οι πόλεμοι και οι πανδημίες
Οι ετήσιες εκπομπές των υπερπλούσιων ακυρώνουν την εξοικονόμηση άνθρακα που προσφέρει η λειτουργία ενός εκατομμυρίου ανεμογεννητριών στην ξηρά, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η έκθεση. Οι μεταφορές είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης των υπερπλούσιων, τα ιδιωτικά τζετ, τα γιοτ και οι στόλοι αυτοκινήτων των οποίων είναι εξαιρετικά υψηλής έντασης άνθρακα. Εμπειρογνώμονες στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα υπολόγισαν το 2021 ότι ένα σουπεργιότ εκπέμπει περισσότερους από 7.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης ένα σύντομο ταξίδι με ιδιωτικό τζετ παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο εκπέμπει ένας μέσος άνθρωπος σε έναν ολόκληρο χρόνο.
Πάντως αν και τεράστια, η προσωπική κατανάλωση των υπερπλούσιων είναι τίποτα μπροστά στις εκπομπές που προκύπτουν από τις επενδύσεις τους σε εταιρείες. Οι επενδύσεις του πλουσιότερου 1% εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 50-70% των εκπομπών τους. Σε ανάλυση 125 δισεκατομμυριούχων το 2022, η Oxfam διαπίστωσε ότι αυτοί εκπέμπουν κατά μέσο όρο μέσω των επενδύσεων 3 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, πάνω από ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο απ’ ό,τι ένα άτομο του φτωχότερου 90% της ανθρωπότητας.
Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις δίδυμες κρίσεις φορολογώντας περισσότερο τους πλούσιους. «Η τεράστια κλίμακα της κλιματικής ανισότητας που αποκαλύπτεται στην έκθεση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι δύο κρίσεις συνδέονται -τροφοδοτώντας η μία την άλλη- και την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το αυξανόμενο κόστος της κλιματικής αλλαγής θα βαρύνει αυτούς που είναι πιο υπεύθυνοι και ικανοί να πληρώσουν», τονίζει χαρακτηριστικά η Chiara Liguori, ανώτερη σύμβουλος της Oxfam για μια δίκαιη πολιτική για το κλίμα.
Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να επιδιώξουν μια «ριζική αύξηση της ισότητας» επιβάλλοντας φόρους περιουσίας στο πλουσιότερο 1% καθώς και φόρους κληρονομιάς, γης και ιδιοκτησίας. Συνιστά επίσης τη φορολόγηση ή την απαγόρευση των ταξιδιών με ιδιωτικά τζετ, του διαστημικού τουρισμού και άλλων ρυπογόνων πολυτελών δραστηριοτήτων και την επιβολή «μόνιμων, αυτόματων» εισφορών στα ουρανοκατέβατα κέρδη των μεγάλων εταιρειών που εκμεταλλεύονται κρίσεις όπως οι πόλεμοι και οι πανδημίες. Η Oxfam προτρέπει, τέλος, τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στη θέσπιση καθολικών προγραμμάτων, στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών και στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Πηγή: efsyn.gr