FOLLOW US: facebook twitter

Φορολογικοί έλεγχοι express

Ημερομηνία: 02-06-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”29733″ img_size=”full”][vc_column_text]O κορονοϊός «καίει» το επιχειρησιακό σχέδιο των 45.000 φορολογικών ελέγχων που είχε προγραμματίσει για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), «κουρεύοντας» ταυτόχρονα και τις προσδοκίες για αυξημένα έσοδα από τη συγκεκριμένη φοροδοτική πηγή.

Εξάλλου ο στόχος του προϋπολογισμού για εισπράξεις 51,3 δισ. ευρώ το 2020 είχε σχεδιαστεί με βάση και τα έσοδα που θα έρθουν φέτος στα ταμεία από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ήρθε όμως η πανδημία για να ανατρέψει αυτόν τον σχεδιασμό «παγώνοντας» για το διάστημα από τις 15 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου όλους τους φορολογικούς ελέγχους, ακόμη και αυτούς που ήταν σε εξέλιξη.

Οι «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών έπιασαν δουλειά με το σταδιακό άνοιγμα της καραντίνας, αλλά πάλι δεν προλαβαίνουν να βγάλουν εις πέρας τον φετινό αριθμητικό στόχο. Ετσι το μπαράζ των ελέγχων θα στραφεί αναγκαστικά στις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας με το πιο πλούσιο φορολογικά ενδιαφέρον.

Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες επέρχεται παραγραφή στο τέλος του 2020 και ελλοχεύει για το Δημόσιο ο κίνδυνος να μην προλάβει να επιβάλει φόρους και πρόστιμα, ακόμα και αν υπάρχει αυταπόδεικτη φοροδιαφυγή. Πιο συγκεκριμένα οι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, για τις οποίες υπάρχει ήδη κινητοποίηση από την ΑΑΔΕ, αφορούν τις εξής τέσσερις κατηγορίες:

  1. Οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2014 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
  2. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του 2011, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2017.
  3. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2009, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίσουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, «συμπληρωματικά» στοιχεία (π.χ. εικονικά τιμολόγια) από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία. Σημειώνεται ότι από τα συμπληρωματικά στοιχεία εξαιρούνται οι καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
  4. Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2009 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου 2011 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2009 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot