Φόρο-αφαίμαξη για 4,8 εκατ. νοικοκυριά από τη μείωση του αφορολόγητου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93529″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τη σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ, από το ποσό των 8.636,36 ευρώ που είναι σήμερα, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Η «μαύρη τρύπα» των 2 δις ευρώ – ενδεχομένως και 2,5 δις κατά τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ – για το 2020, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων με άμεση ισχύ, η περαιτέρω σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, και η εξάντληση των περιθωρίων δημιουργικής λογιστικής στις δαπάνες συνθέτουν το παζλ των ασκήσεων δημοσιονομικής ισορροπίας που κάνει η κυβέρνηση εν’ όψει της ανόδου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ και του κρίσιμου γύρου διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τη διαμόρφωση ενός «ελαστικού» και «κυμαινόμενου» αφορολόγητου ορίου που στην πράξη όμως, σημαίνει τη μείωσή του.
Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που προωθείται προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο εισοδήματος στα 6.500 ευρώ από 8.636 που είναι σήμερα, το οποίο όμως θα μπορεί να αυξάνεται με επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσαυξάνουν αυτό το αφορολόγητο ξανά έως τα 8.636 ευρώ εάν πραγματοποιούν πρόσθετες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα. Κοινώς η διατήρηση του σημερινού αφορολόγητου ορίου των 8.636 ευρώ θα κοστίζει ακριβότερα στους φορολογούμενους καθώς θα προϋποθέτει αυξημένες δαπάνες.
Η μείωση θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να συγκεντρώνουν κι ανάλογες αποδείξεις από συναλλαγές με κάρτες, προκειμένου να κατοχυρώσουν το όριο των 6.500 ευρώ. Το όριο θα μπορεί να αυξηθεί αν οι φορολογούμενοι επιδείξουν επιπλέον αγορές, με την αύξηση να φτάνει μέχρι το ύψος του σημερινού αφορολόγητου ορίου.
Πόσο και πώς θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο
Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Όμως το αφορολόγητο δεν θα είναι δεδομένο, καθώς για να εξασφαλιστεί θα πρέπει ο υπόχρεος να μαζέψει αποδείξεις αγορών με ηλεκτρονικά μέσα, όπως ισχύει και σήμερα, ανάλογα με το εισόδημά του ως εξής:
-10% του εισοδήματος, όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά του είναι μέχρι 10.000 ευρώ.
-10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
-10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Χιλιάδες ή και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα χάσουν το αφορολόγητο και θα πληρώσουν επιπλέον φόρους μετά από αυτή την εξέλιξη, ενώ οι θεσμοί φαίνεται να πιέζουν για την ολική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]