FOLLOW US: facebook twitter

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς για τη φωτιά στο Κουνουπέλι: «Κατ’ εκτίμηση τα καμένα στρέμματα είναι 1500»

Ημερομηνία: 05-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85842″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανακοίνωση για την μεγάλη φωτιά στου Κουνουπέλι, εξέωσε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο οποίος ανεβάζει τα καμένα στρέμματα σε 1500 και κάνει λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή αναφέροντας τα εξής:

«Στις 2 Απριλίου και λίγο πριν τις 16.00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε τμήμα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και συγκεκριμένα στο δάσος Στροφυλιάς στην περιοχή Κουνουπέλι. Η πυρκαγιά έκαψε κατ’ εκτίμηση πάνω από 1.500 στρέμματα Χαλεπίου Πεύκης (Pinus halepensis). Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με το χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας έως αργά το πρωί της επόμενης μέρας, που τέθηκε η φωτιά υπό έλεγχο.

Το γεγονός αυτό θέλει να τονίσει τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε για το μοναδικό δασικό οικοσύστημα, δυστυχώς για άλλη μια φορά.

Η περιοχή που πλήγηκε από τη φωτιά χωροθετείται εντός της Ζώνης Α-Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς . Ακόμα βρίσκεται εντός περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» και συγκεκριμένα εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ-SPA) για τη διατήρηση των άγριων πτηνών και περιλαμβάνεται επίσης στην περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar .

Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς είναι η μεγαλύτερη απειλή για το δάσος γιατί απειλεί άμεσα την ύπαρξη του με πλήρη ή μερική εξαφάνιση. Οι πιέσεις που δέχεται, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν είναι λίγες. Οι καταπατήσεις, η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, η υπερβόσκηση, η χωρίς σχεδιασμό τουριστική ανάπτυξη έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς το μοναδικό αυτό οικοσύστημα. Κάθε ιδιωτική ή δημόσια πρωτοβουλία και κάθε μελλοντικός σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το καθεστώς προστασίας της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει την ανάγκη έγκρισης ενεργειών και λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να διευκολυνθεί η αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Η προστασία της φύσης και η διατήρηση των αξιών της για τις επόμενες γενιές είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia