FOLLOW US: facebook twitter

«ΦΟΝΙΚΑ» Τιμή και Μνήμη

Ημερομηνία: 13-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Από το 1986  στις 14 Ιουλιου, όπου είναι η επέτειος,στα ΦΟΝΙΚΑστον  τόποτης θυσίας των 23 Πατριωτών, η περιοχή της Ωλένηςτιμά τη δική της συμμετοχή στον αγώνα που έδωσε ο Ελληνικός Λαός ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές.

Οι μαρτυρίες από τα γεγονότα εκείνης της εποχής αναφέρουνότι  η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στην Αντίσταση ήταν καθολική.

Τίμημα αυτής της στάσης είναι το αίμα που χύθηκε σε αρκετές μάχες και φονικά, με πιο αποτρόπαιο και φρικιαστικό αυτό που συντελέστηκε στη θέση ΦΟΝΙΚΑ, επί  της επαρχιακής οδού ΚαράσουλαςΜουζακίου, στις 14 Ιουλίου 1944  ημέρα Παρασκευή νωρίς το απόγευμα.

Έκεί το Μάη του ‘44 καταφθάνει τάγμα  ευζώνων και δημιουργεί τρόμο και  χύνεται πλημμύρα αίματος,όπως στο Αρβανίτη, στο Μαυρομάτη, η μάχη στη «ψιλή ράχη» στο Καράτουλα, η ενέδρα στο «Τουρκοσκάλι», οι λεηλασίες και  καταστροφές, το κάψιμο σπιτιών(23 στο Καράτουλα) και οι δολοφονίες και τραυματισμοί σε όλα σχεδόν τα γύρω χωριά.

Στις 14 Ιουλίου ημέρα Παρασκευή στα ΦΟΝΙΚΑ, λίγο πιο πάνω από το γεφύρι, από το πρωί οι Γερμανοί στήνουνκαρτέρι θανάτου και συλλαμβάνουν.

Οι όμηροι  μέχρι το μεσημέρι, γύρω στους 23, νέοι, γέροι, γυναίκες και παιδιά, με το Ντίνο Γιαννακόπουλο που κατάφερε να τους ξεφύγει, και οι υπόλοιποι οδηγούνται νωρίς το απόγευμα μαζί με τα άλογα και τα υπόλοιπα πράγματα τους  στο τόπο της θυσίας.

Τους διατάσσουν σε φάλαγγα και χωρίς καθυστέρηση στα μέσα του δρόμου τους πυροβολούν.

Το τοπίο γύρω αντιβουίζει από τις ριπές των όπλων.

Το αποτρόπαιο ομαδικό φονικό έχει συντελεστεί με 20 θύματα και δύο επιζώντες τον ΜέλτηΑγριδιώτη και το Δήμο Βασιλόπουλο από το Χειμαδιό και οι δυο, όπως  και ο Ντίνος Γιαννακόπουλος.

 

Τη θυσία αυτή των πατριωτών μας μαζί με τόσους και τόσους νεκρούς Ελασίτες και Επονίτες καθώς και απλούς πολίτες, τιμούμε κάθε χρόνο σε αυτόν τον σημαδιακό χώρο. Εκεί στήθηκε , με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού ΣυλλόγουΩλένης,ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,  σύμβολο του Αγώνα για τηνΕΙΡΗΝΗ και  την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.

Το αίμα , λοιπόν, και η θυσία των Πατριωτών μας, πέρα από την πρέπουσα τιμή και μνήμηέχουν αξία, όταν αναζητούμε και το σημερινό συμβολισμό τους.

Σήμερα λοιπόν, ζούμε μιάαρκετά δύσκολη και κρίσιμη εποχή.

Εχουμεοικονομική, κοινωνικήκρίση αξιών και αρχών

  • Η δικαίωση λοιπόν για το αίμα που χύθηκε  είναι Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μεΣυλλογικότηταγια ΚοινωνικήΔικαιοσύνη και Εθνική Αξιοπρέπεια.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ είναι ΣΗΜΕΡΑ

ΑΝΘΡΏΠΙΝΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ    

Και αυτό πρέπει να το κρατάμε σαν παρακαταθήκη.

Δε πρέπει να λησμονούμε.

Τιμή και δόξα για τη θυσία των  Πατριωτών

ΚΑΙ γενικότερα στους Αγωνιστέςτης ΕθνικήςμαςΑντίστασης

12.07.2023

Γιώργος Γεωργακής

μαθηματικός


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot