«Φον Δημητράκης» φέτος από την Θεατρική Ομάδα Πύργου – Στο τιμόνι και πάλι η Ευανθία Στιβανάκη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”83358″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Δημήτρη Ψαθά, το «Φον Δημητράκης», πρόκειται να ανεβάσει φέτος η Θεατρική Ομάδα Πύργου σε σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη σε συνεργασία με τον Γιάννη Μανώλη. Έτσι, μετά την πολύ επιτυχημένη θεατρική παράσταση της περσινής σεζόν «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ σε διασκευή Σωτήρη Πατατζή, για την φετινή θεατρική σεζόν επέλεξαν ελληνικό έργο και μάλιστα Δημήτρη Ψαθά για πρώτη φορά. Εννοείται ωστόσο ότι η Ευανθία Στιβανάκη όπως πάντα, θα βάλει την δική της πρωτοποριακή πινελιά στον τρόπο που θα στήσει την παράσταση και η υπογραφή της σίγουρα αποτελεί την εγγύηση για το ότι θα παρακολουθήσουμε έναν… διαφορετικό «Φον Δημητράκη» μέσα από μια άλλη οπτική και αισθητική.
Οι πρόβες της Ομάδας – αν και η παράσταση θα δοθεί τον Μάρτιο του 2020- έχουν ήδη ξεκινήσει, η Ευανθία Στιβανάκη μας επισκέπτεται πλέον τακτικά, αρκετά Σαββατοκύριακα βρίσκεται στον Πύργο και ήδη η παράσταση είναι αρκετά προχωρημένη, με στόχο βεβαίως το τέλειο αποτέλεσμα, γιατί όπως μας έχει συνηθίσει, κάθε φορά βάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα, όπως και όλα τα έμπειρα μέλη της Θ.Ο.Π
Έξοχη κωμωδία με τραγικά στοιχεία
Ο «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά, είναι ένα ιδιαίτερα επίκαιρο έργο της ελληνικής δραματουργίας, ένα αλληγορικό θεατρικό κείμενο με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις και γράφτηκε το 1946, στην περίοδο του Εμφυλίου.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας ανίκανος και ψεύτης πολιτευτής, ένας δειλός οσφυοκάμπτης, ο οποίος θέλει πάση θυσία να υπουργοποιηθεί. Όταν του δίνεται η ευκαιρία, μέσω ενός Έλληνα πράκτορα των Γερμανών, να γίνει υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης, τότε χάνει το μέτρο, γελοιοποιείται χάριν της εξουσίας, αποκηρύσσει μέχρι και τον γιο του – ο οποίος ως αντάρτης του βουνού δυσκόλεψε την ανέλιξή του- και σφιχταγκαλιάζεται με την υπουργική καρέκλα, που δε θέλει με τίποτε να χάσει. Στην οικογένεια αυτού του προδότη, όμως, οι απόψεις είναι διαφορετικές: εκτός από τον αντιφρονούντα γιό του, η κόρη κι ο αδερφός του ενώνονται για να μεταφέρουν πίσω από την πλάτη του τρόφιμα και πολεμοφόδια στους αντάρτες. Μια αντίφαση που σχολιάζεται καυστικά.
Πίσω από τη έξοχη κωμωδία χαρακτήρων του Ψαθά, βρίσκεται σε όλη του την οξύτητα το τραγικό στοιχείο. Θίγεται το θέμα της εξάρτησης των ανθρώπων από την εξουσία, η επικινδυνότητα της αρρωστημένης φιλοδοξίας, ενώ παράλληλα τίθεται το δίλημμα αν οι επιλογές των ανθρώπων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τη συνείδηση ή με το συμφέρον.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]