FOLLOW US: facebook twitter

Φώφη Γεννηματά: Η Δυτική Ελλάδα είναι πιλότος για το αναπτυξιακό μας μοντέλο

Ημερομηνία: 02-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”130899″ img_size=”full”][vc_column_text]

Δευτερολογία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην τηλεδιάσκεψη με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας (1/3/2021)

[/vc_column_text][vc_column_text]Θέλω να υπενθυμίσω αυτό που είπα και στην πρωτολογία μου ότι εμείς κάναμε την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας πιλότο για το αναπτυξιακό μας μοντέλο από το 2017, αναγνωρίζοντας ότι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και θέματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν και δείξαμε και σε ποια κατεύθυνση. Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία το ταμείο ανάκαμψης και θέλω να επισημάνω δύο πράγματα.

Το πρώτο, το ανέφερε ο Κώστας Γάτσιος, το Κίνημα Αλλαγής και πιστεύω η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσουν να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό και να μην αφορά αυτή την περίοδο της πανδημίας, διότι είναι φανερό ότι το ΕΣΠΑ δεν αρκεί. Το ΕΣΠΑ χρησιμοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα για επιδοματικές κυρίως πολιτικές δυστυχώς και άρα θα πρέπει να δούμε τη μονιμοποίηση αυτού του ταμείου, που θα δώσει ώθηση και προοπτική στις περιφέρειες της Ευρώπης.

Το δεύτερο που ακούστηκε σε όσους παρακολούθησαν τη συζήτηση και την αρχική μου τοποθέτηση είναι πως ακριβώς λόγω της σημασίας του το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να αφεθεί σε έναν σχεδιασμό εν κρυπτώ από το Μαξίμου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφορά κάποιους μεγάλους και ισχυρούς που έχουν μία ειδική σχέση με το Μαξίμου. Γι’ αυτό ακριβώς ανοίγουμε αυτό το διάλογο γιατί πρέπει να ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται και πρέπει να διαμορφωθούν τοπικές συμμαχίες που θα διεκδικήσουν πλέον αυτό το σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο στο επίπεδο της Βουλής, αλλά και των τοπικών εταίρων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι αυτό το πρόγραμμα ξεπερνά την θητεία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δεν μπορεί να το διαχειριστεί εν λευκώ. Θα πρέπει, λοιπόν, να διεκδικήσουμε να απαιτήσουμε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν και ρόλο και λόγο και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού προγράμματος.

Τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν σήμερα, τα οποία έχουμε ήδη θίξει είτε εγώ, είτε ο Γιώργος είτε ο Κώστας στις αρχικές μας τοποθετήσεις. Θέλω μόνο να σταθώ και να επισημάνω τα εξής. Πολύ σημαντικό θέμα το brain drain. Στο πρόγραμμα μας έχουμε μιλήσει για συγκεκριμένα κίνητρα και αξιοποίηση πόρων του ταμείου για να μπορέσουμε να φέρουμε πίσω επιστημονικό δυναμικό και ανθρώπους που χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω φορολογικά κίνητρα για όσους επανέρχονται και επιστρέφουν στην Ελλάδα, επιδότηση μισθού σε επιχειρήσεις για πρόσληψη Ελλήνων που έχουν υψηλή εξειδικευμένη εργασία στο εξωτερικό, καθώς και πρωτοβουλίες και υποδομές για να ενισχύσουμε τη δικτύωση των ΑΕΙ και των επιστημονικών κέντρων με Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.

Έρχομαι στο θέμα των αμυντικών δαπανών και θέλω να σας εξηγήσω την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Θέλω να πω ότι η κατάργηση του στόχου για τα υπερπλεονάσματα θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαθέσουμε το 1% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια για τις αμυντικές δαπάνες με στόχο όχι μόνο να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητά της χώρας που όπως καταλαβαίνετε και όπως ζείτε το τελευταίο διάστημα είναι απολύτως αναγκαίο, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουμε και την αμυντική βιομηχανία της χώρας που μπορεί να εξασφαλίσει πολλές θέσεις εργασίες και να δώσει ώθηση και προοπτική στην οικονομία. Εσείς ειδικά στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας το γνωρίζετε καλά και τον αγώνα που είχαμε δώσει το προηγούμενο διάστημα για να μην κλείσουν καθοριστικές παραγωγικές μονάδες.

Τέθηκε ένα θέμα για τα δίκτυα που αφορούν στα δημόσια αγαθά. Για μας στο Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει δίλημμα. Είναι σαφές ότι τα δίκτυα αυτά είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου και η θέση μας είναι διατυπωμένη στην πρότασή μας για το σχέδιο ανάκαμψης έτσι όπως αναπτύχθηκε πολύ αναλυτικά στην τελευταία έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ακούστηκε και ίσως ξενίζει κάποιους τι δουλειά έχουν τα πανεπιστήμια στην ανάπτυξη. Και όμως έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Τα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν να γίνουν ισχυροί εκπαιδευτικοί πόλοι σε κάθε περιφέρεια και να συνδεθούν όχι μόνο με την αναπτυξιακή ταυτότητα της κάθε περιφέρειας, αλλά και με τεχνολογικά ιδρύματα και βεβαίως με ερευνητικά κέντρα.

Έχει, λοιπόν, πάρα πολύ μεγάλη αξία να δούμε οργανωμένα αυτό το σχεδιασμό για κάθε περιοχή. Εκπαίδευση αγροτών και συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι από τα θέματα που έχουμε στο σχέδιο μας για το ταμείο ανάκαμψης καθώς ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας στο δικό μας σχεδιασμό και φυσικά η εκπαίδευση των αγροτών βασική μας προτεραιότητα. Για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου του Πηνειού θα έλεγε ότι θα πρέπει πρώτο να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μελέτη του ΠΑΣΟΚ του 2010-2012 για την υπογειοποίηση του δικτύου της Ηλίας ώστε να μην χύνεται το νερό στην θάλασσα όπως πολύ εύστοχα είπατε και εσείς. Κρατώντας θέματα της ενίσχυσης των μικρών δήμων και της σεισμικής θωράκισης των κτηρίων που τέθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι θέματα που πρέπει να επεξεργαστούν με τους αρμόδιους τομείς του κόμματος και θα επανέλθουμε και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να τα συζητήσουμε αναλυτικά και σε βάθος. Πολύ μεγάλη σημασία έχουμε δώσει στους τοπικούς πόλους ανάπτυξης είτε είναι βιοτεχνικά πάρκα είτε είναι βιομηχανικά πάρκα, που έχουν στόχο να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν στις συγκεκριμένες δομές και τις αντίστοιχες εξαγωγικές δομές έτσι ώστε να δώσουμε μεγάλη ώθηση στην εξαγωγή των παραγομένων προϊόντων, αλλά και να βοηθήσουμε στη δημιουργία δικτύων έτσι ώστε να ενισχυθούν στην πράξη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην εξαγοραστούν για ένα κομμάτι ψωμί από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έτσι όπως σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση, ένα πολύ μεγάλο ξεκαθάρισμα, εντός εισαγωγικών γιατί δεν είναι ξεκαθάρισμα, θα έλεγα ότι είναι προγραφές επιχειρήσεων στον κλάδο των μικρομεσαίων. Με φορολογικά κίνητρα οι δικές μας οι προτάσεις, όπως είπα πριν δίκτυο εξαγωγών προϊόντων.

Ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα που μας ενδιαφέρει και προωθούμε στα πλαίσια του δικού μας σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης προκειμένου να εξασφαλίσουμε και την επάρκεια, αλλά και τη μείωση του κόστους παραγωγής τη ενέργειας. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την αγροτική παραγωγή και το τελικό κόστος των προϊόντων.

Έρχομαι στα ζητήματα του εμπορίου. Είχαμε μιλήσει από την αρχή για το click away και ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει το μεγάλο όγκο των μικρομεσαίων εμπόρων. Ήταν προφανές ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε έγκαιρα να δώσει στους εμπόρους τις δυνατότητές, τους πόρους και τα κίνητρα έτσι ώστε μέσα από το ΕΣΠΑ να μπορέσουν να μπουν σε eshop και να προωθήσουν τις αγορές μέσω αυτής της οδού, κάτι που δεν έκανε και ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε αυτή τη λογική. Εμείς μέσω του Βασίλη Κεγκέρογλου είχαμε παρουσιάσει μία διαφορετική πρόταση με συγκεκριμένο ραντεβού, με συγκεκριμένο χρόνο που θα μπορούσε ο καθένας να περνά στο εσωτερικό ενός καταστήματος. Αυτό θα βοηθούσε και τα μαγαζιά και τους καταναλωτές. Δυστυχώς αυτό δεν ακούστηκε έγκαιρα και φαίνεται ότι άλλη μία φορά με καθυστέρηση ακολουθούν μία δική μας πρόταση και τουλάχιστον από τις διαρροές φαίνεται ότι είναι σε αυτή την κατεύθυνση και σχεδιάζουν κάτι σχετικό.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι ένα από τα βασικά μας αιτήματα, εδώ και χρόνια, πριν από την πανδημία, πόσο μάλλον που οι συνθήκες το επιβάλλουν. Αν όχι τώρα, πότε; Για την χρηματοδότηση των επιταγών, ήταν η βασική μας θέση όταν άρχισαν οι περιορισμοί και τα lockdown. Ένα σοβαρότατο ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ζητήματα επάρκειας στην αγορά και σίγουρα μπορούν να σκάσουν πολλά κανόνια. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε η πρότασή μας για χρηματοδότηση των επιταγών. Εγινε η επιλογή των αναστολών, πάμε παρακάτω και κάποια στιγμή με ένα μαγικό ραβδί λέει ότι όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, θα ανοίξει η αγορά και ως ελατήριο όλα αυτά θα αρχίσουν να λειτουργούν. Έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις.

Ήμασταν αντίθετοι εξ αρχής με το νέο πτωχευτικό κώδικα. Ζητήσαμε να ανασταλεί η λειτουργία του για όσο διάστημα κρατά η κρίση γιατί είναι φανερό ότι θα καταστραφούν άνθρωποι. Γιατί εκεί οδηγεί αυτός ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση. Όπως επίσης διεκδικούμε να υπάρξει με νόμο απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και όχι να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τη μη λειτουργία των δικαστηρίων. Πρέπει να πάρουν σαφή θέση, δεν είναι δυνατό άνθρωποι να αρχίσουν να χάνουν τα σπίτια τους κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ελπίζω πως δεν έχω αφήσει κάτι αναπάντητο. Δεν έχουμε πρόβλημα να επακαταθέσουμε πρόταση, που ήδη έχουμε καταθέσει. Έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις το τελευταίο διάστημα που δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί.

Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα που κάνουμε. Κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση. Δεν χαριζόμαστε σε κανένα θέμα, είμαστε πάντα τεκμηριωμένοι και πάντα προγραμματικοί. Σε κάθε αντίθεση που έχουμε παρουσιάζουμε τη δική μας τεκμηριωμένη αντιπρόταση και τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση. Αυτή είναι η υποχρέωση της αντιπολίτευσης, καλύπτουμε και το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει επιλέξει να λειτουργεί ως το σωσίβιο της κυβέρνησης. Κάθε φορά που είναι στα δύσκολα, στήνουν έναν σκυλοκαβγά, στήνουν ένα τεχνητό δίπολο, φεύγουμε και πάμε παραπέρα και μένουμε στην επιφάνεια και δεν συζητάμε κανένα ουσιαστικό μέτρο, μακριά από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και αν σπάσει πάρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Φοβάμαι ότι το σχέδιο είναι να εξαγοραστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να πάμε σε ένα νέο μοντέλο στην ελληνική οικονομία, που δεν ταιριάζει στον τρόπο οργάνωσης της ελληνικής οικονομίας στον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις μας. Ένα μοντέλο που δεν κατάφεραν να πετύχουν ούτε τα μνημόνια των προηγούμενων χρόνων, κυρίως λόγω των σθεναρών αντιστάσεων που είχαν προβάλει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση που δεν μπορούμε να την εξαντλήσουμε εδώ. Σήμερα ρίξαμε ένα σπόρο. Θα πρέπει να επανέλθουμε και ζητώ από την οργάνωση να επανέλθει, διότι θα πρέπει οι προτάσεις να εξειδικευτούν. Να δούμε τα μεγάλα έργα υποδομών που πρέπει κατά προτεραιότητα να στηρίξουμε στην περιοχή. Σας ευχαριστούμε όλους που συμμετείχατε σε όλη αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση. Θα υπάρξει συνέχεια στην επαφή του Κινήματος Αλλαγής μαζί σας και μέσω της οργάνωσή μας και μέσω του βουλευτή μας στην περιοχή, του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Δυστυχώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Το τρίτο κύμα φαίνεται ότι είναι προ των πυλών. Θα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε όποιο θέμα αφορά την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Σας ευχαριστώ όλους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia