FOLLOW US: facebook twitter

Φάκελος-παρέμβαση για τους εργάτες γης

Ημερομηνία: 02-11-2022 | Συντάκτης:

Η τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκ μέρους της Περιφερειακής αρχής για το θέμα με εισηγητή τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλο

“Η  Περιφερειακή αρχή σχεδιάζει και υλοποιεί δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του όπως συνήθιζε να κάνει η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας όπως στο μείζον ζήτημα για την αγροτική οικονομία μας  το  θέμα με τους  εργάτες γης” επισήμανε ο  αντιπεριφερειάρχης  Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλο  στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας στον Πύργο, όπου  δόθηκαν απαντήσεις  σε επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Κώστα Μητρόπουλου  για τις ενέργειες που έχουν γίνει.  Να σημειώσουμε ότι για την Ηλεία ο αριθμός των εργατών γης που έχει εγκριθεί είναι 1540 οι οποίοι κυρίως ενόψει της ελαιοκομικής σεζόν δεν επαρκούν, ενώ μετά το ελαιομάζωμα έπεται η φράουλα. Για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια συντάσσει φάκελο με  όλα τα στοιχεία καταγραφής του εργατικού δυναμικού που απαιτείται σε ότι αφορά τους εργάτες γης.

Η απάντηση του κ. Θοδωρή Βασιλόπουλου  έχει ως εξής:

«  Έναν πλήρη φάκελο που θα επιχειρεί να δώσει λύσεις σε όλα τα επίπεδα για τους εργάτες γης θα  εκπονήσει η Περιφέρεια   η οποία παράλληλα πρόκειται να υλοποιήσει παρεμβάσεις προκειμένου να έρθουν εργάτες γης από διάφορες περιοχές της χώρας  για να καλύψουν τουλάχιστον αυτή την εποχή  τα προβλήματα που ανακύπτουν με την ελαιοσυγκομιδή. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν  και στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες ( στην Πάτρα 11 Οκτωβρίου , τον Πύργο 12  και το Μεσολόγγι 13 Οκτωβρίου ) με τους συναδέλφους αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπο Μπονάνο, Βασίλη Γιαννόπουλο και Μαρία Σαλμά   διαβούλευση για την κατάθεση προτάσεων σχετικά με τη διαδικασία εκτίμησης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες με τη διαδικασία της μετάκλησης για την περίοδο 2023-2024.

 Η καταγραφή γίνεται βάσει νόμου, καθώς με Κ.Υ.Α, που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία (άρθρο 12 του Ν.4251/14), για εποχική απασχόληση (άρθρο 13 του Ν. 4251/14), απασχόληση αλιεργάτη (άρθρο 14 του Ν. 4251/2014) η απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άρθρα 109-27 του Ν. 4251/2014), που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών ανά περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται προσαύξηση του ανώτατου αριθμού θέσεων έως δέκα τοις εκατό (10%),ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. Στη συναντήσεις  συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Επιχειρηματιών από τον κλάδο του Τουρισμού, των Αγροτικών Ενώσεων και Συλλόγων  Εμπορικών Συλλόγων και άλλοι φορείς.  Ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια και αν λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα για το ανθρώπινο δυναμικό της Δυτικής Ελλάδας  τις ανάγκες των φορέων σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση που διαμορφώνεται μας επιβάλλει να συζητήσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν στη βάση των πραγματικών αναγκών και των αντικειμενικών δεδομένων, όπως αυτά προκύπτουν από τους επίσημους δείκτες απασχόλησης και τις καταγεγραμμένες ανάγκες των παραγωγικών φορέων, των επιμελητηρίων,  των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, των συλλογικών φορέων των αγροτών.

   Η Περιφέρεια  θεωρεί  πολύ σημαντική  την συμμετοχή και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός και η καταγραφή σε ανθρώπινο δυναμικό .   Από τους παρισταμένους  έγινε η καταγραφή των αναγκών και τονίστηκε η έλλειψη σε εργατικά χέρια, ένα πρόβλημα που απασχολεί  κυρίαρχα  τον πρωτογενή τομέα, τον κλάδο του τουρισμού και τον κατασκευαστικό κλάδο.  Αναδείχθηκε, επίσης, το γεγονός ότι η διαδικασία της μετάκλησης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική. Παράλληλα τονίστηκε  ότι για την εξέλιξη της διαδικασίας απαιτείται και σύναψη διακρατικών συμφωνιών, γεγονός που πρέπει να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο.   Με τη   διαβούλευση, τις προτάσεις που έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί και αυτές που θα κατατεθούν τις  επόμενες ημέρες, η Περιφέρεια  θα συντάξει την πρόταση που θα στείλει στο αρμόδιο Υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των τοπικών φορέων.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος