Κορονοϊός, πονοκέφαλος η έλλειψη εμβολίων και οι μεταλλάξεις
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118926″ img_size=”full”][vc_column_text]Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού προκαλούν μεγάλο προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη ενώ ένα ακόμα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στη δύσκολη εξίσωση για να μπει ένα φρένο στην «αόρατη» νόσο και δεν είναι άλλο από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διανομή των εμβολίων. Ακόμα μία παράμετρος που έχει αρχίζει και εξετάζεται ενδελεχώς είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρατά αποστάσεις από τις προθέσεις κάποιων κρατών.
Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τα προγράμματα εμβολιασμού να έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία. Στα κράτη-μέλη της ΕΕ έφτασαν οι πρώτες μεγάλες δόσεις από τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων ωστόσο, η ανακοίνωση των BioNTech/Pfizer ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων βάζει στον «πάγο» τους αρχικούς προγραμματισμούς. Η αμερικανο-γερμανική σύμπραξη εταιρειών επικαλούμενη την αναβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας ενημέρωσε αρχικά τη Νορβηγία και μέσω αυτής την Ε.Ε. ότι οι παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη θα καθυστερήσουν.
Οι πρώτες ελλείψεις
Παρά την επιβράδυνση στην παραγωγή των εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι δόσεις που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθώντας να καθησυχάσεις τις ανησυχίες.
Στη χώρα μας, τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ποσότητες για να διασφαλιστεί και η δεύτερη δόση, όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer έδωσε χθες, κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Έχουμε τις ποσότητες για να διασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί», απάντησε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός και επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για παροδική μείωση των παραδόσεων μέχρι και την 15η Φεβρουαρίου. Όμως όπως έσπευσε να διευκρινίσει «η καθυστέρηση αυτή θα αντισταθμιστεί με αύξηση των ποσοτήτων από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά».
Οι μεταλλάξεις προκαλούν μπέρδεμα
Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο από το φονικό πέρασμα της νόσου η μάχη εξακολουθεί να δίνεται με μεγάλη ένταση χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ένας νέος προβληματισμός που έρχεται να προστεθεί στην επιστημονική κοινότητα είναι οι μεταλλάξεις του ιού και σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τον COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα.
Οι παραλλαγές του κορονοϊού
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου υπάρχει η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία ανέρχεται ήδη σε 50 και σε 20 των χωρών που έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά ο ΠΟΥ θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.
Την ανησυχία της για τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα πρέπει να εντοπίζονται διότι μπορεί να δυσκολέψουν την έξοδο από την πανδημία» υποστήριξε στο περιθώριο της επίσκεψής της στην Πορτογαλία.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού
Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, ως προϋπόθεση για να πραγματοποιήσει κάποιος διεθνή ταξίδια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφεύγει –τουλάχιστον για την ώρα– να συνταχθεί μαζί τους.
«Προς το παρόν, μην εισάγετε απαιτήσεις απόδειξης εμβολιασμού ή ασυλίας για διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα κάποια κρίσιμα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης, καθώς και με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της 19μελής επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η απόδειξη του εμβολιασμού «δεν πρέπει να απαλλάσσει τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωσή τους με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου».
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]