Eυρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι ένας στους δύο για την οικονομική κατάσταση
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”129662″ img_size=”full”][vc_column_text]
Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο.
[/vc_column_text][vc_column_text]Το 72% των ερωτηθέντων σε Ελλάδα και Ευρώπη πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της χώρας τους να ανακάμψει πιο γρήγορα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο,περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο.
Το συμπέρασμα καταγράφει η τελευταία έρευνα του Ερωβαρόμετρου με το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 είναι 3 μονάδες χαμηλότερο (53%). Αντίθετη άποψη έχει μόλις ένας στους τέσσερεις Έλληνες και ένας στους πέντε Ευρωπαίους.
Ίδια παραμένουν τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη για όσους αναμένουν βελτίωση των ατομικών συνθηκών διαβίωσής τους. Αντίστοιχα, το 40% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι θα ζει χειρότερα σε έναν χρόνο, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24%).
Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το 65% των Ελλήνων δηλώνει ,40 χρόνια μετά από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην Ε.Ε. Το ποσοστό είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Ιούνιο του 2019 αλλά χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (72%)
Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της έρευνας
- Το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ζητεί από το Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας του. Με ποσοστό 48%, η προτεραιότητα αυτή καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων σε όλη την ΕΕ, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Φινλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Σουηδία, όπου η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
- Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα μέτρα για την εξασφάλιση ισχυρών εξωτερικών συνόρων και την καθιέρωση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (36%) ενώ ακολουθεί η προστασία του περιβάλλοντος με 33%. Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ακολουθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους (33%), καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντός μας (32%).
- Διαφορές στις απαντήσεις των Ελλήνων σημειώνονται και ως προς την κατάταξη των βασικών αξιών που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως συγκεντρώνει το 51% των προτιμήσεων , η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών το 42% και, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 41%, σε σύγκριση με 33% πριν από έναν χρόνο. Στην Ελλάδα, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 65% , με δεύτερη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (58%) και τρίτη την ελευθερία του λόγου (46%).
Επίσης 8 στους 10 Έλληνες θέλουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παίξει σημαντικότερο ρόλο.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]