FOLLOW US: facebook twitter

Έξοχη «Γκόλφω» από το «Άρμα Θέσπιδος» στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας

Ημερομηνία: 13-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117804″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσίασε στο Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας την εμβληματική παράσταση “Γκόλφω” από το “Άρμα Θέσπιδος” στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Δήμο Ήλιδας. Ο κ. Βασίλης Καψής καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ήλιδας καλωσόρισε το κοινό στη δεύτερη εκδήλωση που παρουσιάστηκε φέτος στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας και ευχήθηκε την επόμενη χρονιά να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία έτσι ώστε να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με περισσότερες εκδηλώσεις αντάξιο της ιστορίας του φεστιβάλ.

Η παράσταση αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους θεατές που την απόλαυσαν στο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Ήλιδας, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται στο α’ μισό του 4ου αι. π.Χ., και παρουσιάζει την μάλλον σπάνια ιδιομορφία ότι το κοίλο του ήταν χωμάτινο και δεν έφερε λίθινη επένδυση, και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τους ηθοποιούς Βασίλη Κόκκαλη, Έφη Κιτσαντά, Βασίλη Τσόρλαλη, Γιάννη Τσάκωνα , Μαρία Χρυσανθακοπούλου και τους συντελεστές του έργου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Ο κ. Πέτρος Βάης Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας μίλησε για το «Άρμα Θέσπιδος», το θεατρικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2015 και έχει δώσει μέχρι τώρα 500 παραστάσεις στην Πάτρα και την ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοδυτικής Ελλάδας καθώς απόφασή τους είναι το θέατρο να φύγει από το κέντρο της πόλης και να πάει κοντά στο λαό, σε σχολεία, φυλακές, άλλους φορείς και ιδρύματα και σε αρχαία θέατρα όπως αυτό της Ήλιδας, με ποιοτικές παραστάσεις όπως η «Γκόλφω».

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Στρέπκος έχοντας μια διαφορετική, σύγχρονη ματιά για το έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη που διαδραματίζεται στο Χελμό, μίλησε για την παράσταση που έχει στίγματα αρχαίας τραγωδίας, είναι μια νέα Γκόλφω η οποία είναι περισσότερο η τραγωδία της Γκόλφως, μια παράσταση που στηρίζεται στο ταλέντο των ηθοποιών, την απλότητα του σκηνικού και των φωτισμών.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στη σκηνή, νύχτα, σαλόνι, παπούτσια και εσωτερικός χώρος

Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι. Παρά το τραγικό τους τέλος, ο έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.

Ο Σπυρίδων Περεσιάδης, ο Αχαιός Όμηρος όπως έχει χαρακτηριστεί, δεν θα δει ποτέ την «Γκόλφω» του επί σκηνής, καθώς έχασε το φως του σε ηλικία 25 ετών, αλλά επιμελήθηκε την πρώτη της παρουσίαση στην Ακράτα Αιγιαλείας από ερασιτεχνικό θίασο της πόλης.

Ο τυφλός δραματουργός, θα συγγράψει το σύνολο του έργου του, μαζί και την «Γκόλφω» χωρίς να έχει το φως του, μεγάλο μέρος της ζωής του πέρασε στην Ακράτα, όπου εξέδωσε το εβδομαδιαίο έντυπο Αστραπή και πήρε μέρος ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε θεατρικές εκδηλώσεις της πόλης. Στην Ακράτα έγραψε τα πρώτα του έργα Μαργαρίτα, Γκόλφω, Σκλάβα και Εσμέ.

Ο αισθηματικός και έντονα μελοδραματικός τόνος των έργων του Περεσιάδη τα κατέστησαν ιδιαίτερα δημοφιλή στο λαϊκό κοινό ( σ.σ. ιστορικό τεκμήριο αποτελεί το βιβλίο «Η Σκλάβα» Εκδόσεων Μιχ. Σαλίβερος και η φωτογραφία που βρίσκεται στην μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα και δείχνει το ανέβασμα του ομώνυμου έργου του λαϊκό – πατριωτικού μελοδράματος του Περεσιάδη τη δεκαετία του ΄30 με το νεαρό Μπελογιάννη πρωταγωνιστή, πρόκειται για έργο τετράπρακτο, δύσκολο, διάρκειας τριών ωρών και έμμετρο, με γνήσιο δεκαπεντασύλλαβο ποιητικό λόγο).

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η «Γκόλφω» είναι ίσως το πιο πολυπαιγμένο ελληνικό θεατρικό έργο με πρωτιές και διακρίσεις. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις 10 Αυγούστου 1894.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot