Έξι λύσεις για τη βιώσιμη λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57571″ img_size=”full”][vc_column_text]-Η «Πρωινή» αποκαλύπτει το πλαίσιο προτάσεων που παρέδωσε ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος στην Ασημ. Γκάγκα
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων για τον νέο ρόλο που πρέπει να έχει η Νοσηλευτική Μονάδα της Αμαλιάδας στον νέο υγειονομικό χάρτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση, παρέδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, Κώστας Τσαούσης, στην αναπλ. υπουργό Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα.
Οι προτάσεις είναι ενταγμένες στο πνεύμα του εγχειρήματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση, της οποία βασικό χαρακτηριστικό είναι η αποτελεσματική στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, ώστε να αποτελέσει το κεντρικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο του νομού.[/vc_column_text][vc_single_image image=”156056″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως επισημαίνει στο έγγραφό του ο κ. Τσαούσης, σε επίπεδο Ηλείας, όπου υπάρχουν τρεις νοσηλευτικές μονάδες, είναι αναγκαία προϋπόθεση η διασφάλιση μίας δευτεροβάθμιας νοσηλευτικής μονάδας με συμπληρωματικές λειτουργίες από τις υπόλοιπες υπάρχουσες Αμαλιάδας και Κρεστένων.
Σε ό,τι αφορά τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας καταθέτει τις εξής προτάσεις:
1. Κέντρο Αποκατάστασης
2. Νοσηλευτική Μονάδα Χρονίως Πασχόντων
3. Μονάδα Μετανοσοκομειακής φροντίδας
4. Μαιευτική και παιδιατρική κλινική όλου του νομού Ηλείας
5. Όλες αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν απαραιτήτως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μαζί με τη διενέργεια μικρών χειρουργείων που δεν χρήζουν νοσηλείας πέραν των δύο ή τριών ημερών
6. Μονάδα οδοντιατρικής περίθαλψης ΑμεΑ
Εκτός από τις προτάσεις για τη δομή της Αμαλιάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος κατέθεσε και επιπλέον προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας στην Ηλεία, με κύριο χαρακτηριστικό την «αποκέντρωση» αρμοδιοτήτων.
Η πρώτη πρόταση είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των ΥΠΕ με προσανατολισμό στη χάραξη της στρατηγικής και της εποπτείας οργανισμών, η αναδιάρθρωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης-σπουδών και εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού και η αξιολόγηση του προσωπικού και των προσλήψεων με κριτήριο την κλινική επάρκεια.
Επίσης ο Σύλλογος προτείνει τη συγκρότηση αξιόπιστου και αναβαθμισμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενίσχυσή της με νέες τεχνολογίες, καθώς και την ψηφιοποίηση και τη διασύνδεση των νοσηλευτικών μονάδων ΕΣΥ και ΠΦΥ.
Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι και η πρόταση για την επιστροφή από τις ΥΠΕ της διαχείρισης γιατρών και νοσηλευτών από τα Κέντρα Υγείας και των αγροτικών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς «η μη διαχείρισή τους μέχρι σήμερα έφερε μόνο προβλήματα και διόλου λύσεις».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]