FOLLOW US: facebook twitter

Εξερεύνηση στο υπογενές σπήλαιο της Υρμίνης στο Κουνουπέλι: Νέο οδοιπορικό του σπηλαιολόγου Πάνου Καρούτσου στον θαυμαστό κόσμο των σπηλαίων της Ηλείας

Ημερομηνία: 13-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

Μια νέα εξόρμηση στα σπήλαια της Πελοποννήσου και στην προκειμένη περίπτωση στο υπογενές σπήλαιο της Υρμίνης στο Κουνουπέλι, έκανε το Σαββατοκύριακο ο Σπηλαιολόγος Πάνος Καρούτσος με ομάδα συμφοιτητών του από το τμήμα Γεωλογίας του Παν/μίου Πατρών αποτυπώνοντας μάλιστα με εξαιρετικές φωτογραφίες σημαντικές στιγμές της εξερεύνησής τους.  Ο Πάνος Καρούτσος δεν είναι άγνωστος στο κοινό της Ηλείας, το αντίθετο μάλιστα, καθώς έχει συμμετάσχει σε πολλές ερευνητικές αποστολές στα σπήλαια της Ηλείας παρουσιάζοντας μάλιστα ένα μεγάλο μέρος του εξαίσιου υλικού που έχει συγκεντρώσει στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από ενάμισι περίπου χρόνο στο Κτήμα Μερκούρη αλλά και στην συνέχεια σε άλλη εκδήλωση τον περασμένο Μάρτιο στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, όπου μας ταξίδεψε στην ομορφιά και στα μυστικά των σπηλαίων της Ηλείας, που δεν είναι και λίγα. Ο ίδιος έχει στο παρελθόν ερευνήσει μαζί με τον βιολόγο Κωνσταντίνο Μπακολίτσα τα ιαματικά σπήλαια του Καϊάφα, της Μονής Ασκητή στο Γούμερο αλλά και τα σπήλαια της Υρμίνης στο Κουνουπέλι, συνεχίζοντας προχθές αυτήν την ερευνητική εργασία μαζί με τους συμφοιτητές του, σε ένα νέο οδοιπορικό στο θαυμαστό κόσμο των σπηλαίων.

Το σπήλαιο της Υρμίνης που βρίσκεται στα λουτρά, θεωρείται μεγάλης σπουδαιότητας και η είσοδός του βρίσκεται μερικά μέτρα από την θάλασσα, ενώ από κει αναβλύζουν  και τα ιαματικά νερά της πηγής. Η υψομετρική διαφορά του σπηλαίου δεν βρίσκεται παραπάνω από 1,5 μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας. Το σπήλαιο αν και γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στα βαθύτερα σημεία του παραμένει εντελώς άγνωστο. Περνώντας σκυφτά την είσοδο θα βρεθείς στον πρώτο θάλαμο του σπηλαίου που έχει μήκος 16 μέτρα και πλάκα από 70 εκατοστά στην αρχή μέχρι 4 μέτρα στο τέλος, ενώ το βάθος του νερού είναι από 15 με 30 εκατοστά. Η εξερεύνησή του παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον ενώ όπως έχει πει ο Πάνος Καρούτσος όλη η ευρύτερη περιοχή της Ηλείας είναι πολύ σημαντική από γεωλογική σκοπιά και απαιτεί περισσότερη έρευνα, όπως και τα υπόγεια σπήλαια.

Αντλώντας μάλιστα πληροφορίες για τα λουτρά της Υρμίνης στο Κουνουπέλι, διαβάσαμε με έκπληξη ότι μπορεί ο σεισμός της 8ης Ιουνίου να δημιούργησε σοβαρές πληγές στο κοινωνικό σώμα της Ηλείας, όμως έδρασε θετικά στα συγκεκριμένα λουτρά που «ξύπνησαν» μετά την επίσκεψη του Εγκέλαδου, ενώ το αξιοσημείωτο είναι πως η ανάβλυση των νερών τους είχε σταματήσει με τον μεγάλο σεισμό του 1955.

Τα λουτρά Υρμίνης αν και αποτελούν ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής, με μια πλούσια δράση τις εποχές που λειτουργούσαν, τώρα βρίσκονται πλήρως εγκαταλειμμένα. Οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις είναι όχι μόνο παραμελημένες αλλά και επικίνδυνες εφόσον τα σίδερα εξέχουν από τους σοβάδες στους τοίχους και στο ταβάνι. Οι ασβεστολιθικοί όγκοι συνδέουν το οικοσύστημα με τις πηγές του ιαματικού νερού και όλα μαζί αυτά και πολλά αλλά προσδίδουν στον βιότοπο ένα σύνολο για πολλές δυνατότητες αξιοποίησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος