FOLLOW US: facebook twitter

Εξαιρετικό αφιέρωμα στον διάσημο Τσέχο ζωγράφο Αλφόνσο Μούχα

Ημερομηνία: 15-01-2024 | Συντάκτης:

Στον Πολυχώρο Ήλιδας από το 2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας
με προβολή ταινίας και πολύχρωμο βιωματικό εργαστήρι ζωγραφικής με την συμμετοχή
46 μαθητών

Φωτογραφίες Kristo Hasa

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Το 2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας “ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”, πρόκειται να συμμετάσχει στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της ΕΛΕΜΑΣΥΝ που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 1-5 Μαρτίου 2024 και σκοπό έχει τη γνωριμία των Ελλήνων και Ευρωπαίων μαθητών με το θεσμό της Πολιστιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Οι μαθητές της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου, αποτελούμενης από 46 μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου , με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών— υπεύθυνων για την προετοιμασία των μαθητών για το συνέδριο —Αικατερίνης Κόλλια, Νικολέττας Παναγιώταρου,  Αγγελικής Πασσά και Ελένης  Χήνου-  επέλεξαν και ασχολήθηκαν με το έργο του Αλφόνσο Μούχα, διάσημου Τσέχου ζωγράφου.

Τελικά αποφάσισαν να εστιάσουν και να παρουσιάσουν στο Συνέδριο τις πρωτοποριακές αφίσες που σχεδίασε ο Μούχα για την ηθοποιό Σαρα Μπερνάρ. Στα πλαίσια της προετοιμασίας και της ενασχόλησής της με τον Αλφόνσο Μούχα, η πολιτιστική ομάδα  του σχολείου, διοργάνωσε με επιτυχία το Σάββατο το απόγευμα στον Πολυχώρο Ήλιδας, σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο της Αθήνας εκδήλωση όπου προβλήθηκε η βιογραφική  ταινία ΄΄ Ο κόσμος σύμφωνα με το Μούχα’’που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό με δωρεάν είσοδο και ελληνικούς υπότιτλους. Παράλληλα προβλήθηκε και ένα σύντομο βίντεο της σειράς «ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ».

Στην συνέχεια, με την ευγενική σύμπραξη του εξαίρετου και πολυβραβευμένου ζωγράφου κ. Kristo Hasa πραγματοποιήθηκε ένα πολύχρωμο εικαστικό εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα ΄΄ Φτιάξε το δικό σου Μούχα’’. Στο βιωματικό εικαστικό εργαστήριο συμμετείχαν και οι 46 μαθητές της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου, όπου με την καθοδήγηση του  Kristo Hasa ζωγράφισαν και φιλοτέχνησαν τις αφίσες του παγκοσμίου φήμης Τσέχου ζωγράφου σε στυλ  Αρ Νουβό, καθώς ο Αλφόνσο Μούχα είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους αυτής της σχολής ζωγραφικής.

Τη παρουσίαση και την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης και  του βιωματικού εργαστηρίου είχε η διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας κ. Λούτσιε Κούλιγκοβα, ενώ  εκ μέρους του δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου , χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας κ. Θεώνη Γεωργοπούλου.

Από πλευράς του Δήμου Ήλιδας στην όμορφη εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα οι αντιδήμαρχοι: Παιδείας κ. Γιάννης Αθανασόπουλος και Αθλητισμού & Τουρισμού κ. Γιώργος Κράλλης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ήλιδας 36» κ. Ανδρέας Παπαδάκος και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ήλιδας κ. Άκης Χουζούρης.

Τελος, της έναρξης του εργαστηρίου  προηγήθηκε η βράβευση σπουδαστών των εικαστικών εργαστηρίων του κ. Κρίστο Χάσα, που διακρίθηκαν με τα έργα τους στην 50η Διεθνή Παιδική Έκθεση Kαλών Τεχνών του Lidice της Τσεχίας.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι το 2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής δράσης του σχολείου,  ευχαρίστησε θερμά την δημοτική αρχή της πόλης για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου και την υποστήριξη για την οργάνωση της εκδήλωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot