FOLLOW US: facebook twitter

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες πιο απαισιόδοξοι από τον μέσο όρο για το βιοτικό επίπεδο της επόμενης πενταετίας

Ημερομηνία: 04-10-2024 | Συντάκτης:

Οι πολίτες της Ελλάδος είναι πιο απαισιόδοξοι συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι δείχνουν τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου

Πιο απαισιόδοξοι στην πρόβλεψη εξέλιξης του βιοτικού επιπέδου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με τον μέσο όρο των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου.

Το 44% των Ελλήνων εκτιμά πως το βιοτικό επίπεδο πως δεν θα αλλάξει (9% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο). Το ποσοστό στην ΕΕ αγγίζει το 55% (αυξημένο 6% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).

ο 43% κρίνει πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει, ποσοστό παρότι μειωμένο 6% είναι ιδιαίτερα υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το νούμερο είναι 26% (μειωμένο 5%).

Αισιόδοξοι πως το βιοτικό επίπεδο θα βελτιωθεί είναι το 12% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, ποσοστό κατά 1% μειωμένο. Αντίστοιχα στην ΕΕ το ποσοστό είναι 16%, κατά 1% αυξημένο.

Ευρωβαρόμετρο – Ευρήματα για το βιοτικό επίπεδο

Τι οδήγησε τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα αναδείχθηκε, σύμφωνα με τα ευρήματα που ευρωβαρόμετρου, ότι μόνον το 26% των πολιτών συμφωνούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.

Παράλληλα, η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής (70%) και η οικονομική κατάσταση (69%) ήταν οι κύριες παράμετροι για τις αποφάσεις των Ελλήνων πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων πανευρωπαϊκά (34%), δηλώνουν ότι η διεθνής κατάσταση ήταν ένα θέμα που τους ώθησε να πάνε στην κάλπη, ενώ παρόμοιο ποσοστό αναφέρει ως κίνητρο την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου (32%).

Στην Ελλάδα, στην τρίτη θέση των θεμάτων που παρότρυναν τους πολίτες να ψηφίσουν (με ποσοστό 40%) βρίσκεται η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ενώ τη διεθνή κατάσταση ανέφερε το 37% των ερωτηθέντων.

Μεταξύ όσων δεν ψήφισαν, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το κόστος ζωής (46%) και η οικονομική κατάσταση (36%) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι 65% και 58%, με τρίτη την κοινωνική προστασία, την πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη (40%).

Αναδημοσίευση από in.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia