FOLLOW US: facebook twitter

Έβρος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Πύρινο μέτωπο 10 χλμ. και πολλές εστίες

Ημερομηνία: 28-08-2023 | Συντάκτης:
Φωτογραφία Αρχείου

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Εντελώς ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στον Έβρο που έχει αποκτήσει πύρινο μέτωπο 10 χλμ. με πολλές εστίες που καταστρέφουν ολόκληρη την περιοχή, ενώ από τη Δευτέρα (28/8) αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις, όπως προανήγγειλε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Πρόσθετα, από την Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε σήμερα ο υπουργός, τόνισε ότι έχουν ενωθεί οι δύο φωτιές Αλεξανδρούπολης και Δαδιάς και προανήγγειλε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια αυτής της πυρκαγιάς από την ΕΛ.ΑΣ., την ΔΑΕΕ της Πυροσβεστικής και την ΕΥΠ, καθώς -όπως ανέφερε- «υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα», ενώ προανήγγειλε πως θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στον σχεδιασμό της πρόληψης και της δασοπροστασίας, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα που θα πρέπει να γίνουν.

Σημειώνεται ότι για αύριο υπάρχουν μετεωρολογικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων σε νότιους και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή, και ίσως ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του πύρινου μετώπου.

Τα δύο ενεργά μέτωπα

Τα κυρίως ενεργά μέτωπα που έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλη απόσταση στην Δαδιά είναι το ένα στην περιοχή του Κοτρωνιά και το άλλο από Τρεις Βρύσες προς Λευκίμμη. Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής, εκδόθηκε και εντολή εκκένωσης για την Λευκίμμη προς Τυχερό Έβρου.

Στη Ροδόπη, εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή Κασσιτερά, γι’ αυτό το λόγο, το μεσημέρι εστάλη επίσης μήνυμα από το «112» προς τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την περιοχή Σάπες.

Συνολικά στον Έβρο επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μέχρι που έπεσε το σκοτάδι επιχειρούσαν 5 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 46 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 105 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Στην Πάρνηθα υπάρχουν μόνο καπνοί πλέον στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, αλλά παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στο σημείο.

Μικρές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι Βοιωτίας.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, το Σάββατο, στην Άνδρο αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις, αλλά γενικά θεωρείται ως ένα μέτωπο που βρίσκεται σε ύφεση.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Πλάτσα και Καλό Νερό Μεσσηνίας.

Συνδρομή δυνάμεων από το εξωτερικό

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο (δύο αεροσκάφη, που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (ένα αεροσκάφος, που επιχείρησε στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Σουηδία (ένα αεροσκάφος, που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Τσεχία (ένα ελικόπτερο, που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 16 πυροσβέστες με 3 οχήματα, που επιχειρούν στον Προβατώνα Έβρου), Ρουμανία (53 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή Λευκίμη Έβρου) και Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 8 οχήματα, που επιχειρούν στην Αλεξανδρούπολη).

Επίσης, μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (25 πυροσβέστες με 4 οχήματα, που επιχειρούν στην Άνδρο), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς) και από Σερβία (28 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που επιχειρούν στην περιοχή Τρεις Βρύσες, στη Δαδιά Έβρου).

Ακόμη, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος