FOLLOW US: facebook twitter

«Ευρώπη και Ενεργός Πολίτης»

Ημερομηνία: 24-04-2024 | Συντάκτης:

Σχολική ημερίδα αύριο στο Συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας από τα σχολεία πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 3ο ΓΕΛ Πύργου και ΓΕΛ Βουνάργου

  • Θα συμμετέχουν μέσω zoom οι Ευρωβουλευτές Κ. Αρβανίτης, Ελ. Βόζεμπεργκ, Κ. Παπαδάκης, Ν. Παπανδρέου
  • Συνέντευξη τύπου χθες από τον Δ/ντή Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές των δυο σχολείων και μαθητές

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Στην εξαιρετική, όπως χαρακτήρισαν, ημερίδα που συνδιοργανώνουν το 3ο ΓΕΛ Πύργου- PDC και το ΓΕΛ Βουνάργου με τίτλο «Ευρώπη και Ενεργός Πολίτης», υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, και θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, αναφέρθηκαν οι συντελεστές της, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου. Μια ημερίδα, στην οποία θα συμμετέχουν διαδικτυακά μέσω ζουμ σε ζωντανή σύνδεση οι Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Παπαδάκης και Νίκος Παπανδρέου.

Αρχικά ο Δ/ντής Εκπαίδευσης Ανδρέας Ζέρβας, συνεχάρη τους Διευθυντές των δυο σχολείων για την πρωτοβουλία αλλά και τους συνεργάτες τους ενώ τόνισε ότι στην σημαντική αυτή ημερίδα, προάγεται η έννοια ενός πολίτη πέρα από τα όρια τα ελληνικά που έχουμε συνηθίσει, βοηθώντας τους μαθητές να κατευθυνθούν προς τη νοοτροπία του σύγχρονου πολίτη. «Του Έλληνα πολίτη, του Ευρωπαίου πολίτη» είπε και πρόσθεσε ότι όσοι την παρακολουθήσουν θα «πάρουν» αρκετά πράγματα από το θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δ/ντής του ΓΕΛ Βουνάργου Αντώνης Σπανός επισήμανε ότι τα δυο σχολεία 3ο ΓΕΛ και ΓΕΛ Βουνάργου αποτελούν μέρος ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος, είναι σχολεία πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενόψει των Ευρωεκλογών και της Ημέρας της Ευρώπης που ακολουθεί, διοργανώνουν την συγκεκριμένη εκδήλωση με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές όχι μόνο των δυο σχολείων αλλά και των υπολοίπων της πόλης, σχετικά με την ευθύνη που έχουν ως νέοι ψηφοφόροι – μιας και έχουν δικαίωμα ψήφου οι μεγάλες τάξεις- και το ρόλο γενικότερα της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις κρίσιμες εποχές που διάγουμε όλος ο κόσμος αλλά ιδιαίτερα και η Ευρώπη ενώ η Διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Πύργου Ιουλία Χάρμπαλη πρόσθεσε ότι η εκδήλωση αυτή είναι προϊόν συνεργασίας των δυο σχολείων και μέσα από την ημερίδα θέλουν να ενεργοποιήσουν τους μαθητές οι οποίοι και από την πρώτη στιγμή έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ακολούθως οι μαθητές Μαριάννα Γιαννοπούλου και Γιώργος Πόθος από το 3ο ΓΕΛ μίλησαν για την ημερίδα που συνδιοργανώνουν σημειώνοντας πως οι θεματικές που θα προσεγγίζουν αφορούν την Ευρώπη και την Δημοκρατία, την Ευρώπη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ευρώπη και η Νεολαία και την Ευρώπη και το Περιβάλλον ενώ οι μαθητές του ΓΕΛ Βουνάργου Αντιγόνη Κουτσουνά και Κωνσταντίνος Χριστόπουλος συμπλήρωσαν πως μέσα από το πρόγραμμα αυτό, είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις και ακόμα πιο πολύτιμες εμπειρίες.

«Για παράδειγμα, το σχολείο μας, μαζί με ακόμα πέντε σχολεία της δυτικής Ελλάδας πριν από λίγες εβδομάδες, συμμετείχε στην προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Πάτρα. Στην εκδήλωση θα έχουμε την χαρά να μιλήσουμε για τις Ευρωεκλογές, για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για το τι προσφέρει η ΕΕ σε μας τους μαθητές  και πως την βλέπουμε.

Εμείς ψηφίζουμε για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές σε καιρούς χαλεπούς που ζούμε απαγορεύεται ο κάθε εφησυχασμός από εμάς τη νέα γενιά, ότι και αν πιστεύουμε, πρέπει να το δηλώσουμε στην κάλπη της 9ης Ιουνίου έτσι ώστε να σταλθούν με σαφήνεια τα μηνύματα στους σωστούς παραλήπτες» τόνισε η Αντιγόνη ενώ ο Κωνσταντίνος συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

«Άλλωστε αυτό φανερώνει και η δημοσκόπηση που έκανε μεταξύ των μαθητών η μια ομάδα του σχολείου μας. Οι κινέζοι γράφουν τη λέξη κρίση με δυο ιδεογράμματα. Το ένα φανερώνει τον κίνδυνο και το άλλο την ευκαιρία. Είναι στο χέρι μας να δούμε τον κίνδυνο εγκαίρως και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται» κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος