FOLLOW US: facebook twitter

Ευρεία σύσκεψη με Γεωργαντά για τη διάσωση των ΟΕΒ της Ηλείας

Ημερομηνία: 21-07-2022 | Συντάκτης:

-Ενεργειακό και χαμηλή εισπραξιμότητα τα κύρια προβλήματα που έθεσαν οι πρόεδροι

-Χρονοδιάγραμμα για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου γνωστοποίησε ο ΥΠΑΑΤ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η διάσωση των ΟΕΒ της Ηλείας και η επαναφορά τους σε τροχιά βιώσιμης λειτουργίας ήταν το κύριο αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Αμαλία» στην Αρχαία Ολυμπία με τους προέδρους των οργανισμών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, στο περιθώριο των εργασιών του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώθηκε από τη «ΔιαΝΕΟσις» για την ανασυγκρότηση της Ηλείας.

Ο κ. Γεωργαντάς άκουσε για αρκετή ώρα όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους οργανισμούς και γενικότερα τον αγροτικό κόσμο, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις ως προς τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας.

«Η ενεργειακή κρίση καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις και ολιγωρίες δεκαετιών. Το πιο σημαντικό είναι να γίνεται καλή χρήση του νερού και να μην έχουμε διαρροές στα δίκτυα, τα οποία είναι απαρχαιωμένα και για αυτό η Ηλεία πρέπει να αισθάνεται τυχερή γιατί υπάρχει σοβαρός προγραμματισμός έργων», είπε και τόνισε πως ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε τη δημοπράτηση έως το τέλος του έτους του έργου της υπογειοποίησης των αρδευτικών καναλιών του ΤΟΕΒ Γαστούνης, προϋπολογισμού 17.232.000,00 €, που αποτελεί το πρώτο, ουσιαστικά, έργο εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου της περιοχής. Στόχος είναι η καλύτερη άρδευση των καλλιεργουμένων εκτάσεων, η ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αύξηση της παραγωγής. Οι εκτάσεις που θα εξυπηρετηθούν από την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης είναι περίπου 20.000 στρέμματα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τρία έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6.595.000,00 € που αφορούν τα δίκτυα των ΤΟΕΒ Σαβαλίων, Μυρτουντίων και Β΄ΤΟΕΒ Πύργου.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι το ΥπΑΑΤ σχεδίασε την κατασκευή του έργου «ΤΟΕΒ Ν. Ηλείας υπογειοποίηση δικτύων ροής (καναλέτων)» εντάσσοντάς το σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με τη μορφή μακροπρόθεσμης σύμβασης κατασκευής και λειτουργίας (ΣΔΙΤ). Για τον σκοπό αυτό έχει ανατεθεί μέσω διαγωνισμού, η σύνταξη φακέλου Αρχικού Επενδυτικού Σχεδίου ο οποίος στην συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Το κόστος κατασκευής του έργου είναι 66.740.240,00 € (Πλέον Φ.Π.Α.). Αναμένεται η παραλαβή του φακέλου εντός του Οκτωβρίου 2022.

Επίσης, το ΥπΑΑΤ συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στο νομό με έργα που έχουν προτείνει οι δήμοι ύψους 3,7 εκατ. €

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, «είναι δεδομένο ότι χωρίς τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη και σταθερή ανάπτυξη» και επανέλαβε την πρόθεση του ΥπΑΑΤ να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή.

Ρεύμα και εισπράξεις «καίνε» τους ΟΕΒ

Από την πλευρά των ΤΟΕΒ τέθηκε εντόνως το ζήτημα της εισπραξιμότητας μέσω της σύνδεσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ και των επιδοτήσεων με τις οφειλές προς τους ΤΟΕΒ. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Χρήστος Παλαιολόγος, πρότεινε την κατάργηση του ΓΟΕΒ ενόψει της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και ζήτησε λύσεις για τη ΔΕΗ.

«Πληρώνουμε και δεν έχουμε απολαβές. Όσο είμαι πρόεδρος, παραστατικά δεν έχω πάρει από τον ΓΟΕΒ. Ζήτησα να μου δώσουν τα αντλιοστάσια, μπορώ να τα λειτουργήσω μόνος μου καλύτερα και να δώσω καλύτερες λύσεις στους αγρότες. Συζητήσαμε και το πρόβλημα με τη ΔΕΗ και το ρεύμα. Ο Ιούνιος ο φετινός δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό. Είναι υπερδιπλάσιος. Τι να πώ στους αγρότες, που έβαλα 50 ευρώ το στρέμμα στη Γενική Συνέλευση και τώρα πρέπει να πάει στα 100 ευρώ; Η ΔΕΗ είναι ανυπόφορη, κάτι πρέπει να γίνει. Δεν έχει καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Για ένα αντλιοστάσιο μου ήρθε 11.000€ ρήτρα. Έχω 11 αντλιοστάσια. Είναι σοβαρό το θέμα. Μας είπε ότι θα το κοιτάξει για ρυθμίσεις και μεγάλες δόσεις και τι μπορούν να κουρέψουν από τα πανωτόκια. Στα 3 εκατ. ευρώ που χρωστάω, το ένα είναι τόκοι, πώς να λειτουργήσουν με τον διπλασιασμό οι ΤΟΕΒ; Έχουμε 100.000 στρέμματα και καλλιεργούνται τα 50. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και να το πάμε στα 70. Να κοιτάξουν ώστε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι άνθρωποι του μόχθου να παίρνουν τις επιδοτήσεις, να μη γίνονται μαϊμουδιές. Επίσης ζητήσαμε να επαναφέρουν τις βεβαιώσεις μη οφειλής στους ΤΟΕΒ για να πάρουν τις επιδοτήσεις, να γίνεται εκχώρηση δικαιωμάτων για να μπορούν οι ΤΟΕΒ να ανακάμψουν», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, κ. Βορλόκας δήλωσε: «ο υπουργός ήταν θετικός στις προτάσεις μας και φαίνεται ότι θα μας καλύψει στο μεγαλύτερο μέρος του. Στο θέμα των οφειλών της ΔΕΗ δεν έχει γίνει ακόμα καμία νομοθετική ρύθμιση. Θα επικοινωνήσει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε μέσω ΟΣΔΕ να παρακρατηθούν οι οφειλές στους ΤΟΕΒ από τις επιδοτήσεις. Επίσης, μιλήσαμε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου».

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Αντ. Γιαχαλής δήλωσε: τέθηκαν όλα προβλήματα, ο υπουργός ήταν ενημερωμένος για την πλειονότητα των προβλημάτων και συζητήθηκαν όλα τα θέματα ενόψει της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των ΟΕΒ. Τα βασικά που τέθηκαν ήταν η ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ, η χαμηλή εισπραξιμότητα και η αλλαγή του νομικού πλαισίου».

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ολυμπίας κ. Γ. Γεωργιόπουλο και εκπροσώπους δημοτικών διαμερισμάτων του οροπεδίου της Φολόης, οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις για την άρδευση τι γης περιοχής.

Στη Βάρδα ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομάδας Παραγωγών Φράουλας «Υρμίνη». Συζήτησαν θέματα που έχουν σχέση με την εξαγωγή του προϊόντος, ενώ ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τους παραγωγούς για τη νέα ρύθμιση που αφορά τους εργάτες γης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος