Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου: «Η Ηλεία παράγει και σύγχρονη τέχνη, δεν σταμάτησε στον Ερμή»
Η Πυργιώτισσα εικαστικός Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου μιλάει στην «Πρωινή» για τις «Αντηχήσεις»
Τη βαθιά της πεποίθηση ότι η Ηλεία παράγει και σύγχρονη τέχνη εκφράζει με συνέντευξή της στην «Πρωινή» η Πυργιώτισσα εικαστικός Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου, εκ των βασικών συντελεστών της εικαστικής έκθεσης «Αντηχήσεις», που φιλοξενείται από τις 26 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Η κ. Δουφεξή-Κανέλλου εξηγεί ποιο ήταν το κίνητρο αυτής της πρωτοβουλίας, μιλά για τη σχέση της με την ιδιαίτερη πατρίδα της και εκφράζει την αισιοδοξία της για την υλοποίηση ανάλογων καλλιτεχνικών εγχειρημάτων και μελλοντικά.
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο
-Πώς προέκυψε η ιδέα αυτής των «Αντηχήσεων» στην Αρχαία Ολυμπία;
Δεν είναι η πρώτη φορά που οργανώνω μια έκθεση με Ηλείους καλλιτέχνες και δη στην Ηλεία. Αυτή τη φορά, όμως, βοήθησε και το Μουσείο γιατί η Έφορος Αρχαιοτήτων και οι συνεργάτες της είναι ανοιχτοί στα σύγχρονα δρώμενα. Κάναμε την πρόταση να γίνει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με Ηλείους καλλιτέχνες, το συζητήσαμε αναλυτικά και το δέχτηκαν να γίνει αυτή η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας.
-Τι σας ώθησε σε αυτήν την πρωτοβουλία;
Το έναυσμα προήλθε από την πεποίθησή μου ότι η Ηλεία έχει πολύ δυνατό ανθρώπινο δυναμικό. Σαν νομός και σαν περιφέρεια είμαστε πάντα μακριά από την πρωτεύουσα. Αυτό είναι ανασταλτικό στοιχείο και έπρεπε όλα να τα κάνουμε και να τα εφευρίσκουμε μόνοι μας, ακόμα και στον τρόπο ζωής, στον ρουχισμό, στα προϊόντα κλπ. Έπρεπε να δείξουμε ότι η Ηλεία έχει συνέχεια. Δεν έχει σταματήσει στον Ερμή. Δεν έχουμε “προίκα” μόνο τον Ερμή, αλλά και τους σημερινούς καλλιτέχνες, που πρέπει να βρουν εδώ μια στέγη, όπως η κ. Κοροβέση, ο κ. Βαρώτσος, ο κ. Αδαμάκος. Έχουν έργα τους στην Αγγλία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ. Ακόμα και δικά μου έργα, που εγώ είμαι νεότερη –όχι στην ηλικία αλλά σαν καλλιτέχνης- βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
-Ποια είναι η σχέση που διατηρείτε σήμερα με την ιδιαίτερη πατρίδα σας;
Το ότι μένω στην Αθήνα δεν λέει και πολλά, διότι είμαι Πυργιώτισσα και το δηλώνω! Δεν το κρύβω! Έχω διατελέσει και πρόεδρος του συνδέσμου των Πυργίων, που φέτος κλείνει 100 χρόνια ύπαρξης. Έχουμε γενέθλια! Τον Πύργο τον λατρεύω, είναι η σχέση μου διαρκής με την πόλη. Επικοινωνώ τακτικά με φίλους μου, συμμετέχω στα διαδικτυακά γκρουπ σχεδόν καθημερινά.
-Άρα θα σας ικανοποιούσε μια ανάλογη έκθεση και στον Πύργο μελλοντικά;
Οπωσδήποτε θα με ικανοποιούσε πάρα πολύ. Θα ένιωθα πολύ υπερήφανη για τον τόπο μου, διότι όπου βρεθώ λέω ότι είμαι από τον Πύργο. Όλοι αυτοί που ήρθαν στην έκθεση, πιστεύω να είναι το πρώτο βήμα, γιατί υπάρχουν κι άλλοι Ηλείοι καλλιτέχνες και θα ήθελα να ακολουθήσουν και άλλα βήματα, να τους γνωρίσουν και οι ντόπιοι κάτοικοι. Επιμένω στο ότι έχουμε πολιτισμό και εξακολουθούμε να παράγουμε πολιτισμό.
-Ποιο έργο σας θα αφιερώνατε στον Πύργο;
Όλα τα έργα, γιατί οι μνήμες προέρχονται από εδώ. Το background (σ.σ. υπόβαθρο) είναι από τον Πύργο, διότι φεύγοντας από εδώ άρχισα να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο.
-Ζούμε στην εποχή της πληροφορικής και της οικονομίας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι «Αντηχήσεις» είναι κι ένα μήνυμα ότι η ενασχόληση με την τέχνη δεν είναι πολυτέλεια;
Η οικονομία αποτελούσε πάντα την κινητήρια δύναμη της τέχνης όσον αφορά το εμπόριο. Σίγουρα η πρώτη ανάγκη του καθενός μας δεν είναι να αγοράσει έναν πίνακα ή ένα γλυπτό, όμως το να επισκεφθεί κάποιο μουσείο και να δει τέχνη, είναι και ευχαρίστηση και διευρύνει τους ορίζοντές του. Η επαφή με μια εικαστική έκθεση θα τον ευχαριστήσει και θα νιώσει διαφορετικά.