Εύη Βεργοπούλου: Οι οικονομικές προκλήσεις του 2023
*Της Εύης Βεργοπούλου
Συνήθως οι εκλογικές χρονιές δεν είναι ωφέλιμες για την οικονομία, διότι οι κατά καιρούς κυβερνήσεις υποκύπτουν σχετικά εύκολα στον πειρασμό της προεκλογικής παροχολογίας στον βωμό της επικράτησης στην κάλπη, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2009.
Έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και άλλα δύο χρόνια πανδημικής κρίσης, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αναζητά τον βηματισμό της μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ιδιαίτερα ρευστό και ανταγωνιστικό. Οι δομικές αλλαγές που θα βελτίωναν θεαματικά την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της, ακόμα αναζητούνται, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο μειώθηκε στο 2,8% από το 7,9 στο α’ και 7,1 στο β’, εξέλιξη ελαφρώς ανησυχητική δεδομένου ότι πρόκειται για το «τουριστικό» τρίμηνο της χώρας και θα περιμέναμε καλύτερη επίδοση. Παράλληλα, οι εισαγωγές «τρέχουν» με 5,2% σε πραγματικές τιμές και οι εξαγωγές μόλις στο 0,5%.
Αν λάβουμε υπόψη ότι το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί στο 1,8% περίπου και ταυτόχρονα θα πρέπει να επιστρέψουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της πρόκλησης της επόμενης κυβέρνησης να διατηρήσει τη σταθερότητα στην οικονομία, χωρίς φυσικά να λησμονούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027 και τις δρομολογημένες επενδύσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ηλεία αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις: πώς θα ανασυγκροτήσει τον πρωτογενή τομέα με όρους ανταγωνιστικότητας, πώς θα βρει επιτέλους τρόπο να αυξήσει το μερίδιό της στον τουρισμό και πώς θα μπορέσει να επαναφέρει τον κλάδο της μεταποίησης σε τροχιά ανάκαμψης.
Όλες οι δημοσιευμένες έρευνες μαρτυρούν πληθυσμιακή συρρίκνωση και μετανάστευση των πολιτών είτε στο εξωτερικό είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα, ακριβώς διότι η οικονομία της Ηλείας δεν προσφέρει ποιοτικές θέσεις εργασίας και ευκαιρίες οικονομικής και επαγγελματικής εξέλιξης.
Η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027, που βρίσκεται στην εκκίνησή της, προσφέρει τη δυνατότητα να βάλουμε την Ηλεία σε τροχιά βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης με μείωση της ανεργίας, ώστε να ανακοπεί η δημογραφική «αιμορραγία» και η πολυετής οικονομική στασιμότητα. Η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό «επενδυτικό σοκ», που θα συμπαρασύρει κάθε οικονομική δραστηριότητα και θα αλλάξει το κλίμα.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η κεντρική και η αυτοδιοικητική εξουσία να συνδιαμορφώσουν αναπτυξιακή και όχι «επιδοματική» πολιτική, μοιράζοντας αφειδώς χρήμα για λόγους ψηφοθηρικούς και όχι με κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του συνόλου των πολιτών και των επιχειρήσεων.
*Η Εύη Βεργοπούλου είναι γ.γ. του ΟΕΕ Δυτικής Ελλάδας