Ευρωπαϊκό αίτημα για πληρωμή του 70% του «τσεκ» τον Μάιο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”95761″ img_size=”full”][vc_column_text]
Ισχυρό ενδιαφέρον για τις e-αιτήσεις ΟΣΔΕ αλλά συσσωρεύονται εκκρεμότητες
Γενναία προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στον Μάιο, σε ποσοστό πάνω από 70%, χωρίς τη χρήση κρατικών κονδυλίων, ζητούν οι όλοι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινή τους επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην επιστολή τους οι υπουργοί, τονίζουν ότι παραμένει η ανάγκη για επείγουσα πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καλώντας για μία ακόμη φορά την Κομισιόν να ενεργοποιήσει τα μέτρα ιδιωτικής αποθεματοποίησης για γάλα, αιγοπρόβειο κρέας, τυριά κ.ά., που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία.
Τον δρόμο για την προκαταβολή του τσεκ μέσα στο Μάιο έχει ήδη ανοίξει η Ιταλία, ύστερα από τροπολογία της Επιτροπής Προϋπολογισµού της Γερουσίας, ως ένα µέτρο άµεσης βοήθειας στον γεωργικό τοµέα.
«Ζητούμε την άμεση επέκταση της περαιτέρω ευελιξίας στα κράτη μέλη και στους δύο πυλώνες της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένων τις προγενέστερες ημερομηνίες πληρωμής, υψηλότερα ποσοστά προκαταβολής από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενεργοποίηση συγκεκριμένων μέτρων στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και εφαρμογή διοικητικών ελέγχων, χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου», αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή επιστολή των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η επίσπευση των πληρωμών είχε συζητηθεί και σε πρόσφατη συνάντηση του αντιπερ/ρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου, με τον υπουργό Μάκη Βορίδη, με στόχο την πληρωμή του τσεκ μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται ότι επιβάλλουν πιο δραστικές αποφάσεις για τη διάσωση του πρωτογενούς τομέα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”77885″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι είναι θετικό μέτρο η επίσπευση της προκαταβολής, ωστόσο τόνισε ότι οι παραγωγοί έχουν ανάγκη και από επιπλέον στήριξη, πέραν των όσων δικαιούνται.
«Σαφώς είναι ένα θετικό μέτρο, εφόσον τελικά εγκριθεί και εφαρμοστεί, διότι θα διευκολύνει τους παραγωγούς ως προς τη ρευστότητα σε μια δύσκολη περίοδο και θα τους ανακουφίσει. Όμως αυτά είναι χρήματα που ούτως ή άλλως θα τα έπαιρναν αργότερα. Σημασία έχει να ληφθούν και επιπλέον μέτρα στήριξης στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, διότι τα προβλήματα είναι τεράστια και δύσκολα αντιμετωπίσιμα», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Παράλληλα, ανέφερε πως ήδη καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον από τους δικαιούχους για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ, ωστόσο συσσωρεύονται εκκρεμότητες που απαιτούν ραντεβού διά ζώσης για να διευθετηθούν.
«Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο και ήδη γίνονται κάποιες ηλεκτρονικές αιτήσεις από όσους έχουν τη δυνατότητα. Οι αιτήσεις που έχουν αλλαγές και εκκρεμότητες, μένουν προσωρινά στην άκρη μέχρι να χαλαρώσουν τα μέτρα κυκλοφορίας και να προγραμματιστούν συναντήσεις με τους παραγωγούς. Είναι δύσκολο να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες δίχως τη φυσική παρουσία του παραγωγού, ενώ αργά κυλούν και γραφειοκρατικές διαδικασίες αφού λόγω του ιού οι υπηρεσίες υπολειτουργούν», σημείωσε στην «Πρωινή» κ. Κωνσταντόπουλος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]