FOLLOW US: facebook twitter

«Έτσι επιτύχαμε τα ρεκόρ σε παραγωγή, πωλήσεις και κέρδη»

Ημερομηνία: 28-11-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75249″ img_size=”full”][vc_column_text]Συντάκτης: Αρτεμις Σπηλιώτη

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο εθνικό εγχείρημα για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Απαράβατη αρχή αυτής της ερευνητικής προσπάθειας είναι η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Στάθης Τσοτσορός.

H πρώτη γεώτρηση αναμένεται να γίνει στον Πατραϊκό, όπου τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 140 εκατ. βαρέλια. Ο επικεφαλής των ΕΛ.ΠΕ., που κατατάσσονται ανάμεσα στους 100 κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως, μιλάει για την επόμενη μέρα της εταιρείας, τον στρατηγικό σχεδιασμό, τις διεθνείς συνεργασίες και τα διαδοχικά ρεκόρ σε παραγωγή, πωλήσεις και εξαγωγές.

Συνέντευξη

Καταγράψατε ένα πολύ καλό τελευταίο τρίμηνο. Σε μια περίοδου ψηλών τιμών του αργού και του δολαρίου, πού βασίσατε την πορεία σας;

Μετά την επίτευξη διαδοχικών ρεκόρ την τελευταία τριετία σε παραγωγή, πωλήσεις και εξαγωγές, το 2018 ο Όμιλος ΕΛΠΕ θα καταγράψει ιστορικά υψηλά σε κέρδη EBITDA, που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ.

Οι εν λόγω επιδόσεις είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής υλοποίησης του τρέχοντος πενταετούς προγράμματος και της επίτευξης των στόχων αριστοποίησης της εκμετάλλευσης του παραγωγικού συστήματος, που αποτυπώνεται στα διαδοχικά ρεκόρ στην παραγωγή που έφτασε τους 11,7 εκατ. τόνους, σε όγκους πωλήσεων που άγγιξαν τους 12,4 εκατ. τόνους, αλλά και στις εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν πλέον το 57% των συνολικών πωλήσεων. Επιπλέον δε, οφείλονται στον αποτελεσματικό χρηματοοικονομικό σχεδιασμό για σταδιακή μείωση του συνολικού δανεισμού και περαιτέρω περιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 13%, ενώ και οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι τριμήνων, ξεπερνώντας τα 203 εκατ. ευρώ.

Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος των ΕΛΠΕ όταν περάσουν σε ένα νέο σχήμα, που ενδεχομένως να έχει ανταγωνιστικότερα διυλιστήρια;

Ηδη σήμερα, τα ΕΛΠΕ είναι ένας ανταγωνιστικός και εξωστρεφής ενεργειακός όμιλος, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη, βελτιώνει διαρκώς την τεχνογνωσία και την τεχνολογική του βάση, αναπτύσσει την καινοτομία και επιτυγχάνει αριστοποίηση εκμετάλλευσης. Με τις ικανοποιητικές του επιδόσεις κατατάσσεται ανάμεσα στους 100 κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως, γεγονός που επιβεβαιώνει τη βιώσιμη παρουσία του στο διεθνές περιβάλλον.

Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο όμιλος θα συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό και στη λειτουργία κάθε νέου σχήματος.

Σε σχέση με τις επιβαρύνσεις για αγορά δικαιωμάτων ρύπων CO2, τώρα. Πώς μπορεί να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό στην περιοχή μας μια μονάδα όπως τα ΕΛ.ΠΕ.;

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον όμιλο, που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 έως το 2025 κατά 25%, έναντι του 2014. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί, μετά την υλοποίηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (Η.Ε.) που την τελευταία πενταετία επέφερε αποφυγή εκπομπών 1,2 εκατ. τόνους CO2, καθώς και τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2019-2023 θα ολοκληρωθεί και το εν εξελίξει «Πρόγραμμα ενεργειακής βελτιστοποίησης», με το οποίο θα επιτευχθούν επιπλέον μείωση της ετήσιας συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 5%, αύξηση της κατανάλωσης Φ.Α. από 7% σε 9%, μείωση της συμμετοχής της «εισαγόμενης» Η.Ε. από 13% σε 8% και περαιτέρω μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 200.000 τόνους ισοδυνάμου CO2.

Με την υλοποίηση των προγραμματισμένων παρεμβάσεων και επενδυτικών έργων, τα ΕΛΠΕ διατηρούν και ενισχύουν τη θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό.

Σε σχέση με την εγχώρια αγορά καυσίμων, όπου βλέπουμε ένταση ανταγωνισμού αλλά και φαινόμενα λαθρεμπορίας, ποια είναι η στρατηγική της εταιρείας που είναι ηγετική;

Η στρατηγική της εμπορίας του ομίλου σχεδιάστηκε με βασικούς στόχους την ενίσχυση του προγράμματος εξασφάλισης ποιοτικής και ποσοτικής «εγγύησης» για τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, την ενεργό συμμετοχή στην προσπάθεια του ΣΕΕΠΕ για μείωση της παραβατικότητας και του λαθρεμπορίου, καθώς και την αποτελεσματική προσαρμογή στις κατευθύνσεις της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, εστιάζουμε στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση και μειωμένη εκπομπή ρύπων, προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα της ναυτιλιακής αγοράς με την υποχρεωτική εισαγωγή των καυσίμων χαμηλού θείου, μεριμνούμε για την ανταγωνιστική μας παρουσία στο νέο τοπίο για το αεροπορικό καύσιμο ύστερα και από τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ παράλληλα, επεκτείνουμε το δίκτυο εφοδιασμού φυσικού αερίου και προωθούμε τους ηλεκτρικούς ταχυφορτιστές οχημάτων στους χώρους των πρατηρίων μας.

Μειώσατε το κόστος δανεισμού σημαντικά. Η συγκυρία θεωρείτε ότι σας ευνοεί για περαιτέρω βελτίωση; Πόσο επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά σας;

Με τον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό του ομίλου επιτεύχθηκαν η σταδιακή μείωση του συνολικού καθαρού δανεισμού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 32,4% έναντι του 2014. Σημαντική ήταν και η μείωση των συνολικών υποχρεώσεων του ομίλου κατά 25% σε σχέση με το 2015. Η σταθεροποίηση της κερδοφορίας για τέταρτο συνεχή χρόνο διευκολύνει την αναχρηματοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια, με προφανή τη θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητά μας.

Η χώρα μας γίνεται ενεργειακός κόμβος. Ποιος ο ρόλος των ΕΛΠΕ την ώρα που μετέχουν δυναμικά στο εθνικό εγχείρημα για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων;

Τα ΕΛΠΕ έλαβαν τη στρατηγική απόφαση να επικεντρωθούν αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο, έχοντας παρακαταθήκη τη σημαντική εμπειρία των στελεχών τους που διερεύνησαν συνολικά 39 blocks στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου από το 1975 μέχρι το 2011.

Τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήσαμε χαρτοφυλάκιο επιλεγμένων περιοχών στη Δ. Ελλάδα, είτε αυτοδύναμα σε Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο είτε προσελκύοντας κορυφαίες διεθνείς εταιρείες, όπως οι Total, ExxonMobil, Repsol και Edison, στις θαλάσσιες περιοχές Κρήτης και Ιονίου πελάγους.

Στα τέλη του 2019 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η γεώτρηση στον Πατραϊκό, όπου τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Ευελπιστούμε ότι η ερευνητική μας προσπάθεια -που έχει απαράβατη αρχή την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος- θα οδηγήσει στην ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, ανάλογων των πρόσφατων ανακαλύψεων στη ΝΑ Μεσόγειο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα, θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, θα εισφέρει σημαντικά έσοδα για το κράτος, ενώ θα λειτουργήσει καταλυτικά και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia