Ετοιμάζεται πολύμορφη δραστηριότητα για την ανάδειξη του σταφιδικού κινήματος
Επιτροπή περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ
- Στο επίκεντρο ο αγώνας των εργαζομένων αλλά και των βιοπαλαιστών παραγωγών
Σειρά πολύμορφων δράσεων και εκδηλώσεων για την ανάδειξη των αγώνων των σταφιδεργατών, καθώς και των βιοπαλαιστών παραγωγών της σταφίδας ή αλλιώς του λεγόμενου μαύρου χρυσού, από το ξεκίνημά τους έως σήμερα, προγραμματίζει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι ιδιαίτερα οι νέες γενιές να γνωρίσουν αυτή την ηρωική ιστορία. Πρόκειται για γεγονότα που είναι «δεμένα» με το ΚΚΕ και τη δράση των κομμουνιστών, ως πρωτοπόρα δύναμη οργάνωσης της πάλης για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Οκτώβρη σε Πύργο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πάτρα και Αίγιο. Πρόκειται, δηλαδή, για περιοχές και τόπους που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την παραγωγή σταφίδας (συνεχίζεται ως και σήμερα), αλλά και με μεγάλα γεγονότα στον αγώνα των σταφιδεργατών και των φτωχών αγροτών για την επιβίωσή τους.
Μέσα από τη συνολική δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί, άλλωστε, σκοπός είναι να αναδειχθεί η ιστορία ενός σημαντικού κομματιού του λαϊκού κινήματος στην περιοχή, αλλά και συνολικά να ανοίξουν δρόμοι για τη διεύρυνση των δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά. Επιπλέον, να «φωτιστούν» στο σήμερα οι καταστρεπτικές για τον λαό συνέπειες από την εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, που έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση της σταφιδοκαλλιέργειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και συνολικά στην όλη προσπάθεια, θα συμβάλει και η έκδοση μπροσούρας που προγραμματίζει η Επιτροπή Περιοχής, για την οποία συγκεντρώνεται αρχειακό υλικό. Απευθύνεται σε όσους διαθέτουν τέτοιο υλικό να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια (τηλ. επικοινωνίας 2610-222291 και 6972-214474).
Μέσα από το σύνολο των δράσεων, τέλος, ειδική προσπάθεια θα γίνει για την ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στα εργοστάσια επεξεργασίας της σταφίδας, αφού ολόκληρες οικογένειες στήριζαν το εισόδημά τους σε αυτές, με περιοχές του Αιγίου και της Πάτρας να μετρούν σχεδόν σε κάθε σπίτι κι από μία εργαζόμενη.