FOLLOW US: facebook twitter

Εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση-Η 18η Μαρτίου ανακηρύχθηκε ως μέρα της Ήλιδας στο Tarpon Springs της Φλόριντα

Ημερομηνία: 21-03-2022 | Συντάκτης:

Η 18η Μαρτίου ανακηρύχθηκε ως μέρα της Ήλιδας στο Tarpon Springs της Φλόριντα όπου υπογράφηκε η δεύτερη φάση αδελφοποίησης


Με συγκίνηση, υπερηφάνεια, αλλά και έντονο το συναίσθημα διαφύλαξης της ιστορίας και των δεσμών της ελληνικής ομογένειας με την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ η τελετή για τη δεύτερη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Ήλιδας με το Tarpon Springs της Φλόριντα. Με έντονη την παρουσία Ελλήνων ομογενών από την πόλη του TarponSprings και από τις γύρω περιοχές, ξεκίνησε η τελετή με παρουσίαση Δημοτικών Παραδοσιακών χορών από το Σύλλογο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου Τάπρον Σπρινγκς «Η Λεβεντιά». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. JohnLulius, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης, και καλωσόρισε την ελληνική αντιπροσωπεία από το Δήμο Ήλιδας. Την τελετή ευλόγησε ο Πατήρ Ρουσάκης, ο οποίος επίσης συγκινημένος δήλωσε πως είναι μια σημαντική στιγμή για την ελληνική κοινότητα του Τάρπον Σπρινγκς η αδελφοποίηση με το Δήμο Ήλιδας, μια ελληνική περιοχή με μεγάλη ιστορία. Στη συνέχεια το λόγο πήραν θεσμικοί φορείς του Δήμου του TarponSprings και ο Γενικός Πρόξενος στην Τάμπα της Φλόριντα κ. Λουκάς Τσώκος. που επισήμανε το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι συνεργασίες της ομογένειας με τη μητέρα Ελλάδα, αφού κρατούν ζωντανό και ενεργό το ελληνικό στοιχείο. Μάλιστα αποκάλυψε πως έχει τη χαρά και τη τιμή να είναι παρών και στην αδελφοποίηση του Δήμου Ήλιδας, με το χωριό Μπελογιάννη.

Ο αν. Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παπαδάκος, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως και ο ίδιος ως άνθρωπος της ελληνικής διασποράς νιώθει ιδιαίτερη τιμή για αυτήν την αδελφοποίηση, με τη πόλη του Tarpon Springs,που ήταν ένας στόχος ζωής, ενώ σε μια περιοχή με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Λυμπέρης ξεκίνησε την ομιλία του με ένα όμορφο συμβάν που βίωσε το πρωί της ίδιας μέρας. Ανάφερε χαρακτηριστικά: «Καθώς περπατούσα στο δρόμο της όμορφης πόλης του Tarpon Springs, σε κάποιο σημείο υπήρχε μια ομάδα εθελοντών που συγκέντρωνε χρήματα για την ενίσχυση της Παραολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ. Αυτό ήταν ένα δυνατό στοιχείο που αναδεικνύει και τη σημαντικότητα της περιοχής μας, αλλά και των αξιών που γεννήθηκαν στο τόπο μας, ο Ολυμπισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Αρχαία Ήλιδα και η Αρχαία Ολυμπία παρέδωσαν σε όλη την ανθρωπότητα σημαντικούς θεσμούς συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και κυρίως της Ειρήνης. Εδώ γεννήθηκε ο θεσμός της Εκεχειρίας από τον Βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, δηλαδή της διακοπής των πολεμικών συρράξεων κατά τη τέλεση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, κάτι που όλοι μας σήμερα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Ρωσία και την Ουκρανία.. Άρα είναι μεγάλη η συγκίνηση να βλέπεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα σου πως όλοι αυτοί οι θεσμοί αγγίζουν τις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτή η αδελφοποίηση, η οποία ήταν και το όνειρο του συνεργάτη μου και καλού μου φίλου Ανδρέα Παπαδάκου, είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς αφού το TarponSprings έχει τον πρώτο Δήμαρχο που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τον κ. Κρις Αλαχούζο και του μεγαλύτερου, κατά αναλογία πληθυσμού, ελληνικού στοιχείου σε όλη την Αμερική. Είμαστε επίσης υπερήφανοι γιατί η πόλη της Αμαλιάδας αποτελεί τη γενέτειρα πόλη του Πέτρου Τατάνη, του ιδρυτή της εφημερίδας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΉΡΥΚΑΣ που μέχρι και σήμερα αποτελεί τη φωνή των Ελλήνων της διασποράς στην Αμερική και σε όλο το κόσμο. Αυτή η αδελφοποίηση αποτελεί και την επισφράγιση της βούλησης και των δύο πόλεων μας για ανάπτυξη όχι μόνο σε επίπεδο πολιτιστικών ανταλλαγών, αλλά και των συνεργασιών στους τομείς της Οικονομίας και του Τουρισμού».

Ο Δήμαρχος του Tarpon Springs κ. Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους δεσμούς που η κοινωνία του Δήμου του κρατά με την Πατρίδα λέγοντας πως «το Ελληνικό στοιχείο είναι έντονο στην καθημερινότητα όλων μας. «Να αναφέρω πως τα Θεοφάνια πραγματοποιείται η μεγαλύτερη γιορτή για όλο το Δυτικό ημισφαίριο και οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου αποτελούν σημεία αναφοράς για όλη την ελληνική ομογένεια της Αμερικής». Κλείνοντας ο κ. Αλαχούζος επεσήμανε πως είναι τιμή για το Τάρπον Σπρινγκς να αδελφοποιείται με την πόλη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολύ σημαντικό να συνεργάζεται με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, έναν άνθρωπο με μεγάλη προσφορά στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξε την ημέρα της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης την 18η Μαρτίου, ως ημέρα αφιερωμένη στην Αμαλιάδα και το Δήμο Ήλιδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο νέος δήμαρχος, επίσης Ελληνικής καταγωγής, του Τάρπον Σπρινγκς, κ. Κώστας Βατικιώτης που από τις 12 Απριλίου 2022 θα αντικαταστήσει τον κ. Χρυσόστομο (Κρις) Αλαχούζο. Ο στη θητεία του που ξενικά σε λίγες μέρες θα συνεχίσει στο επίπεδο των συνεργασιών που συμφωνήθηκαν ήδη από τους δύο Δημάρχους.
Μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων αδελφοποίησης και της ολοκλήρωσης των διαδικασιών από τους Δημάρχους Κρις Αλαχούζο, Γιάννη Λυμπέρη και τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Ανδρέας Παπαδάκο, κ. Αλαχούζος παρέδωσε στον κ. Λυμπέρη το κλειδί της πόλης, ως επίτιμο δημότη, ένδειξη πως η πόλη είναι ανοικτή για τον ίδιο και για όλους τους δημότες της Ήλιδας για πάντα. Με τη σειρά ο Δήμαρχος Ήλιδας πρόσφερε μια εικαστική δημιουργία με ανάγλυφο από μαγνήσιο το αρχαίο νόμισμα της Ήλιδας από το οποίο προέρχεται το έμβλημα του Δήμου Ήλιδας και ο κ. Ανδρέας Παπαδάκος σε ειδική κατασκευή τα δυο ψηφιδωτά δάπεδα με τους 12 άθλους του Ηρακλή και τις εννέα Μούσες που κοσμούν το Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας.

Στην αποστολή του Δήμου εκτός από το Δήμαρχο κ. Λυμπέρη και τον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Ανδρέα Παπαδάκο συμμετέχουν ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαράλαμπος Ντάνασης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Νίκη Κοκκαλιάρη, ο άμισθος σύμβουλος κ. Γιάννης Χουζούρης και ο επιστημονικός συνεργάτης Βασίλης Καψής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΑ