FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται στοχευμένος υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ημερομηνία: 08-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Προς στοχευμένο υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων – αρχής γενομένης από τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας – νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο προσανατολίζεται η κυβέρνησης ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας, το οποίο, όπως συνομολογούν οι ειδικοί, έχει ήδη ξεκινήσει, με κύριο χαρακτηριστικό την υπερ-μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και τις προβλέψεις για πάνω από 3.000 ημερήσια κρούσματα.

Δεδομένου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να ισχύσει για το σύνολο του πληθυσμού, καθώς εγείρονται πολλά ζητήματα συνταγματικής φύσης, η κυβέρνηση ποντάρει σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Πρόσφατα, για παράδειγμα, πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων στην ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον οι συζητήσεις προσανατολίζονται για έναρξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου το φθινόπωρο να βρει εμβολιασμένο το σύνολο των συγκεκριμένων εργαζομένων. Μαζί με αυτούς, μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να αρχίσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και του υγειονομικού προσωπικού.

Στόχος είναι το τέταρτο κύμα να βρει εμβολιασμένους τους πάντες και κυρίως το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό όπου τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι και τα πιο ικανοποιητικά.

Οι πληροφορίες «θέλουν» τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και των εκπαιδευτικών να βρίσκεται επίσης πάνω στο τραπέζι της κυβέρνησης, δεδομένου του στόχους από Σεπτέμβρη να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς καραντίνες και τηλεκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η έναερξη του εθελοντικού εμβολιασμού των παιδιών από 15 έως 17 ετών. Αν και οι μικρότερες ηλικίες είναι εκτός εμβολιασμού, ωστόσο, ο κίνδυνος που διατρέχουν από την έκθεση στον ιό είναι  πολύ μικρότερος από τους ενήλικες ως προς την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών ή θανάτων. Δεν αποκλείεται πάντως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο, ώστε να όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι εμβολιασμένοι πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με ανάλυση που είχε κάνει ο Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων (ως προϊστάμενος του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Μελετών)):

«Εδώ που έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή διαρκώς με ευαίσθητες ομάδες, όπως οι γιατροί, το υγειονομικό προσωπικό, αυτοί που εργάζονται στους οίκους ευγηρίας, είναι λογικό η στάθμιση να είναι υπέρ της προστασίας της υγείας και άρα, να είναι δυνατό υπό προϋποθέσεις να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος