FOLLOW US: facebook twitter

Στο τραπέζι νέα ρύθμιση για όλους με 60 έως 72 δόσεις

Ημερομηνία: 23-06-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123612″ img_size=”full”][vc_column_text]Η απότομη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, που λόγω της πανδημίας έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 109 δισ. ευρώ, προκαλεί ίλιγγο στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο ανεβάζει ταχύτητα επισπεύδοντας τα σχέδια της νέας ρύθμισης που θα παρουσιάσει στους θεσμούς, έτσι ώστε το τελικό πλαίσιο να προλάβει να ψηφιστεί από τα θερινά τμήματα της Βουλής.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα περιμένουν την 11η αξιολόγηση στα μέσα Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα των «κόκκινων» χρεών και έχουν ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο πρότασης που προβλέπει το άνοιγμα των παλιών ρυθμίσεων με τις 100-120 δόσεις ή την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης με τουλάχιστον 60 έως και 72 δόσεις ή και τους δύο άξονες του σχεδίου μαζί.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και το κλίμα αβεβαιότητας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, καθώς η τρέχουσα ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 72, ενώ στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος που δεν εξοφλήθηκε από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα, θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου. Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου προβλέπει τη δυνατότητα επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου, καθώς και για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή αλλά υπό προϋποθέσεις.

Καμπανάκι για το ιδιωτικό χρέος που μπορεί να απειλήσει την ανάκαμψη της οικονομίας χτυπούν και οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, σημειώνοντας ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Η πανδημία «φούσκωσε» τα χρέη στην εφορία

Τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν τόσο ο αριθμός των οφειλετών όσο και τα συνολικά φέσια προς την εφορία. Ωστόσο μόλις το 0,2% των οφειλετών- με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος- ευθύνονται για το 80% του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Αντιθέτως 1 στους 4 χρωστούν κάτω από 50 ευρώ.

Τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία «φούσκωσαν» κατά την πανδημία και εξελίσσονται σε μία από τις σοβαρές προκλήσεις για την μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής στην πρόσφατη έκθεσή του.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με βάση τα οποία χτύπησε το καμπανάκι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δείχνουν ότι αυξήθηκαν τόσο ο αριθμός των οφειλετών όσο και τα συνολικά φέσια προς την εφορία τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο η μεγάλη αύξηση οφείλεται σε μία μικρή μερίδα μεγαλοφειλετών. Περίπου 8.000 οφειλέτες (0,2% του συνόλου) με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος ευθύνονται για το 80% του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Αντιθέτως 1 στους 4 χρωστούν κάτω από 50 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου του 2021, διαμορφώθηκε στα 109,1 δις ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δις ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020. Οι μεγαλο-οφειλέτες

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,5 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 236 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία
οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Πηγή: capital.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia