FOLLOW US: facebook twitter

Ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού στη Βουλή για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων

Ημερομηνία: 11-09-2024 | Συντάκτης:

«Η κυβέρνηση να διορθώσει το χάος που δημιούργησε με τις αποφάσεις της»

Δυστυχώς και η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με σοβαρά προβλήματα για την εκπαιδευτική κοινότητα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ερώτησή του ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων -πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 1000 τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα- έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που ναρκοθετεί στον πυρήνα της την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Αφενός η υπερσυσσώρευση μαθητών σε σχολικές αίθουσες ακόμα και των 30 ατόμων, υποβαθμίζει την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, αφετέρου υποκρύπτει μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών. 

Η απόφαση για συγχωνεύσεις επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον Νομό Ηλείας καθώς ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες για κατάργηση τμημάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του ΓΕΛ Βαρθολομιού, όπου σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει ο εκεί Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αποφάσισε να μη λειτουργήσουν τη φετινή σχολική χρονιά συνολικά η Γ’ Τάξη του Λυκείου, όπως επίσης και η κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών της Β’ Λυκείου. Και μπορεί η απόφαση αυτή να αναιρέθηκε ως προς το σκέλος της Γ’ Τάξης του Λυκείου, όμως εξακολουθεί να ισχύει για την κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών της Β’ Λυκείου.

Πρόβλημα υπάρχει και στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου καθώς καταργούνται τμήματα ειδικοτήτων. Αυτή η δυσχερής εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα μαθητές που έχουν επιλέξει τις συγκεκριμένες ειδικότητες, είτε να αναγκαστούν να αναζητήσουν άλλο ΕΠΑΛ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να καταφέρουν να παρακολουθήσουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες, είτε να επιλέξουν άλλη ειδικότητα, που αρχικά δεν ήταν στις επιλογές τους.

Ο Διονύσης Καλαματιανός θέτει προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τα εξής ερωτήματα: 

  • Προτίθεται να ανακαλέσει τις αποφάσεις για συγχώνευση-συρρίκνωση  σχολικών τμημάτων;
  • Προτίθεται να διορθώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΓΕΛ Βαρθολομιού; Θα εξαναγκαστούν μαθητές να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και να φοιτήσουν σε σχολείο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους; Θα ανακληθεί η απόφαση μη λειτουργίας της κατεύθυνσης ανθρωπιστικών σπουδών της Β’ Λυκείου;
  • Θα ανακληθεί η απόφαση για κατάργηση τμημάτων ειδικοτήτων στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου;
  • Πόσα και ποια σχολικά τμήματα έχουν συγχωνευθεί ή καταργηθεί στον νομό Ηλείας; Ποια ήταν τα κριτήρια των συγχωνεύσεων-καταργήσεων; Ελήφθησαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά των περιοχών όπου συνέβη αυτό;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot