FOLLOW US: facebook twitter

Ερώτηση στην Κομισιόν για την Πατρών-Πύργου – Ζήτημα παραβίασης ανταγωνισμού θέτουν Κουντουρά και Παπαδημούλης

Ημερομηνία: 05-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”113153″ img_size=”full”][vc_column_text]Το ζήτημα της Πατρών-Πύργου φέρνουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς κατέθεσαν ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να λύσει μονομερώς τις υφιστάμενες συμβάσεις για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να παραχωρήσει το έργο με απευθείας ανάθεση στην κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού» μέσω της υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης».

Οι δυο ευρωβουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν εάν οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το Μνημόνιο Συναντίληψης «έχουν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Επιτροπής. Και αν ναι, ποιο είναι το περιεχόμενό τους (χρονοδιάγραμμα, όροι, δεσμεύσεις κλπ.) και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές».

Παράλληλα θέτουν ευθέως το ζήτημα της συμβατότητας της παραχώρησης του έργου με απευθείας ανάθεση στην «Ολυμπία Οδό» με τους ενωσιακούς κανόνες περί ανταγωνισμού και δημοσίων συμβάσεων και ζητούν τη διασφάλιση της τήρησης του προϋπολογισμού του έργου και τη συγχρηματοδότησή του από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, όπως είχε ήδη εγκριθεί.

«Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου δημοπρατήθηκε τα έτη 2016-2017 σε 8 τμήματα, σύμφωνα με το άρθρο 46 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ1, μετά από έγκριση της ΕΕ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τα 460 εκ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται με περίπου 293 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ2.Παρά τη σύναψη 5 συμβάσεων την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν προχώρησε από τον Αύγουστο του 2019 στην ανάθεση των λοιπών 3 τμημάτων, αλλά τον Απρίλιο του 2020 έλυσε μονομερώς τις υφιστάμενες συμβάσεις για την κατασκευή του έργου» αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της ερώτησης.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση του έργου με 293 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον όρο της ολοκλήρωσής του το 2023, ωστόσο το υπουργείο Υποδομών σε πρόσφατη ανακοίνωσή του γνωστοποίησε την εξασφάλιση της ένταξής του ως «γέφυρα» στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η συμμετοχή της κοινοπραξίας υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο από τους αναδόχους της προηγούμενης σύμβασης είχε επισημανθεί και είχε καταγγελθεί στην Κομισιόν η η ανάθεση ολόκληρου του έργου σε εργολάβους καταδικασμένους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot