FOLLOW US: facebook twitter

Ερώτηση Αγ. Κολόσακα για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου

Ημερομηνία: 28-06-2024 | Συντάκτης:

Κατατέθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής Δυτ. Ελλάδας

Δυο σημαντικές ερωτήσεις, για την διαχείριση των υδάτων και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας αλλά και την παραγωγή της ελιάς, κατέθεσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στη διάρκεια της συνεδρίασης για τη λογοδοσία της Περιφερειακής αρχής.

Ο Ηλείος Περιφερειακός Σύμβουλος Άγγελος Κολόσακας, στο κείμενο της ερώτησης του, επισημαίνει την μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στους κατοίκους και ιδιαίτερα στους αγρότες του Νομού Ηλείας για το γεγονός ότι παρότι βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του καλοκαιριού εμφανίζονται ανησυχητικά σημάδια όσον αφορά το ζήτημα της επάρκειας του νερού, ιδιαίτερα στη λίμνη του φράγματος Πηνειού. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Από τη λίμνη αυτή αρδεύεται μεγάλο κομμάτι του κάμπου της Ηλείας καθώς και υδρεύονται τρεις Δήμοι της Ηλείας.Με δεδομένο ότι οι ανάγκες για νερό θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα τόσο για άρδευση (χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούνται) όσο και για ύδρευση (δεκάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή) είναι σίγουρο ότι η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη. Το απαρχαιωμένο αρδευτικό δίκτυο, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και κατεστραμμένο είναι η βασική αιτία της μείωσης των αποθεμάτων του νερού και χαρακτηριστικό παράδειγμα κατασπατάλησής του. Η κατάσταση στο κομμάτι δυτικά της Πατρών- Πύργου είναι δραματική και αποκαλυπτική.

Τα καναλέτα είναι συνεχώς γεμάτα νερό το οποίο καταλήγει στη θάλασσα χωρίς να χρησιμοποιηθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο να δημιουργούνται χείμαρροι κάθε καλοκαίρι που το χειμώνα εξαφανίζονται.

Είναι χρόνιο αίτημα των κατοίκων και ιδιαίτερα των αγροτών της περιοχής να γίνουν έργα υπογειοποίησης του δικτύου άρδευσης έτσι ώστε χιλιάδες m3 νερού να εξοικονομούνται το χρόνο.

Ταυτόχρονα ζητάνε να γίνουν έργα έτσι ώστε το φράγμα Πηνειού που κατασκευάστηκε πριν 6δεκαετίες να εκσυγχρονιστεί για να συνεχίσει να λειτουργεί και να καλύπτει τις συνεχώς

αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν και ταυτόχρονα να προστατευθεί και η βιοποικιλότητα της περιοχής.

Όμως αντί όλων αυτών βλέπουμε κυβέρνηση και υπουργείο να εξαγγέλλουν έργα που αυξάνουν τις ανάγκες για νερό χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο από αυτά που αναφέραμε και πριν.

Η περιφερειακή αρχή το μόνο που κάνει το τελευταίο διάστημα είναι να ζητάει από τους κατοίκους και ιδιαίτερα από τους αγρότες να μην χρησιμοποιούν το νερό και να «παίρνει μέτρα» δίνοντας νερό με το δελτίο. Σε μια περιοχή που οι καλλιέργειες της στα κηπευτικά και στις ζωοτροφές καλύπτουν τεράστιες ανάγκες για όλη την χώρα μας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης

  • Ενώ χρόνια μιλάτε για κλιματική αλλαγή, για περίοδο ξηρασίας, φαινόμενο που έχει εμφανιστεί σε άλλες χώρες (π.χ. Ισπανία) τι μέτρα έχετε πάρει και τι σχεδιάζετε για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου έτσι ώστε να μην σπαταλάται το νερό, να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη επάρκεια για να καλύπτονται οι ανάγκες για άρδευση και ύδρευση.
  • Σε τι στάδιο βρίσκεται, εάν έχετε ασχοληθεί με το ζήτημα της κατάργησης των καναλέτων και την αντικατάστασή τους με υπόγειο δίκτυο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος