Ερωτηματικό τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110534″ img_size=”full”][vc_column_text]Απαραίτητος ο έλεγχος μέσω τεστ σε αθλητές, προπονητές και διαιτητές
Η UEFA πιέζει για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων της Α΄ Κατηγορίας και των Κυπέλλων ανά χώρα, προκειμένου να καταρτίσει το πλάνο της για το επόμενο Champions και Europa League. Τα ποσά των χορηγιών είναι μεγάλα και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες εφόσον δεν ολοκληρωθούν οι επαγγελματικές λίγκες.
H ΕΠΟ, μέσω ανακοίνωσής της, επιβεβαίωσε την πρόθεση της UEFA για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων της Α΄ Κατηγορίας και των Κυπέλλων, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη των 55 εθνικών Ομοσπονδιών την Τρίτη.
«Έγινε έντονη σύσταση για την ολοκλήρωση των εγχώριων πρωταθλημάτων της Α’ κατηγορίας, καθώς και των διοργανώσεων του Κυπέλλου, ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιο πρωτάθλημα δεν ολοκληρωθεί, θα εξεταστούν ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις, όταν εκπονηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Ως εκ τούτου, η Super League αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκη.
Τι θα γίνει με τα ερασιτεχνικά;
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, εκεί όπου δεν διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η επιστολή του Αμαλιαδίτη στην καταγωγή δημοσιογράφου, δικηγόρου και Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ένωσης Αθλητικών Συντακτών, Γιάννη Δάρα, προς τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, την Πολιτική Προστασία, την αθλητική ηγεσία, τη διοίκηση της ΕΠΟ και τις διοικήσεις των ΕΠΣ, θέτει κάποια εύλογα ερωτήματα για την περίπτωση της επανέναρξης των πρωταθλημάτων. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Δάρας γράφει χαρακτηριστικά: «Στα ερασιτεχνικά είναι δυνατόν να συνεχιστούν, χωρίς έλεγχο με τεστ των αθλητών, διαιτητών και προπονητών; Αν αρθούν όλα τα μέτρα οριζόντια και άμεσα, φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως διατηρηθούν απαγορεύσεις για απόσταση δύο μέτρων, σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, Μ.Μ. Μεταφοράς, υποχρεωτική χρήση μάσκας κλπ., πώς είναι δυνατόν να επιτραπούν οι επαφές σε προπονήσεις και αγώνες στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο όπου το σάλιο, η αναπνοή, η επαφή, η αγκαλιά, είναι αναπόφευκτη σε συμπαίκτες αντιπάλους και διαιτητές, στο γήπεδο και στα αποδυτήρια, σε προπόνηση και αγώνες;
Μόνο αν γίνουν τεστ σε όλους αυτούς (και ποιος θα επωμιστεί το κόστος;) συν τους παράγοντες και τους διαιτητές, είναι εφικτή και ρεαλιστική η διεξαγωγή αγώνων. Ένας να είναι φορέας μπορεί να το μεταδώσει στο συναθλητή ή τον αντίπαλο κι αυτός στην οικογένεια του με όλες τις συνέπειες. Το θέμα δεν είναι λοιπόν η απουσία φιλάθλων στις εξέδρες, αλλά η συνύπαρξη αθλητών, προπονητών, διαιτητών και παραγόντων».
Και συνεχίζει: «Και αν κάποιος μεταδώσει τον ιό ποιος θα ευθύνεται; Η αθλητική ηγεσία, η πολιτική προστασία, το Δ.Σ. της ΕΠΟ, το Δ.Σ. των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων που είναι οι διοργανώτριες ή οι διοικήσεις των σωματείων; Σε ποιους θα στραφεί ένας γονιός αν συμβεί το αναπόφευκτο σε μια θετική περίπτωση που εξελιχθεί σε μη αντιμετωπίσιμη επιπλοκή; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;».
Η τοποθέτηση του Γιάννη Δάρα είναι ρεαλιστική και σοβαρή, καθώς μιλάμε για 5.000 ελληνικά ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και 125.000 περίπου ποδοσφαιριστές! Κι αν συνυπολογίσουμε και τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα, μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, λοιπόν, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του όλες τις παραμέτρους αναφορικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των πρωταθλημάτων καθώς η υγεία είναι αυτή που προέχει.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]