FOLLOW US: facebook twitter

Έρωτας και πανδημία

Ημερομηνία: 13-02-2021 | Συντάκτης:

Γράφει η Ειρήνη Μεσσήνη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια*

Στέκεται άραγε εμπόδιο ο ιός στην αγάπη;

Η αγωνία, το άγχος, η ανασφάλεια και τα τρία lockdown έκτος από τα πάνω κάτω στη ζωή έχουν φέρει και τα πάνω κάτω στον έρωτα και την αγάπη. Πόσα φιλιά, πόσες αγκαλιές και πόσες αγάπες χάθηκαν με τους ανθρώπους απομονωμένους και φυλακισμένους. Πόσοι έρωτες έσβησαν εξαιτίας της απόστασης και της απαγόρευσης. Πόσο εύκολο είναι άραγε να γνωρίσει και να ερωτευτεί κάποιος μέσα στην απομόνωση και την ποινικοποίηση των ανθρωπίνων επαφών;

Η αίσθηση ότι χάθηκε η δυνατότητα για νέες γνωριμίες, η δυσκολία των ζευγαριών  σε απόσταση να συναντήσουν ο ένας τον άλλο λόγω εγκλεισμού αλλά, και η απότομη μετάβαση των ζευγαριών σε πολύωρη αναγκαστική συμβίωση, συνθέτουν την εικόνα του παζλ της ερωτικής ζωής, εν τω μέσω της πανδημίας.

Επιστημονικές μελέτες αλλά, και η εικόνα της καθημερινότητας δείχνουν ξεκάθαρα, την εξαιρετικά αρνητική επίδραση της πανδημίας στην ερωτική ζωή των ανθρώπων. Και τα δυο φύλλα εκφράζουν έντονο στρες, ανησυχία, θυμό, δυσφορία και αδυναμία προσαρμογής. Άνδρες και γυναίκες αρνούνται να διεκδικήσουν μια νέα γνωριμία, να εμπιστευτούν ή να διακινδυνέψουν δείχνοντας προτίμηση στην απομόνωση.

Πώς επηρεάζει την ψυχολογία η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου;

Η γιορτή του έρωτα είναι μια γιορτή σχεδόν αιρετική, κρύβει μέσα της μια παράδοξη σύνδεση. Έτσι αν σημασιολογικά αποτελεί τη γιορτή της αγάπης, στην πραγματικότητα είναι μια γιορτή που οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν, απαξιώνουν και διακωμωδούν. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους ανθρώπους να μισούν τη γιορτή της αγάπης και πόσο η πανδημία κάνει τα πράγματα χειρότερα;

Έχει φανεί πως η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έχει παρόμοιο αντίκτυπο με αυτό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι ο τρόπος με τον οποίο κάθε άτομο αισθάνεται τη μέρα αυτή, εξαρτάται από τον τρόπο που βιώνει τον εαυτό του συνολικά.

Στην ουσία πρόκειται για μια μέρα κρίσης και αξιολόγησης. Κάθε ένας καλείται συνειδητά ή ασυνείδητα να αξιολογήσει τον εαυτό του και να δει πόσο κοντά βρίσκεται στους στόχους που έχει θέσει στην προσωπική του ζωή.

Η μελαγχολία των γιορτών και της απομόνωσης

Η μελαγχολία τη μέρα αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της μελαγχολίας των γιορτών και των αισθημάτων μοναξιάς και ματαίωσης που βιώνει το άτομο που είναι μόνο του, ενώ δε θέλει να είναι. Συνδυαστικά ο εγκλεισμός και η απομόνωση που μπλοκάρουν την ερωτική ζωή πυροδοτούν σκέψεις ματαίωσης, σύγκρισης, αυτό-κριτικής, αλλά και συναισθήματα αυτό-λύπησης, ενοχής ακόμα και θυμού προς τους ανθρώπους που υπήρξαν κατώτεροι των προσδοκιών.

Η μελαγχολία όμως δεν απασχολεί μόνο αυτούς που είναι μόνοι, αλλά και αυτούς που είναι σε σχέση. Λόγος για αυτό είναι οι μεγάλες προσδοκίες και οι μη ρεαλιστικοί στόχοι, ο τρόπος αντίληψης της πραγματικής αγάπης και του ιδανικού συντρόφου, κυρίαρχα όμως η πολύωρη συμβίωση των ζευγαριών, η οποία αναζωπυρώνει συγκρούσεις και αναθεωρήσεις.

Μοιραία, η μέρα αυτή προκαλεί τους ανθρώπους να κοιτάξουν δίπλα τους ξανά, να αξιολογήσουν αν το άτομο που τους συντροφεύει είναι επαρκές ή λιγότερο των προσδοκιών, αν αυτοί νοιώθουν αρκετοί, επαρκείς, ευτυχισμένοι.

Το αντίδοτο για όλα η ΑΓΑΠΗ

Η αγάπη όμως δεν είναι μετρήσιμο είδος. Η αγάπη είναι ο χώρος μεταξύ των ανθρώπων και το τι κάνουν οι άνθρωποι μέσα στο χώρο αυτό. Όταν όμως οι άνθρωποι καλούνται να διατηρήσουν αποστάσεις, μπορούν τα θέλω να γεφυρώσουν το κενό;

Με δεδομένο ότι η πανδημία έχει επαναπροσδιορίσει τα πάντα, ακόμα και την έννοια της αγάπης, οι σχέσεις των ανθρώπων φαίνεται δυστυχώς να χαρακτηρίζονται από τρομερές συγκρούσεις. Ο κόσμος μοιάζει ναρκοπέδιο και η ανάγκη για συμπόνια, αλληλεγγύη και θετικότητα γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Ο μόνος τρόπος να εξισορροπήσει η αρνητικότητα αυτής της συγκυρίας είναι να σχετιστούν οι άνθρωποι αληθινά, θετικά και αλληλέγγυα, βγάζοντας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Να εστιάσουν περισσότερο στην αγάπη που δίνουν στον εαυτό τους και τους γύρω τους, και όχι σε αυτή που παίρνουν. Να εστιάσουν στην αυτό-αποδοχή και στην αποδοχή του άλλου, και όχι στην κριτική και τη σύγκριση. Με ενσυναίσθηση να πλησιάσουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου, με απόλυτο σεβασμό και αγάπη στον εαυτό τους.

Εξάλλου η αγάπη προς τον εαυτό περιλαμβάνει την αγάπη προς αυτούς που είναι σημαντικοί για μας! Με ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, είναι καλύτερο να δείχνουμε σε αυτούς που κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας, την αγάπη μας με απλές μικρές πράξεις, χωρίς να περιμένουμε τις «ειδικές περιπτώσεις».

Με απλούς τρόπους να δημιουργούμε ξεχωριστές στιγμές!

*Η Ειρήνη Μεσσήνη είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Ρήγα Φεραίου 111 / Πύργος

Αγίου Δημητρίου 44 / Αθήνα

Τηλ: 6946442653

Email: irinimessini@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος