Έρχεται… καύσωνας στις τιμές του ρεύματος
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”97076″ img_size=”full”][vc_column_text]Kαλπάζει εντελώς ανεξέλεγκτα η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος που βρέθηκε μέσα σε μία μέρα να αυξάνεται κατά 30%, φτάνοντας σήμερα στα 128,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ χθες ήταν στα 99,86 και τον περασμένο Φεβρουάριο κυμαινόταν στα 50 ευρώ.
Οι απανωτές αυξήσεις τις τελευταίες μέρες γεννούν βεβαιότητα για οδυνηρές ανατιμήσεις στα τιμολόγια λιανικής τη στιγμή που οι καταναλωτές συνεχίζουν να μη βγάζουν άκρη με τις ρήτρες αναπροσαρμογής που έχουν δεχθεί να πληρώνουν. Η χονδρική τιμή διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και είναι εκείνη βάσει της οποίας αγοράζουν όλες οι εταιρείες πάροχοι για να πουλήσουν μετά στους καταναλωτές.
Στην κυβέρνηση αρνούνται να σχολιάσουν το ξέφρενο ράλι, όταν ακόμη και ο Κωστής Χατζηδάκης ως υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας τον περασμένο Δεκέμβριο βγήκε και άσκησε κριτική για κερδοσκοπικά παιχνίδια την εποχή που η τιμή ξεπέρασε για λίγο τα 90 ευρώ.
Οσο για τους διαμορφωτές της αγοράς, δηλαδή τις εταιρείες που παράγουν τις μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, εκεί επικρατεί δημοσίως σιωπή, ενώ όσοι μιλούν ιδιωτικώς είτε καθησυχάζουν λέγοντας ότι οι αυξήσεις οφείλονται στον… προσωρινό καύσωνα είτε στρέφονται στον κυνισμό με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να είναι και μεγαλύτερες, με δεδομένη την υψηλή ζήτηση και τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.
Ομως, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και ειδικά του εισαγόμενου φυσικού αερίου που υποκατέστησε τον λιγνίτη δεν προέκυψαν χθες. Καταγράφονται μετά την υποχώρηση της πανδημίας στο διάστημα της οποίας βρέθηκαν στα τάρταρα λόγω μειωμένης ζήτησης. Το κακό είναι ότι τότε οι καταναλωτές δεν επωφελήθηκαν αλλά οι χαμηλές τιμές πρώτων υλών φούσκωσαν απλώς τα κέρδη των εταιρειών.
Ο καύσωνας σαφώς επηρεάζει καθώς η προβλεπόμενη ζήτηση για σήμερα φτάνει στις 360 γιγαβατώρες, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με χθες. Τα 128,15 ευρώ είναι ο μέσος όρος, ενώ υπάρχουν στιγμές (στη 1 τα ξημερώματα, στις 11 π.μ. και το απόγευμα μεταξύ 4-9 μ.μ.) που πλησιάζει τα 140 ευρώ.
Οι αυξημένες ανάγκες έθεσαν και πάλι σε λειτουργία τους σταθμούς παραγωγής από λιγνίτη οι οποίοι είχαν σβήσει εντελώς στο διάστημα 16-22 Ιουνίου αλλά τώρα καλούνται να καλύψουν το 15% της ζήτησης. Κυρίαρχος παραμένει ο ρόλος των μονάδων φυσικού αερίου που καλύπτουν το 50% και μειωμένος των αιολικών, καθώς επικρατεί άπνοια. Μεγάλο μέρος της ζήτησης (11%) θα πρέπει και πάλι να καλυφθεί από εισαγωγές.
Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοφανής αύξηση 30% σε μία μέρα παραπέμπει σε μια εντελώς «ρηχή» αγορά που αντί να απορροφά τις απότομες αυξήσεις στη ζήτηση μεγεθύνει τις συνέπειές τους. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η μέση τιμή χονδρικής που θα διαμορφωθεί για όλο τον Ιούνιο όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν 50,878 ευρώ (παρά τη σφοδρή κακοκαιρία) και τον Μάιο είχε ήδη σκαρφαλώσει στα 63,5 ευρώ. Βάσει αυτών των τιμών προσαρμόζονται αναλόγως τα τιμολόγια εφόσον περιλαμβάνουν ρήτρες ανάλογα με τη χονδρική τιμή.
Επερώτηση
Τις συνεχείς αυξήσεις αλλά και τη σύγχυση που έχει προκαλέσει στους καταναλωτές ο τρόπος τιμολόγησης των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι καλούνται να «λύσουν την άσκηση» των ρητρών τιμολόγησης και των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς τους, αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Σημειώνουν ότι οι καταναλωτές είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάσουν και να αντιληφθούν τις ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχει καταλήξει, μέχρι σήμερα, σε έναν ενιαίο τρόπο αποτύπωσής τους, ενώ η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται διαρκώς από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Ν.Δ., η οποία ανέχεται «παιχνίδια» εκατομμυρίων στη συγκεκριμένη αγορά, που επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές.
Πηγή: euro2day.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]