FOLLOW US: facebook twitter

Εργαζόμενοι σε πλατφόρμες: Ενεργοποιείται το «θεμιτό τεκμήριο απασχόλησης»

Ημερομηνία: 18-10-2024 | Συντάκτης:

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, έδωσε το πράσινο φως  στην οδηγία για «τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες» – η οποία τίθεται σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.  Στη συνέχεια τα κράτη μέλη πρέπει να ενσωματώσουν τις διατάξεις της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο εντός δύο ετών.

Ήδη, από την αρχική πρόταση της Επιτροπής  το 2021  μέχρι να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία, από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στα τέλη Απριλίου του 2024, μεσολάβησαν πολυετείς διαπραγματεύσεις, με  παρασκηνιακές πιέσεις και lobbying από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Η νέα οδηγία μπορεί να βάλει φρένο στην ψευδώς δηλωμένη «ελεύθερη εργασία» των απασχολούμενων στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς ενεργοποιείται το «θεμιτό τεκμήριο απασχόλησης», που αποδεικνύει  ότι υφίσταται σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που δηλώνονται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενοι, θα μπορούν να διεκδικούν αυτονόητα δικαιώματα που ισχύουν για τους μισθωτούς, ενώ το βάρος της απόδειξης ότι δεν πρόκειται για μισθωτή εργασία πέφτει στην πλατφόρμα-εργοδότη.

πηγή: in.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot