FOLLOW US: facebook twitter

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου: Μετά τα χειροκροτήματα στους ήρωες με τις λευκές στολές έρχεται το λουκέτο της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Πύργου

Ημερομηνία: 30-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Το Δ.Σ. του Συλλόγου πληροφορήθηκε ότι σε εφαρμογή του άρθρου 16 του Ν.4683/10-04-2020, η μετακίνηση δύο ειδικευμένων παθολόγων στο Νοσοκομείο Πύργου από το όμορο και διασυνδεόμενο νοσοκομείο της Ν.Μ. Αμαλιάδας, θεωρείται πλέον ως μη γενόμενη και οι εν λόγω ιατροί οφείλουν να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις εντός των επομένων ημερών.

Συνέπεια αυτού του νόμου, που κατάρτισε ο Υπουργός Υγείας και ψήφισε η Κυβέρνηση,  η Παθολογική κλινική της Ν.Μ. Πύργου, μένει να λειτουργεί με δύο ειδικευμένους ιατρούς, έναν με βαθμό Επιμελητή Α΄ και έναν με βαθμό Διευθυντή. Ο Διευθυντής Παθολόγος όμως έχει ήδη μετακινηθεί στην Ν.Μ. Πύργου από το Κ.Υ. Ανδρίτσαινας και η μετακίνηση του στην Ν.Μ. Πύργου λήγει στις 30/05/2020, οπότε και οφείλει να επιστρέψει στην οργανική του θέση στο Κ.Υ. Ανδρίτσαινας.  Ως εκ τούτου, από την 30η Μαΐου 2020 στη Παθολογική κλινική της Ν.Μ. Πύργου απομένει μόλις ένας ιατρός (με βαθμό Επιμελητή Α΄) έναντι των 7 προβλεπόμενων οργανικών!!! Τη μοναδική εν τοις πράγμασι παθολογική κλινική του Νομού που χαρακτηρίζεται από υπερπληρότητα ασθενών και υποστελέχωση !!!

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ακόμη και στον πιο καλόπιστο, ότι το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση επιδιώκουν την υποβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου. Τη Νοσηλευτική Μονάδα που τα τελευταία τρία τουλάχιστον έτη σηκώνει μόνη της το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης ολόκληρου του Νομού Ηλείας, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στα σχετικά στατιστικά στοιχεία, συσσωρεύοντας επιπλέον κανονικές άδειες και οφειλόμενα ρεπό στο προσωπικό της που λόγω του φόρτου εργασίας δεν μπορούν να χορηγηθούν.   Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας παρά τα «χειροκροτήματα» του προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ απαξιώνει και εμπαίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ν.Μ. Πύργου. Απαξιώνει τους ανθρώπους που βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμη στη πρώτη γραμμή έναντι της πανδημίας του ιού COVID-19. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ν.Μ. Πύργου εξ’ αρχής τέθηκε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων από το νέο κορωνοιού.  Το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό επέδειξε άμεσα παρά τις δυσλειτουργίες του συστήματος, προθυμία και αυταπάρνηση για την φροντίδα ύποπτων περιστατικών.  Ενισχυθήκαμε με επικουρικό προσωπικό,  δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο μας κλινική νοσηλείας ύποπτων ασθενών COVID-19 δύναμης 14 κλινών , κλινική νοσηλείας επιβεβαιωμένων ασθενών COVID-19 δύναμης 36 κλινών και  Μ.Ε.Θ. επιβεβαιωμένων ασθενών COVID-19 δύναμης 7 κλινών και το νοσοκομείο μας αντιμετώπισε επιτυχώς ως σήμερα ΟΛΑ τα ύποπτα καθώς ΚΑΙ τα πέντε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Νομό μας.  Αυτά δεν έγιναν σε άλλη νοσηλευτική μονάδα του Νομού.  Η Ν.Μ. Πύργου διαθέτει την υποδομή να αντιμετωπίσει με ασφάλεια τον Ηλείο ασθενή. Υποστηρίζεται από Καρδιολογική Μονάδα, ΜΕΘ, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Αξονικό Τομογράφο και το σύνολο των απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων.

Αυτή όμως είναι η αναγνώριση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας στη Ν.Μ. Πύργου. Η επιστροφή των δύο παθολόγων στη Ν.Μ. Αμαλιάδας.

Οι Νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, όταν όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις γι αυτό. Αντί το Υπουργείο Υγείας και ο Διοικητής της ΥΠΕ (που σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος νίπτει τα χέρια του), να φροντίσουν να στελεχώσουν με παθολόγους και τα δύο νοσοκομεία ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια δύο παθολογικές κλινικές, επέλεξαν να διαλύσουν και αυτό το ένα που λειτουργούσε παρά τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης του, προσφέροντας υπηρεσίες στους Ηλείους.

Αντί να γίνουν προσλήψεις, ζητούν να λειτουργήσουν ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ και να διαλυθεί συνολικά το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας στο Νομό.

Κατόπιν αυτών καλούμε όλους τους κοινωνικούς και λοιπούς φορείς να λάβουν δημόσια θέση για το ζήτημα

Συντασσόμαστε με την από 28-04-20 σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Πύργου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Την άμεση μετακίνηση/απόσπαση ειδικευμένων Παθολόγων στη Ν.Μ. Πύργου έως ότου καλυφθούν οι κενές θέσεις Παθολόγων που υπάρχουν.

Τονίζουμε, πως σε κάθε διαφορετική περίπτωση, η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του μεγαλύτερου, πληρέστερα εξοπλισμένου και στελεχωμένου νοσοκομείο του νομού, ως τμήμα νοσηλείας, θα καταστεί ΑΔΥΝΑΤΗ, άσχετα με την όποια εφημεριακή κάλυψη εφαρμοστεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας Covid-19.

Σε περίπτωση μη κάλυψης της Παθολογικής Κλινικής, άμεσα, θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία αυτής ως μονάδας δευτεροβάθμιας περίθαλψης και ταυτόχρονα, θα πρέπει να δρομολογηθεί η συνεργασία με τα όμορα νοσοκομεία στο Νομό προκειμένου να παραλαμβάνουν τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας είτε στην Παθολογική κλινική είτε σε ειδική πτέρυγα για Covid-19 την οποία δεν διαθέτουν, ούτε άλλωστε και την υποδομή να λειτουργήσουν τέτοιες μονάδες.

Αγωνιζόμαστε για ένα σύστημα δημόσιας υγείας που να προσφέρει ασφαλή και υψηλού επιπέδου περίθαλψη στον ασθενή σε αντίθεση με τα συμφέροντα που καταπολεμούν το ΕΣΥ που πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει παρά τις αντιξοότητες των καιρών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                                                                                                                                                                                

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΛΛΙΑ ΧΑΡΟΥΛΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος