Εργαστήρια σε σχολεία της Ηλείας και στο Πάρκο Ξυστρή
Από το 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και την 23η Camera Zizanio
Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, η μεγάλη γιορτή του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, ετοιμάζεται να ανοίξει την αυλαία του και προσκαλεί ξανά μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη τη χώρα να συμμετάσχουν στις κριτικές του επιτροπές και στα εκπαιδευτικά του εργαστήρια. Θα δούμε ενδιαφέρουσες ταινίες από όλο τον κόσμο, θα συζητήσουμε πάνω σε αυτές και θα αποφασίσουμε ποιες θα βραβευτούν!
Παράλληλα, το 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 23η Camera Zizanio θα βρεθούν στα σχολεία της Ηλείας με τα εργαστήριά τους και αυτή τη χρονιά. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από τον Νοέμβριο και καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, είτε εντός σχολικών μονάδων στην Ηλεία, είτε στο Πάρκο Ξυστρή. Μετά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, κάθε εκπαιδευτικός θα ενημερωθεί για τη διαθεσιμότητα του εργαστηρίου που έχει επιλέξει και για τους όρους συμμετοχής από τη γραμματεία του Φεστιβάλ.
Τα εργαστήρια στο Πάρκο Ξυστρή
Animation box
Εκπαιδευτής:
Νίκος Τουμαζάτος
Συμμετοχή:
15 άτομα, απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού
Υλοποίηση:
Καθημερινά, 4-8/12, 09:30-11:00 & 11:30-13:00
Τα παιδιά μαθαίνουν πώς κατασκευάζονται τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια δημιουργώντας τα
ίδια πειραματικά ταινιάκια μερικών δευτερολέπτων.
Τρελοζωάκια – Φανταστικοί χαρακτήρες από ξύλο
Εκπαιδευτής:
Αλέκος Κυριανάκης
Συμμετοχή:
15 άτομα, απευθύνεται σε παιδιά δ’ – στ’ Δημοτικού
Υλοποίηση:
Καθημερινά, 4-8/12, 09:00-11:00
Τα παιδιά συνδέουν μεταξύ τους κομμάτια ξύλου δημιουργώντας φανταστικά πλάσματα.
Χρησιμοποιούν εργαλεία κατάλληλα για τις συγκεκριμένες ηλικίες: πριόνι ξυλοκοπτικής, μέγγενη και σφιγκτήρες για στερέωση των ξύλινων κομματιών, δράπανο (χειρός ή μπαταρίας ‘παιδικό’ με τρυπάνι 5 ή 6 mm), σφυρί/κατσαβίδι – ξυλόκολλα και ξύλινες καβίλιες για την συναρμολόγηση. Θα δουλέψουμε σε 4 τραπέζια- σε κάθε τραπέζι θα υπάρχουν 4 θέσεις εργασίας κι ένα σετ εργαλείων που τα παιδιά μοιράζονται με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή.
A trip around Europe
Εκπαιδευτές:
Αιμιλία Ζαφειροπούλου, Σόλωνας Μπαξεβανάκης
Συμμετοχή:
20 άτομα, απευθύνεται σε παιδιά ε’-στ’ Δημοτικού και Γυμνασίου
Υλοποίηση:
Καθημερινά, 4-8/12, 09:30-11:00 & 11:30-13:00
Mια δράση όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα ειδικά εφέ του κινηματογράφου από τη θέση του πρωταγωνιστή, καθώς συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας διάρκειας πέντε λεπτών. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο εξοπλισμένο με κάμερες, φώτα, αισθητήρες κίνησης και ειδικό background δημιουργίας εφέ (greenscreen), τα παιδιά “μεταφέρονται” σε πραγματικό χρόνο σε διαφορετικά περιβάλλοντα με την βοήθεια υπολογιστών που χρησιμοποιούν εξελιγμένα λογισμικά και βιώνουν εκ των έσω τη μαγεία των εφέ του κινηματογράφου αποκτώντας μια μοναδική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη!
Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαστήριο που ήταν αποτέλεσμα έρευνας και συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου του οποίου συντονιστής είναι το Φεστιβάλ Ολυμπίας. Στο δίκτυο συμμετέχουν επίσης τα φεστιβάλ: Cinekid (Ολλανδία), JEF (Βέλγιο), Young Horizons International Film Festival (Πολωνία), International Film Festival For Children And Young Audience Schlingel (Γερμανία), Zlín Film Festival International Film Festival for Children and Youth (Τσεχία), Cinemira (Ουγγαρία).
Το Δίκτυο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA.
Εργαστήρι κυανοτοπίας
Εκπαιδεύτρια:
Λιλιάνα Αρεταίου
Συμμετοχή:
20 άτομα, απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών 8+
Υλοποίηση:
Καθημερινά, 4-8/12, 11:30-13:00
Η κυανοτυπία είναι ένας απλός τρόπος να φτιάξουμε φωτογράμματα χωρίς τη χρήση σκοτεινού θαλάμου. Χρησιμοποιούμε χαρτιά που έχουμε προετοιμάσει με ένα μείγμα που αντιδρά στη UV ακτινοβολία. Τα παιδιά επιλέγουν από μία ποικιλία υλικών που θα υπάρχουν στο χώρο (φυτά, αντικείμενα, εκτυπωμένες ζελατίνες) και δημιουργούν μια σύνθεση πάνω σε ένα πρόχειρο Α4. Αν υπάρχει η δυνατότητα, οι συμμετέχουσες/οντες φέρνουν υλικά μαζί τους (φυλλαράκια, φτερά πουλιών κ.ά.) από κάποια βόλτα εξερεύνησης που έχουν κάνει την προηγούμενη μέρα.
Με την ομάδα, καταλήγουμε στο θέμα μας, μεταφέρουμε τη σύνθεση στο φωτοευαίσθητο χαρτί, την τοποθετούμε σε ένα πλαίσιο που την κρατάει σταθερή και βγαίνουμε σε έναν εξωτερικό χώρο, για να εκθέσουμε τα χαρτιά μας στο φως του ήλιου. Στα σημεία που δεν περνάει το φως το χαρτί θα παραμείνει λευκό. Οι περιοχές που θα έρθουν σε επαφή με τη UV ακτινοβολία θα αποκτήσουν μια μπλε απόχρωση που με τον καιρό εντείνεται. Τα χαρτιά ξεπλένονται στη συνέχεια με νερό, ενώ μια βουτιά σε ξυδόνερο τα βοηθάει να σταθεροποιηθούν. Όσο τα έργα μας στεγνώνουν, κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία των φωτοευαίσθητων υλικών και τη σχέση τους με την ανακάλυψη της φωτογραφίας ως μέσου καταγραφής, καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και ως πρώτου βήματος για την ανακάλυψη του κινηματογράφου.
Εργαστήρια εντός των σχολείων
Οπτικά εφέ, το σινεμά πριν από το σινεμά, ΦΩΤΟΣΙΝΕΜΑ, Τι είδες στο όνειρό σου το βράδυ, Εργαστήριο ιστορικού ντοκιμαντέρ, Άκου να σου πω μια ιστορία, Ταξίδι στη Σελήνη, Τα Μικρά Κατσίμπο, Παίζουμε σινεμά, θεατρικό παιχνίδι με την Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» και Φωτεινό Κουτί.