FOLLOW US: facebook twitter

Εργασίες καθαρισμού και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων σε συνεργασία της ΕΦΑ Ηλείας με το δασαρχείο Ολυμπίας

Ημερομηνία: 18-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Στην ανάδειξη και στον καθαρισμό σημαντικών αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητός της προέβη τις προηγούμενες ημέρες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας  σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ολυμπίας, με την παρουσία και την καθοδήγηση της προϊσταμένης Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια. Συγκεκριμένα, έγιναν παρεμβάσεις στη Σκιλλουντία, στην Ακρόπολη Λεπρέου, στον Προϊστορικό οικισμό Λεπρέου, στην Ακρόπολη Κάτω Σαμικού, στο Προϊστορικό νεκροταφείο στη θέση «Κλειδί» Κάτω Σαμικού και στο βυζαντινό μνημείο-Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νέα Φιγαλεία.

Ο Δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση της Εφορείας, και  για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα η Δασική Υπηρεσία με τη συνδρομή εποχιακού προσωπικού προέβη στον καθαρισμό των αρχαίων τειχών, τα οποία σε πολλά σημεία ήταν εξαιρετικά απόκρημνα και δύσβατα, ενώ αποψιλώθηκε και το  μέρος  του εσωτερικού της οχύρωσης στις ακροπόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ανωτέρω χώρους είχαν γίνει εκτεταμένοι καθαρισμοί τα έτη 2002-2006, στο πλαίσιο ανάδειξης των ακροπόλεων στην περιοχή της Ηλείας. Έκτοτε οι καθαρισμοί -λόγω έλλειψης πιστώσεων-  ήταν μικρής έκτασης, με αποτέλεσμα οι χώροι να επανέλθουν στην προτεραία κατάσταση.

Ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Σαμία έκανε μέσω facebook η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας, Ερωφίλη-ΊριςΚόλια, καθώς είναι σε υψόμετρο που προσφέρει εξαιρετική θέα, γεγονός που σχολίασε αναρτώντας και σχετικές φωτογραφίες.

https://www.ilialive.gr/images/new_images/ilialive/2019/07_July/03_week/akropoli_samiko.jpg

«Η ακρόπολη του Σαμικού στη Νότια Ηλεία μετά τον καθαρισμό της από τη βλάστηση. Εντυπωσιακά τα τείχη της και εκπληκτική η θέα προς τη θάλασσα!», έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook και εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση για την καθοριστική συμβολή του προσωπικού του δασαρχείου και του κ. Γιακουμή.

«Χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί το τόσο μεγάλης σημασίας έργο  που στόχο έχει την προβολή  και την ανάδειξη των αξιοθέατων ενός τόπου είτε πρόκειται για γεωργικές περιοχές είτε για αστικές, ημιαστικές περιοχές», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος