FOLLOW US: facebook twitter

Εργασιακή Κούραση και η Αξία των Διακοπών 

Ημερομηνία: 25-07-2024 | Συντάκτης:

Γράφει η Ειρήνη Μεσσήνη, ψυχολόγος  

Η ανάγκη για διακοπές, όπως όλες οι βαθύτερες ανάγκες, είναι η φωνή του εαυτού μας. Η ψυχική και σωματική κούραση και το αυξημένο στρες είναι μηνύματα του σώματος στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε. Αντίθετα, η αδιαφορία απέναντι σε αυτά τα μηνύματα οδηγεί σε μείωση της απόδοσης, της διάθεσης και της ενέργειάς μας και αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση ψυχικών και συναισθηματικών διαταραχών! 

Διακοπές σε Κύκλους 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αποσύνδεσή μας από το περιβάλλον εργασίας κυκλικά λειτουργεί τόσο προληπτικά, όσο και αναζωογονητικά.

Η φυσική απόσταση από τον χώρο και τις συνθήκες εργασίας είναι σημαντική, ωστόσο δεν αρκεί. Εκείνο που χρειάζεται είναι η ουσιαστική, ψυχολογική απόσταση από την εργασία, από όλα εκείνα τα στρεσογόνα στοιχεία που προκαλούν ψυχοσωματική κούραση! Ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένου στρες και έντονης κόπωσης, η τακτική, έστω και μικρή αποσύνδεση από το περιβάλλον εργασίας μας, θεωρείται επιβεβλημένη. Η πνευματική και φυσική απόσταση από την εργασιακή καθημερινότητα, μειώνει τις πιθανότητες για συναισθηματική εξουθένωση και προλαμβάνει από οργανικές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές.

Η κυκλική ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή καθώς και η ξεκάθαρη διάκριση τους, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγεία αλλά και τις επιδόσεις μας σε όλους τους τομείς! Η ισορροπία ανάμεσα στην ξεκούραση και την εργασία είναι σημαντικό να πραγματοποιείται ουσιαστικά και διάλειμματικά!

 Οι έρευνες έχουν υπογραμμίσει πως όταν πραγματοποιούμε ένα μεγάλο, απότομο διάλειμμα μια φορά τον χρόνο δε βοηθά τόσο πολύ, όσο το να οργανώνουμε περισσότερα μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, στο μήνα και στο έτος.

Στον αντίποδα  η δυσανάλογη αποσύνδεση από την εργασία, σε υπερβολικό βαθμό δημιουργεί εξαιρετικές δυσκολίες στην επιστροφή και την προσαρμογή μας στην εργασιακή πραγματικότητα. Ομοίως η υπέρ-επένδυση σε ένα και μόνο μεγάλο διάλειμμα από την εργασία κατά τη διάρκεια του έτους, δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Διακοπές και Ευεξία 

Οι διακοπές παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ψυχική υγεία και ευεξία. Οι διακοπές παρέχουν την ευκαιρία να απομακρυνθούμε από τις καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις. Το διάλειμμα από τη ρουτίνα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ψυχικής ηρεμίας ειδικά αν γίνεται συστηματικά! 

Η αλλαγή περιβάλλοντος και η χαλάρωση κατά τις διακοπές μπορούν να ανανεώσουν τη σκέψη και τη δημιουργικότητα μας. Η επιστροφή στην εργασία με ανανεωμένη ενέργεια μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα. Όσο πιο συχνά οργανώνουμε τις ψυχικές και φυσικές μας αποδράσεις τόσο πιο δημιουργικοί και ευχαριστημένοι μπορούμε να γίνουμε! 

Οι διακοπές είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Χαρίζοντας μικρά συχνά διαλείμματα από τις καθημερινές υποχρεώσεις υποστηρίζουμε την ανάγκη του εαυτού μας για υγεία και ευημερία!

Ειρήνη Μεσσήνη 

Συμβουλευτική Ψυχολόγος 

Ψυχοθεραπεύτρια 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot