FOLLOW US: facebook twitter

Έργα πυροπροστασίας σε 16 οικισμούς

Ημερομηνία: 02-10-2024 | Συντάκτης:

   -Εγκρίθηκε η εργολαβία από τη δημοτική Επιτροπή Ήλιδας

Ξεκινά σύντομα το έργο της πυροπροστασίας των κατοικημένων περιοχών στον δήμο Ήλιδας καθώς η δημοτική επιτροπή ενέκρινε την εκτέλεση του έργου με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης, λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία περιμετρικών ζωνών πέριξ οικισμών εντός η πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στη Δ.Ε. Πηνείας του Δήμου Ήλιδας. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν στα όρια των οικισμών Πρινάρι, Βάλμη, Απιδούλα, Βελανίδι, Πρόδρομος, Μαζαράκι, Σκλίβα, Οινόη,Άγναντα, Αγραπιδοχώρι, Ανθώνα, Καλό Παιδί, Γαβρακια,, Λάττα, Κοτρώνα, Ρουπακιά, της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας και ειδικότερα στις θέσεις 10,0μ. περίπου από τα όρια αυτών. Οι οικισμοί βρίσκονται κοντά σε δάσος ή δασική έκταση, υπάρχει ιστορικό εκδήλωσης πυρκαγιών, υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη και υπάρχουσα βλάστηση. Πρόκειται για θαμνώδεις και δενδρώδεις εκτάσεις με δασική βλάστηση πυρόφιλων ειδών (κωνοφόρων).

Σκοπός είναι η δημιουργία ζωνών με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης των πυρκαγιών στο ευρύτερο οικοσύστημα και αφετέρου η αποτροπή εξάπλωσης αυτής στους παραπάνω οικισμούς συνορεύουν με δάση για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Από μόνο του το έργο έχει την έννοια του κατεπείγοντος δεδομένου ότι βρισκόμαστε εντός της αντιπυρικής περιόδου και ανά πάσα στιγμή δύναται να εκδηλωθούν πυρκαγιές.

Επιπροσθέτως, η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες θα έθετε την επιλογή αναδόχου και την ολοκλήρωση εκτέλεσης του έργου εκτός της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου (στην υπ’ αρ. πρωτ. 2740/16- 5-2024 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Πράσινου Ταμείου, στη σελ. 4, στο άρθρο «3. Διάρκεια της δράσης και προϋπολογισμός», αναφέρεται ότι η δράση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και την 31η .10.2024) διαφορετικά χάνεται η χρηματοδότηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot