FOLLOW US: facebook twitter

Με… επενδυτές οι αγροτικοί συνεταιρισμοί: Προβληματισμός από τους παραγωγούς για τον νέο νόμο Βορίδη

Ημερομηνία: 12-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”45996″ img_size=”full”][vc_column_text]Προβληματισμό έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η ψήφιση του νέου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ιδιαίτερα στο άρθρο που προβλέπει την είσοδο ιδιωτών επενδυτών σε ποσοστό 35%.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι «η σημαντική τομή του νομοσχεδίου είναι η μεγάλη ελευθερία με την οποία οι συνεταιριστές θα αποφασίσουν. Είναι ο ίδιοι οι συνεταιριστές που θα πάρουν απόφαση να βάλουν μέσα τον επενδυτή», απαντώντας στα περί «επέλασης» των επενδυτών και απουσίας δικλίδων ασφαλείας στους συνεταιρισμούς.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας, BrunoRoelants, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, ότι από το 1995 έχει δοθεί ένας διεθνής ορισμός για το τι σημαίνει συνεταιρισμό και ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες του.

«Αυτήείναι η συνεταιριστική πρακτική που εφαρμόζεται παντού και διακρίνει τον συνεταιρισμό από τις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις και ακριβώς επειδή οι συνεταιρισμοί ελέγχονται από τα μέλη τους με δημοκρατικό έλεγχο. Το θέμα των μελών επενδυτών είναι κάτι που έχει εισαχθεί σε διάφορες χώρες, ήδη από τη δεκαετία του ‘90 και έχει παντελώς αποτύχει. Δεν χρησιμοποιείται, ακόμα και εκεί που υπάρχει και μπορώ να σας πω παραδείγματα, όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία. Δεν μπορεί να υπάρχει κάτι που να είναι ανάμεσα σε συνεταιρισμό και σε κεφαλαιουχική εταιρία. Ή μιλάμε για συνεταιρισμό ή μιλάμε για εταιρεία, αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει το σχήμα. Εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε στην Ελλάδα για την αγροτική ανάπτυξη μέσω του πυλώνα του συνεταιρισμού, τότε θα πρέπει οι συνεταιρισμοί να είναι ξεκάθαρα αυτό που προβλέπεται», τόνισε.

Προτεραιότητα η αυτοοργάνωση των αγροτών

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η είσοδος επενδυτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι το τελειωτικό «χτύπημα» στην περιουσία των αγροτών.

«Πρώτα πήραν τον ΑΣΟ, μετά πήραν την Αγροτική Τράπεζα και τις Ενώσεις, τώρα θέλουν να πάρουν και τα χωράφια των αγροτών συστήνοντας ψευτοσυνεταιρισμούςκαι βάζοντας τους ιδιώτες στο παιχνίδι. Το νομοσχέδιο είναι στην κατεύθυνση του ξεπουλήματος της αγροτικής γης, τη στιγμή που αφήνουν διαλυμένους και απαξιωμένους τους συνεταιρισμούς και η περιουσία τους βγαίνει στο σφυρί, όπως γίνεται στην Ηλεία. Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και θέλουμε από το κράτος να στηρίξει τους αγρότες παρέχοντάς τους όλα τα αναγκαία εφόδια και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα υγιές συνεταιριστικό κίνημα που δεν θα παραδοθεί σε ιδιώτες επενδυτές», είπε.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το μείζον είναι να συγκροτηθούν ισχυρές ομάδες παραγωγών,

«Είναι προφανές ότι με την είσοδο ενός επενδυτή αλλοιώνεται η μορφή του συνεταιρισμού και το 35% είναι υψηλό ποσοστό. Όμως μη γελιόμαστε, ποιος επενδυτής θα πάει να βάλει τα λεφτά του σε διαλυμένους συνεταιρισμούς1 Στην Ηλεία δεν υπάρχει συνεταιριστική οργάνωση με προοπτική. Κάποτε είχαμε 300 συνεταιρισμούς και τώρα άντε να έχουμε 10-20. Από την άλλη πλευρά, ένας υγιής και ισχυρός συνεταιρισμός γιατί να βάλει μέσα έναν ιδιώτη επενδυτή; Δεν έχε κανέναν λόγο. Το μεγάλο θέμα είναι τα περιουσιακά στοιχεία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και το σημαντικότερο είναι να τεθούν οι υγιείς βάσεις  για να συγκροτηθούν ισχυρές ομάδες παραγωγών και να δοθούν στους αγρότες ουσιαστικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για να το κάνουν», τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot