FOLLOW US: facebook twitter

Έργα 2,9εκατ.€ στην πυρόπληκτη Ηλεία

-Εγκρίθηκε η ένταξή τους στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
-Τι παρεμβάσεις προβλέπονται στους δήμους Πύργου, Ήλιδας, Ζαχάρως και Αρχ. Ολυμπίας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Παρεμβάσεις αθροιστικού ύψους 2,9 εκατ. Ευρώ στις πυρόπληκτες περιοχές τεσσάρων δήμων της Ηλείας δρομολογεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε την υποβολή πρότασης για ένταξη έργων στην ΣΑΕΠ 401 του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2024.

Οι δήμοι των οποίων εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία, είναι ο Πύργος, η Ήλιδα, η Ζαχάρω και η Αρχαία Ολυμπία.

Η υψηλότερη πρόταση κατατέθηκε από τον δήμο Ήλιδας, προϋπολογισμού 1,21 εκατ. Ευρώ, και προβλέπει την αποκατάσταση, βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των υπαρχουσών υποδομών των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και, πιο συγκεκριμένα, σε τμήματα των Τοπικών Κοινοτήτων της ΔΕ Πηνείας και ΔΕ Αμαλιάδας, όπου η έλλειψη ομαλότητας της μορφολογίας του εδάφους σε συνδυασμό με την αδυναμία συγκράτησης των ομβρίων υδάτων (λόγω απουσίας βλάστησης), έχουν προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία της περιοχής και, ως εκ τούτου, δυσχεραίνεται η προσβασιμότητα των αγροτών – κτηνοτρόφων στις εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις τους.

Οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στην άρση της απομόνωσης των πυρόπληκτων περιοχών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις συγκράτησης του πληθυσμού στις τοπικές κοινότητες με διευκόλυνση των επαγγελματικών (κυρίως αγροκτηνοτροφικών) δραστηριοτήτων, της λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών καθώς και της επικοινωνίας με τους οικισμούς που βρίσκονται εντός των ανωτέρω περιοχών

Ακολουθεί η πρόταση του δήμου Ζαχάρως, ύψους 983.570 ευρώ, η οποία προβλέπει τη βελτίωση του οδικού δικτύου (αγροτικού και δημοτικού) και δικτύου αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων υφισταμένων οδών του Δήμου Ζαχάρως και, πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται να γίνουν παρεμβάσεις στη ΔΕ Ζαχάρως και στις Τοπικές Κοινότητες Νέας Φιγαλείας, Ανηλίου, Ξηροχωρίου, Σχίνων, Γιαννιτσοχωρίου και Μηλέας.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του έργου αποσκοπούν στη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και κατ’ επέκταση της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου του Δήμου Ζαχάρως, ώστε να είναι πιο ασφαλείς και άνετες οι εν λόγω οδικές συνδέσεις και να διευκολύνεται η πρόσβαση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και οικιστικές περιοχές του Δήμου, ενισχύοντας τη βιωσιμότητά τους.

Ο δήμος Πύργου υπέβαλε πρόταση προϋπολογισμού 500.000 ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου που βρίσκεται στις Τοπικές Κοινότητες Κολιρίου και Γούμερου, στη ΔΚ Πύργου, και στο οδικό δίκτυο από την Τ. Κ. Λαντζοΐου προς τον συνοικισμό Αγίου Γεωργίου Λαντζοΐου, καθώς και στη βελτίωση του δικτύου αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων υφισταμένων οδών της Τ. Κ. Κολιρίου και της ΔΚ Πύργου. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι παρεμβάσεις του προτεινόμενου έργου είναι πτωχευμένες και αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, παρέχοντας πολλαπλά ανταποδοτικό όφελος στον κοινωνικό ιστό της περιοχής του Πύργου, εφόσον επιτυγχάνεται η άρση της απομόνωσης της πυρόπληκτης περιοχής του Δήμου Πύργου, η αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών, η ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού και η κοινωνική συνοχή της περιοχής.

Το Τεχνικό Δελτίο του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και η εγκεκριμένη μελέτη που το συνοδεύει, είναι προϋπολογισμού 268.718,20 ευρώ. Το προτεινόμενο έργο αφορά την ανασυγκρότηση της περιοχής λόγω των ζημιών από τις πυρκαγιές του 2007 που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνουν παρεμβάσεις στις Τοπικές Κοινότητες Πευκών, Κλαδέου, Κοσκινά, Σμίλας, Φλόκα, Στρεφίου, Μουριάς, Λούβρου, Πέρσαινας, Φολόης, Κάμενας και Αρχαίας Ολυμπίας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι παρεμβάσεις του προτεινόμενου έργου αποσκοπούν στην άρση της απομόνωσης των πυρόπληκτων περιοχών και στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών του οδικού δικτύου (αγροτικού και δημοτικού). Επιπρόσθετα, με το έργο θα βελτιωθούν η προσβασιμότητα στις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι μεταφορές προϊόντων καθώς και οι μετακινήσεις μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Τα έργα θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2024 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να διαβιβαστούν στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών συνοδευόμενη από τα τεχνικά δελτία του έργου, στα οποία περιγράφεται αναλυτικά το αντικείμενο και η σκοπιμότητά του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot