FOLLOW US: facebook twitter

Έρευνα καραντίνα και διάβασμα: Αρνητικά έχει επηρεάσει η καραντίνα το 61.4% των μαθητών

Ημερομηνία: 16-04-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”48406″ img_size=”full”][vc_column_text]Πώς έχει επηρεάσει η καραντίνα το διάβασμα των μαθητών; Τι λένε για πανελλαδικές – τηλεκπαίδευση; Πάνω από 1800 μαθητές απαντούν σε έρευνα της μαθήτριας της Γ Λυκείου  Μαριλένας Πάτση που δημοσιεύει το εκπαιδευτικό site alfavita.gr

Η μαθήτρια Μαριλένα Πάτση, με το παρακάτω κείμενό της που δημοσίευσε στο διαδίκτυο και κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του alfavita.gr είχε καλέσει συμμαθητές της από όλη την Ελλάδα που φέτος θα δώσουν Πανελλήνιες να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις:

«Κλειστά σχολεία, καραντίνα, αβέβαιη η ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών. Πώς αισθάνονται και τι σκέφτονται οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου; Πώς έχει επηρεάσει η καραντίνα το διάβασμά τους; Τι σκέφτονται για τις πανελλαδικές εν μέσω καραντίνας; Ποια η εικόνα των μαθητών για τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης; Τους βοηθούν οι καθηγητές και το σχολείο; Έχουν ικανοποιητική σύνδεση στο διαδίκτυο;

Όπως η ίδια λέει «Στόχος της έρευνας αυτής είναι να πάρει ο καθένας από εμάς μια γεύση από το τι περνά από τα μυαλά χιλιάδων μαθητών. Τι σκέφτονται; Τι επιθυμούν; Ποιοι είναι οι φόβοι τους; Αυτή η έρευνα είναι σημαντική καθώς παρουσιάζει ξεκάθαρα χωρίς φίλτρο ό,τι νιώθουν και σκέφτονται οι μαθητές. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας και ας δούμε πώς οι μαθητές έχουν φτάσει στα όρια τους. Οι στιγμές αυτές είναι δύσκολες για εμάς και δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ευκαιρία που είμαστε ικανοί να αξιοποιήσουμε παραγωγικά… είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές, έχουμε καρδιές και όχι γρανάζια.

Αν και δεν πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό ποσοστό των μαθητών που θα διαγωνιστούν φέτος στις πανελλήνιες, είναι σίγουρα ένας μεγάλος αριθμός. Αυτοί οι μαθητές πιθανώς να είναι σε μεγάλο ποσοστό από την Αθήνα (εκεί ξεκίνησε η κοινοποίηση του ερωτηματολογίου) αλλά και από όλη την Ελλάδα χάρη στην κοινοποίηση του alfavita.gr για την οποία είμαι και πολύ ευγνώμων. Σημασία έχει να δούμε και να επεξεργαστούμε τις απαντήσεις τους».

Τι απαντούν στις ερωτήσεις οι μαθητές

Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όπως και ήταν αναμενόμενο οι μαθητές δυσκολεύονται να διαβάσουν αυτές τις δύσκολες μέρες. Η πίεση είναι μεγάλη αυτόν τον καιρό για κάθε υποψήφιο. Είναι δύσκολη η οργάνωση του χρόνου και συνεπώς του διαβάσματος εξαιτίας της αποδιοργάνωσης της ρουτίνας του κάθε μαθητή.

Έτσι, το 61.4% απάντησε πως είτε επηρεάστηκε αρνητικά είτε πολύ αρνητικά. Αναμφίβολα, αυτό το ποσοστό δεν είναι αμελητέο. Μόνο το 14% των μαθητών δήλωσαν πως ευνοήθηκαν ενώ για το 24.4% δεν υπήρξε καμία σημαντική διαφορά.

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Η παρουσίαση της καραντίνας ως μια «ευκαιρία» διαβάσματος όχι μόνο είναι άτοπο αλλά και αποθαρρύνει τους υποψηφίους. Όπως φαίνεται οι υποψήφιοι νιώθουν κυρίως ανησυχία.

Στην συνέχεια ακολουθεί πως αισθάνονται «αβοήθητοι» , «στεναχώρια», και «μόνοι». Δυστυχώς τα θετικά συναισθήματα ακολουθούν πιο μετά σε ποσοστά της τάξης κάτω του 3%. Τα πράγματα δεν είναι καλά για την ψυχολογία των μαθητών.

Υπήρξαν και μαθητές που με απόλυτη ειλικρίνεια δήλωσαν «ΣΑΠΙΟΣ», «άχρηστος», «κενός», «ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ» και «κατάθλιψη».

ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ;

Παραπάνω φάνηκε πως δεν είναι ψυχολογικά άρτιοι οι μαθητές και το διάβασμα τους έχει επηρεαστεί. Είναι σε θέση λοιπόν να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές;

Κρίνοντας από τις απαντήσεις τους, αρκετοί μαθητές δεν θέλουν, όμως οι περισσότεροι επιθυμούν να διεξαχθούν (63,1%) Από αυτούς που θέλουν να γράψουν, οι περισσότεροι επιθυμούν να διαγωνιστούν τον Ιούνιο εφόσον είναι εφικτό ενώ αρκετοί θα ήθελαν και Ιούλιο.

Όπως αναφέρουν οι μαθητές στις απαντήσεις τους, η εισαγωγή στα πανεπιστήμια μέσω εξετάσεων είναι μια «τέλεια ιδέα» ή μια «καλή ιδέα» για το 51.3% των μαθητών ενώ μια «απαίσια ιδέα» ή «κακή ιδέα» για το 26.7%

ΠΟΙΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

* Το 67,4% ψήφισε τις τηλεδιασκέψεις ως την καταλληλότερη μέθοδο διδασκαλίας υπό αυτές τις συνθήκες. Στην συνέχεια ακολούθησε το e-mail με ποσοστό 10,2% ξεπερνώντας το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που είχε ποσοστό 7,5%.

* Το υλικό που αναρτούν οι καθηγητές στο διαδίκτυο καθώς και τα διαδικτυακά βιβλία δεν χρησιμεύει και πολύ στο διάβασμα των υποψηφίων. Μόνο το 17,4%  βρήκε «Πολύ Χρήσιμο» ή «Χρήσιμο» το υλικό αυτό.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

*Περιορισμένη η σύνδεση των μαθητών στο διαδίκτυο. Σχεδόν το ¼ των μαθητών είπαν πως η σύνδεση τους περιορίζεται αφού χρειάζεται να συνδέονται και τα αδέρφια τους. 30 άτομα μάλιστα, είπαν πως δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο και πως συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο με την βοήθεια ενός φίλου τους.

Πηγή: alfavita.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot