Έρευνα για την γενιά της κρίσης και της πανδημίας: Υπέρ του δικαιώματος στη διαδήλωση, και μέσα στην πανδημία, 7 στους 10
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131924″ img_size=”full”][vc_column_text]Ακόμα και μέσα στην πανδημία δεν πρέπει να θίγονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα όπως οι διαμαρτυρίες για κάποιο σημαντικό ζήτημα εφ’ όσον τηρούνται τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με το 71% των ερωτηθέντων στη νέα ετήσια έρευνα «Νεολαία. Συνήθειες, αντιλήψεις και πολιτική συμπεριφορά» από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την Prorata.
Ειδικότερα, το 45% εμφανίζεται διατεθειμένο να κατέβει σε διαδήλωση ή συγκέντρωση, το 15% (έναντι 16% πέρυσι) σε κατάληψη, το 60% σε περιβαλλοντικές δράσεις, το 42% σε συγκέντρωση υπογραφών, το 35% σε μποϊκοτάζ προϊόντων.
Παράλληλα, οι νέοι και οι νέες που συμμετείχαν στην έρευνα απορρίπτουν την κατηγορία περί «ανευθυνότητάς» τους, ενώ σημειώνουν πως η πανδημία έπληξε περισσότερο την ψυχολογία τους.
Για 1 στους 5 οι οικονομικές συνέπειες θεωρούνται σημαντικότερες στην υγειονομική κρίση, ενώ αυτή συντέλεσε σε μία τάση «επιστροφής στο σπίτι» επιβεβαιώνοντας το φαινόμενο της επί μακρόν παραμονής των νέων στην πατρική/μητρική εστία ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την ενηλικίωσή τους.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, «η κατάσταση της αγοράς εργασίας, και συγκεκριμένα οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας αφ’ ενός και η ανεργία αφ’ ετέρου αποτελούν με διαφορά τις δύο σημαντικότερες πηγές ανησυχίας για το μέλλον μεταξύ των νέων σε ποσοστό 62% και 42% αντίστοιχα. Μάλιστα τα ποσοστά αυτά είναι αισθητά αυξημένα σε σύγκριση με το 2020 (κατά 9 και 10 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα), γεγονός που δείχνει και την επίπτωση της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων στο πεδίο της εργασίας».
Επίσης, «τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι, με διαφορά, η απογοήτευση, την οποία επέλεξε το 49% των ερωτώμενων, και ο θυμός, τον οποίο επέλεξε το 41%, ενώ το σύνολο των πέντε πρώτων θέσεων καταλαμβάνουν αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα (την αηδία επέλεξε το 27%, την απελπισία το 25% και τον φόβο το 19%)».
Το 31% δήλωσε χαμηλή ή καθόλου εμπιστοσύνη στο σύνολο των θεσμών για τους οποίους ρωτήθηκαν, ενώ οι θεσμοί που χαίρουν της (σχετικά) υψηλότερης – αλλά πάντοτε μειοψηφικής – εμπιστοσύνης των νέων είναι κατά σειρά η Δικαιοσύνη (38%), η Ευρωπαϊκή Ένωση (28%) και η Αστυνομία (27%) – αν και η συλλογή των δεδομένων ολοκληρώθηκε πριν τα τελευταία γεγονότα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας.
Περισσότεροι στην Αριστερά
Τη χαμηλότερη αντίθετα εμπιστοσύνη εκφράζουν οι νέοι και οι νέες προς τα πολιτικά κόμματα (μόνο 11% δηλώνει ότι τα εμπιστεύεται «πολύ» ή «αρκετά») και κυρίως προς τα ΜΜΕ (6%), που σημειώνουν νέο αρνητικό ρεκόρ.
Οι ερωτηθέντες τοποθετούνται περισσότερο προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος , την ώρα που περίπου 1 στους 3 υποστηρίζει πως δεν έχει νόημα η διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς.
«Πολύ κοντά» ή «κοντά» στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το 25% των ερωτώμενων, στο Μέρα25 το 19%, στη ΝΔ το 17%, στο ΚΚΕ το 13%, στο Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ το 10% και στην Ελληνική Λύση το 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 9% δηλώνει πολύ μακρυά από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ σε άλλη ερώτηση το 25% απαντούν πως συμμετέχουν ή θα συμμετείχαν σε πολιτικό κόμμα ή οργάνωση.
Τέλος, με αφορμή το ελληνικό Me too, το 35% δήλωσε ότι έχει υποστεί παρενόχληση και το 8% κακοποίηση με τα ποσοστά των γυναικών που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί κάτι από τα δύο να είναι σαφώς μεγαλύτερα.
* Η συλλογή δεδομένων της έρευνας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου 2021, σε πανελλαδικό δείγμα 537 ατόμων, ηλικίας 17 έως και 34 ετών σε όλη την επικράτεια, μέσω ερωτηματολογίου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]