FOLLOW US: facebook twitter

«Έρχονται» μετακινήσεις προσωπικού με το …μήνα στο Νοσοκομείο Πύργου

Ημερομηνία: 26-01-2023 | Συντάκτης:

Υπ. Υγείας: 1.800 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς και 1.200 σε νοσηλευτές για κάλυψη κενών σε νοσοκομεία

  • «Στην σωστή κατεύθυνση η νέα τροπολογία, παραμένει όμως πάγιο αίτημα μας είναι οι μόνιμες προσλήψεις» τόνισε ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Σπ. Πολίτης

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Οικονομικό κίνητρο 1.800 ευρώ τον μήνα στους γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους προσωρινά σε άλλες νοσηλευτικές δομές, προβλέπεται σε τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το υπουργείο, διευκολύνονται και αποζημιώνονται μετακινήσεις, σε όλη την χώρα από νοσοκομεία που έχουν πλήρη κάλυψη, επιβραβεύοντας τους γιατρούς και προσωπικό που θα μετακινηθούν.

Η τροπολογία αυτή, αλλάζει τα δεδομένα στο σύστημα υγείας της Ηλείας, και κυρίως στο Νοσοκομείο Πύργου που για δυο σχεδόν χρόνια η λειτουργία του Παθολογικού τομέα βασίζεται στις καθημερινές μετακινήσεις ιατρών από την Πάτρα, διαφορετικού κάθε φορά γεγονός που όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει προκαλεί δυσλειτουργία στην φροντίδα των ασθενών. Με την τροπολογία αυτή, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης ιατρών και νοσηλευτών για έναν μήνα και μάλιστα με μπόνους 1800 ευρώ για τους γιατρούς και 1200 ευρώ για τους νοσηλευτές. Μπροστά στο αδιέξοδο της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Πύργου και των διαρκών άγονων προκηρύξεων, η τροπολογία αυτή αναμένεται να προσφέρει σημαντική ανάσα στη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας. Αρκεί βέβαια να υπάρξει και το ανάλογο ενδιαφέρον…

Ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Σπύρος Πολίτης, σχολιάζοντας το νέο αυτό μέτρο, το χαρακτήρισε θετικό υποστηρίζοντας ότι θα διευκολύνει τις μετακινήσεις που τόσο ανάγκη έχει το Νοσοκομείο Πύργου, σημείωσε όμως πως ως Διοίκηση θα επιμείνουν στις μόνιμες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών. «Θεωρώ ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση η τροπολογία αυτή γιατί στην περίπτωση της Παθολογικής του Νοσοκομείου Πύργου που λειτουργεί με προσωρινή κάλυψη από γιατρούς όμορων μονάδων- Πάτρας και Τρίπολης- θα προσφέρει σημαντική βοήθεια και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο σύστημα παροχής υγείας καθώς το προσωπικό θα μετακινείται για έναν ολόκληρο μήνα και όχι σε καθημερινή βάση και μάλιστα με σημαντικό οικονομικό μπόνους. Ταυτόχρονα όμως, θα δώσει και ένα περεταίρω έναυσμα ώστε στις προσκλήσεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού που αποτελεί πάγιο αίτημα μας,  να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπονται τα εξής:

Όσοι μετακινούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, σε εφαρμογή του άρθρου 24 του νόμου 3599/07 σε συγκεκριμένες δομές υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠε), λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 1.800 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους. Δεν καταβάλλεται η αποζημίωση του άρθρου 29 του νόμου 4816/21, περί της αποζημίωσης των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τη μετακίνηση σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης ΥΠε. Οσον αφορά στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 1200 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους.

Η αποζημίωση, οι δαπάνες διαμονής και μετακίνησης, καθώς και η αποζημίωση εφημεριακής και υπερωριακής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, καταβάλλονται από τον φορέα υποδοχής. Δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ αλλα και για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Οι έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες ανά φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, κατηγορία και κλάδο σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό  προσωπικό, αξιολογούνται από τις οικείες Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠε) και στη συνέχεια υποβάλλονται προς έγκριση στο υπουργείο Υγείας, το οποίο καταρτίζει τον συγκεντρωτικό πίνακα με τις έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες που εγκρίνονται ανά δομή υγείας και ανά ΥΠε.

Μετά από την ανάρτηση σε κάθε ΔΥΠε του συγκεντρωτικού πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον στη ΔΥΠε του φορέα υποδοχής με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου. Για την επιλογή των προσώπων του πρώτου εδαφίου που θα μετακινηθούν, λαμβάνεται υπόψη με σειρά προτεραιότητας ο αύξων αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης, σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές ανάγκες του φορέα προέλευσης.

Η διάρκεια της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα. Αν η μετακίνηση έχει διάρκεια μικρότερη του ενός μηνός, η αποζημίωση καταβάλλεται αναλογικά.

Με απόφαση του διοικητή της ΥΠε ή με κοινή απόφαση των διοικητών των οικείων ΥΠε, δύναται να μετακινείται και το επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΑ