FOLLOW US: facebook twitter

Δ.Ε.Υ.Α.: Έρχονται αυξήσεις στις χρεώσεις ύδρευσης!

Ημερομηνία: 18-11-2021 | Συντάκτης:
Η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου με τον πρόεδρο Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη.

Την αύξηση των χρεώσεων στο νερό ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο Υπουργός Στ. Πέτσας στην 31η ΓΣ της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης


Στην 31η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί θεσμικά 122 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας, συμμετείχε η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου.
Η συζήτηση και οι τοποθετήσεις του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και των εκπροσώπων των Δ.Ε.Υ.Α. επικεντρώθηκαν στα δύο κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους λόγω των υπέρογκων πρόσφατων ανατιμήσεων του ρεύματος και η ελλιπής στελέχωση των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω σοβαρότατων ελλείψεων επιστημονικού προσωπικού εξαιτίας της υπαγωγής τους στους περιορισμούς προσλήψεων του δημοσίου, κι ενώ οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν ανταποδοτικά, δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα ούτε επιχορηγούνται από το κράτος.
Τόσο ο κ. Πέτσας ο οποίος θα ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων στα αιτήματα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., όσο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων και οι εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. συνέβαλαν μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στη διεξαγωγή ενός γόνιμου και πολυπρισματικού διαλόγου για την πορεία των Δ.Ε.Υ.Α.

Χρεώσεις – βεβαιώσεις – εισπραξιμότητα

«Το μείζον θέμα της τιμολόγησης του νερού ξεκινά από την υποτιμολόγηση», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί υπό το τρίπτυχο: χρεώσεις – βεβαιώσεις – εισπραξιμότητα.
Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα το θέμα της διαχείρισης των δικτύων, αλλά και τις αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση – για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης – προκειμένου να υποστηριχθούν σοβαρές επενδύσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Όπως τόνισε, μόνο οι σχετικές προσκλήσεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αθροίζουν πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Προκειμένου, όμως, όπως υπογράμμισε, να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Δήμων –οι οποίες είναι πολλαπλάσιες– έχουν ήδη αναπτυχθεί οι απαραίτητες συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» να μεταφερθούν σε άλλα Προγράμματα.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων

Οι εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την ενότητα του χώρου των Δ.Ε.Υ.Α., την ισχυρή βούληση ώστε η διαχείριση του νερού στην περιφέρεια της χώρας να παραμείνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αφού οι πολιτικές του νερού μόνο δημόσιου και δημοτικού χαρακτήρα μπορεί να είναι για να είναι αποτελεσματικές και ωφέλιμες στις τοπικές κοινωνίες. Τονίστηκε ακόμα η ανάγκη να διεξαχθεί καλόπιστος θεσμικός διάλογος με την Πολιτεία για να δρομολογηθούν λύσεις που θα σέβονται το δημοτικό και κοινωφελή χαρακτήρα των επιχειρήσεων και θα ενισχύουν τη βιωσιμότητά τους, αποφεύγοντας τα λάθη από προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο χώρο της Τοπικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ