FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται τροπολογία για την αποζημίωση των μη επαγγελματιών αγροτών

Ημερομηνία: 22-07-2022 | Συντάκτης:

-Τι ανέφερε ο αρμόδιος Υφυπουργός, Χρ. Τριαντόπουλος για τους πυρόπληκτους της Ηλείας

Στη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του 2021, καθώς και στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Ηλείας αναφέρθηκε προχθές ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής & Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο της «ΔιαΝΕΟσις» στην Αρχαία Ολυμπία.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, από το περασμένο καλοκαίρι θεσμοθετήθηκε ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης και διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, στην κατεύθυνση της συνεκτικής διαχείρισης των συνθηκών που δημιουργούνται.

Βασικοί πυλώνες της νέας αυτής φιλοσοφίας για τη διαχείριση των συνεπειών μίας φυσικής καταστροφής είναι η στήριξη όσων επλήγησαν, με την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών της Πολιτείας για την κρατική αρωγή, η αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής, με τη δρομολόγηση και υλοποίηση των απαραίτητων έργων και εργασιών αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης για μελλοντικά φαινόμενα.

«Ιδιαίτερα για τις περιοχές που επλήγησαν σημαντικά, η συμπλήρωση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης με την ανάπτυξη ενός πλάνου ανάπτυξης. Ενός πλάνου που εστιάζει στην επόμενη ημέρα, στη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον. Ακολουθώντας αυτή τη νέα λογική, πορευτήκαμε και πορευόμαστε και στην περίπτωση της Ηλείας, η οποία επλήγη πέρυσι το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές. Με μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και με τη θεσμοθέτηση νέων διαδικασιών και προβλέψεων, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες όσων επλήγησαν. […]», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, πρόκειται να ακολουθήσουν τα απαραίτητα βήματα για τη χορήγηση προκαταβολής και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.
«Ήδη είναι έτοιμη η σχετική τροπολογία από το αρμόδιο Υπουργείο. Προκαταβολή και τελική επιχορήγηση, οι οποίες θα ανέρχονται στο 50% της αποζημίωσης που δίνεται προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής», δήλωσε και πρόσθεσε πως τα μέτρα στήριξης δεν σταματούν εδώ.

«Σε συνέχεια συνεργασίας με τους Βουλευτές του νομού, αλλά και το Επιμελητήριο και τον Περιφερειάρχη, δρομολογούμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την ένταξη στοχευμένης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας στο πρόγραμμά του για την επιχορήγηση της κάλυψης δαπανών -έως 18.000 ευρώ- υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική προεργασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. […] Τις επόμενες ημέρες νέα έκτακτη χρηματοδότηση θα δρομολογηθεί για την περιοχή και, δη, για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα και με τα τεχνικά δελτία που αποστέλλονται, ενώ από το Υπουργείο Εσωτερικών δρομολογείται και σημαντική χρηματοδοτική στήριξη της μελετητικής διαδικασίας», σημείωσε ο αρμόδιος υφυπουργός.

«Εντολή του πρωθυπουργού η σχεδιασμένη ανασυγκρότηση της Ηλείας»

Παράλληλα με τη στήριξη και την αποκατάσταση, για την περιοχή της Ηλείας, ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στη δρομολογούμενη διαδικασία για τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, που θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση συνθηκών ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για το μέλλον, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

«Ενός πλάνου απαραίτητου, ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις -με έναν τρόπο συνεκτικό- προκειμένου η περιοχή να δείξει την πραγματική της δυναμική. Και σε αυτό το σκέλος εμπλέκεται ενεργά η διαΝΕΟσις.Ένας ανεξάρτητος και πολύπειρος μελετητικός οργανισμός. Ένας οργανισμός, με καλή εικόνα της περιοχής, που δρομολογεί την εκπόνηση της σχετικής μελέτης – και θέλω να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία και την προσφορά. Μια επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις που δύναται να αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτιση μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης της περιοχής. Με την αξιοποίηση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης, όπως του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, και λοιπών ευρωπαϊκών ταμείων, αλλά και εθνικών πόρων», ανέφερε και συμπλήρωσε πως η Κυβέρνηση, θα συνεισφέρει στο πλάνο και θα το στηρίξει, χρηματοδοτικά και όχι μόνο.

«Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά, σε συνεργασία με όλους. Στόχος μας, όπως ανέφερα και πρόσφατα στη Βουλή, δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο-πυροτέχνημα, με ελλείψεις και αδυναμίες που θα φανούν στην πορεία. Αλλά μέσα από τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού πλάνου, να τεθούν σταθερές βάσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για ισχυρή και μακρόπνοη ανάπτυξη στην περιοχή, χωρίς αποκλεισμούς. Και οι εργασίες του σημερινού συνεδρίου εκτιμώ ότι θα συνεισφέρουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot