Έρχεται νέος χάρτης αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από 1-1-2024
Αναπροσαρμογές σε Ολυμπία, Ανδραβίδα, Κυλλήνη και παραλιακές περιοχές
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Αλλαγές σχεδιάζονται στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε δεκάδες φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Δύο χρόνια μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι σχέδια για επικαιροποιήσεις και διορθώσεις στις τιμές ζώνης, επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, ψηφιοποίηση των ζωνών, ενώ παράλληλα στήνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της αγοράς.
Η 11μελης ειδική ομάδα εργασίας του Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών έχει σηκώσει τα μανίκια και δουλεύει υπερωρίες μέχρι το τέλος του έτους για να ετοιμάσει τις νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν σταδιακά από το 2024.
Ολυμπία, Ανδραβίδα, Κυλλήνη & παραθαλάσσιες περιοχές
Στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εντάσσονται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πάνω 2.000 περιοχές της χώρας, οι περισσότερες των οποίων είναι παραλιακές. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Στην Ηλεία, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του sofokleous.gr θα ενταχθούν οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, η Ανδραβίδα, η Κυλλήνη και η Αρχαία Ολυμπία.
Τα περισσότερα εξ αυτών ακίνητα είναι εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών, αλλά ορισμένα είναι αξιοποιήσιμα ως τουριστικά, αφού είναι παραλιακά, και άρα υψηλής αξίας. Ωστόσο, σήμερα υποφορολογούνται, καθώς οι φόροι μεταβίβασης υπολογίζονται με συγκριτικά στοιχεία και δεν υπάρχουν αντικειμενικές τιμές, γεγονός που δημιουργεί και προστριβές με τις κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι συγκεκριμένες περιοχές θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και οι τιμές εφορίας των συγκεκριμένων ακινήτων θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Οι αντικειμενικές στην Ηλεία το 2021
Θυμίζουμε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2021 το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την Ηλεία , έφεραν τα πάνω κάτω για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με τιμές «φωτιά», Η Αρχαία Ολυμπία ήταν «πρωταθλήτρια σε ότι αφορά τις τιμές ζώνης με 1200 ευρώ και η Αμαλιάδα ακριβότερη του Πύργου στα κεντρικά τους τμήματα ενώ αυξημένες ήταν οι τιμές ακόμα και στα χωριά του δήμου Ήλιδας. Και στο τότε σύστημα αντικειμενικών αξιών, είχαν ενταχθεί ξανά η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία, όπως και πολλές παραλιακές περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά. Χαρακτηριστικά επισημαίνουμε ότι ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας απέκτησε το 2021, αντικειμενική 1200 Ε, η Τ. Κ Κακοβάτου στη Ζαχάρω 1000 Ε, η Σκαδιφιά 950- 1000 Ε ( από 650 ευρώ, αύξηση δηλαδή της τάξης του 46%), το Κατάκολο με 1000 ευρώ και η Κουρούτα 900 Ε! Στην πόλη του Πύργου η ακριβότερη ζώνη ήταν και είναι το ιστορικό κέντρο με τιμή 1050 ευρώ και η τιμές μειώνονται όσο προχωράς προς τις παρυφές της πόλης.
Συνενώσεις ζωνών και αυτόματη αναπροσαρμογή τιμών
Σύμφωνα με το ot.gr με το νέο σύστημα επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξών, εξετάζονται επεκτάσεις και συνενώσεις ζωνών, ενώ σε κάποιες περιοχές οι υφιστάμενες ζώνες θα σπάσουν στα δύο.
«Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα είναι αυτόματη. Σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών.
Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων όπως αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. Με βάση αυτά τα στοιχεία που συλλέγει, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Παράλληλα σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, όπου θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο.»