FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται νέο ηλεκτροσόκ αυξήσεων τον Αύγουστο

Ημερομηνία: 15-07-2024 | Συντάκτης:

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, η Ελλάδα είχε την τρίτη υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ε.Ε., 190 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτω από τα 230 ευρώ της Ουγγαρίας και τα 212 ευρώ της Ρουμανίας. Την ίδια στιγμή, η χονδρική τιμή ρεύματος στη Γαλλία ηταν 55 ευρώ, στην Ισπανία και την Πορτογαλία 59, στη Γερμανία 91 και στις σκανδιναβικές χώρες από 28 έως 85 ευρώ.

Οι αναλογίες αυτές είναι σταθερές από τις αρχές του Ιουλίου και προδιαθέτουν για μια νέα θεαματική αύξηση της λιανικής τιμής του ρεύματος στα τιμολόγια του Αυγούστου, που δεν θα τα μάθουμε πριν από την 1η του επόμενου μήνα, και όχι από όλους τους παρόχους, όπως κατέδειξε η πρακτική τους τον προηγούμενο μήνα: οι περισσότεροι πάροχοι στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια «υποσχέθηκαν» ανακοίνωση τιμών για τον Ιούλιο… τον Αύγουστο.

Με δεδομένο αυτό το ραντεβού στα τυφλά μεταξύ καταναλωτών και αρκετών παρόχων, έχει σημασία η τρομακτική κλιμάκωση των τιμών χονδρικής από τις αρχές Ιουλίου. Χθες η μέγιστη τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας έφτασε για τις βραδινές ώρες τα 550 ευρώ η μεγαβατώρα, έχοντας ξεκινήσει από τα 130 ευρώ στις αρχές του μήνα. Η κλιμάκωση της μέγιστης τιμής, που αποδίδεται στην ευρεία χρήση του όλο και ακριβότερου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή –σταθερά κοντά στο 40%–, έχει παρασύρει τη μέση χονδρική τιμή στις 12 πρώτες μέρες του Ιουλίου στα 190 ευρώ.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί όλο τον μήνα, αυτό σημαίνει ότι η μέση χονδρική τιμή θα είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι τα τιμολόγια λιανικής του Αυγούστου θα είναι κατ’ ελάχιστον αντίστοιχα αυξημένα. Έπειτα από μια αύξηση 20% τον Ιούλιο και 50% τον Ιούνιο, αυτή η εξέλιξη σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό των τελικών τιμών σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. Να δείτε που στο τέλος ρήτρα αναπροσαρμογής θα λέμε και θα κλαίμε…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot